Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Για τα «πράσινα» και πολεμικά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζουν οι λαοί


Τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με τίτλο «Για τα "πράσινα" και πολεμικά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζουν οι λαοί», σημειώνουν τα εξής:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες στην κοινωνία μας, επιδεινώνοντας παραπέρα τις συνθήκες διαβίωσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, σε συνθήκες μιας νέας επικείμενης καπιταλιστικής κρίσης μετά απ' αυτήν του 2020 που επιταχύνθηκε από την Covid-19. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, ένας στους τέσσερις κατοίκους της ΕΕ ζει σε συνθήκες φτώχειας (πάνω από 122 εκατομμύρια).

Η πραγματικότητα είναι πως η εκτίναξη της ακρίβειας ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο.

Αιτία είναι η ευρωενωσιακή στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", η απελευθέρωση της Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θωρακίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων. Αποτελούν κοροϊδία οι ισχυρισμοί ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί θα μοιραστούν τα κέρδη τους με τον λαό.

Το βάρος που επωμίζονται οι λαοί έχει αυξηθεί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και τη Ρωσία.

Παρότι υλοποιούνται οι στόχοι της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, για κυρίαρχη μορφή Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα τις ΑΠΕ και για απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η τιμή της Ενέργειας όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξάνεται, επηρεάζοντας ήδη εκατομμύρια οικογένειες της εργατικής τάξης και θα επιδεινωθεί τώρα που έρχεται ο χειμώνας, οξύνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Τον Ιούλη του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις "πράσινες" μορφές Ενέργειας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η προώθηση της μιας ή της άλλης πηγής Ενέργειας από την ΕΕ δεν βασίζεται σε περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η σουηδική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού "Vattenfall" και το ισπανικό μονοπώλιο "Iberdrola" αύξησαν τα κέρδη τους κατά 39% και 36% αντίστοιχα. Ομοίως, η "Galp" τριπλασίασε τα κέρδη της στην Πορτογαλία και η ιταλική πολυεθνική "Eni" τετραπλασίασε τα κέρδη της. Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά το γαλλικό μονοπώλιο EDF, το οποίο, με αύξηση των πωλήσεων κατά 67%, ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε τη νέα κρατικοποίηση της εταιρείας - αξίας 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ - για να μετριάσει ορισμένες δυσκολίες που προέρχονταν από τη συντήρηση των παλαιότερων πυρηνικών σταθμών, "κοινωνικοποιώντας" έτσι ζημίες ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων υπογραμμίζει τον ρόλο των αστικών κρατών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των καπιταλιστών τους και καταπνίγουν σκόπιμα τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στις χώρες τους. Αυτό το χαρακτηριστικό γίνεται πιο έντονο από ποτέ τώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρησιμοποιεί τη δικαιολογημένη λαϊκή ανησυχία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα ως πρόσχημα για να αυξήσει τα κέρδη των μονοπωλίων της, με δεδομένο ότι κανένα καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων τονίζει τον αγώνα της ενάντια στα μονοπώλια και την αύξηση των κερδών τους εις βάρος της γενικής φτωχοποίησης της τάξης μας. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα ώστε οι εργαζόμενοι να ανακουφιστούν με μείωση της τιμής του ρεύματος, των καυσίμων, των τροφίμων, κατάργηση των φόρων που επιβάλλει η αστική τάξη, να μη γίνουν οι λαοί βορά στα κανόνια των πολέμων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για μια κοινωνία όπου θα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, όπου θα μπορούμε να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας σε επιστημονική βάση και στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

 

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου