Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Επιβεβαίωσε ότι δεν εξαιρείται κανείς των παρακολουθήσεων

 

Eurokinissi

Την ενίσχυση και θωράκιση του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων μέσω του κυβερνητικού νομοσχεδίου παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο αίρει αστοχίες και οριοθετεί ένα πεδίο που πρέπει όλοι να εφαρμόζουν για τις «νόμιμες επισυνδέσεις», δηλαδή τις παρακολουθήσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχει ένα νέο τάχα διαυγέστερο πλαίσιο για τη λειτουργία στην άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας ότι πλέον με το νομοσχέδιο η συγκεκριμένη έννοια γίνεται πιο «ακριβής» στην περιγραφή της. Επικαλέστηκε, δε, ως λόγο χαφιεδισμού τη ...σταθερότητα της χώρας, την προστασία και από ασύμμετρες επιθέσεις, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων από ξένα κέντρα. «Είμαστε χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους», «η ΕΥΠ πρέπει να αναλαμβάνει δράση», «η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και η ΕΥΠ να κινείται για νόμιμες συνακροάσεις είναι η ενδεδειγμένη», ήταν μερικοί από τους ισχυρισμούς του.

Στο μεταξύ, στον βούρκο των παρακολουθήσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε να δείξει ότι βουτηγμένη ήταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, επί ημερών της λειτουργούσε το λογισμικό παρακολουθήσεων «Pegasus». Στάθηκε, εξάλλου, και στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον δεύτερο εισαγγελέα στην ΕΥΠ (δήθεν δικλείδα δημοκρατικότητας), διότι ο ένας από τους δύο δεν υπέγραφε τα πολλά αιτήματα της Υπηρεσίας για παρακολουθήσεις επί διοίκησης Ρουμπάτη. Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα μετέτρεψε την υποκλοπή από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Για τις λίστες, δε, που δημοσίευσε το «Documento», είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι εμπλέκει στην υπόθεση και τις Ενοπλες Δυνάμεις και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, εφόσον υιοθετεί τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησής του από τον πρωθυπουργό, κάτι που, όπως είπε, χαροποιεί «την άλλη πλευρά του Αιγαίου», στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Το κλίμα βούρκου και δυσωδίας συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες τους, όπως και στην τριτολογία του πρωθυπουργού, με αλληλοκατηγορίες περί παρακολουθήσεων ακόμη και στενών συνεργατών τους, ενώ εντάχθηκε και στο κλίμα της προεκλογικής, αποπροσανατολιστικής για τον λαό, όξυνσης. Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης προέτρεψε τον Τσίπρα αν θεωρεί ότι η ΝΔ έχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής συνοχής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να το διαπιστώσει.

Ταυτόχρονα, σε άλλο ένα ρεσιτάλ εντυπωσιασμού από βήματος της Βουλής, ανέκραξε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας». Ενώ κάλεσε τον Τσίπρα να διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος δεν παρακολουθούσε «κανέναν πολιτικό, κανέναν επιχειρηματία, κανέναν δημοσιογράφο».

Αλλωστε, σε απόδειξη της συμπόρευσής τους στα βασικά, δεν περνά απαρατήρητο ότι για να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε για την υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, θύμισε ότι «ο πρώτος ο οποίος υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και αυτό έγινε για παραπάνω από μια δεκαετία». Τόνισε, εξάλλου, ότι, εντός φυσικά ευρωατλαντικού πλαισίου, «την ίδια επιλογή» κάνουν οι Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία και Πολωνία. Τέλος, δείχνοντας και προς το «κουκούλωμα» της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις, όπως έχει γίνει άλλωστε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, παρέπεμψε στη ...διερεύνηση του θέματος από τη Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου