Πριν καν γεννηθούν πεθαίνουν τα ευρωατλαντικά παραμύθια, πως η συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελεί «ασπίδα προστασίας» από την τουρκική επιθετικότητα. Τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η πώληση των F-16 προς την Τουρκία, ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ στο παζάρι της με τις ΗΠΑ.
Μετά από μήνες παραμυθιών, αλλά και διαφήμισης από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα των τροπολογιών που κατέθεσαν Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, το Κογκρέσο κατέληξε σε μια διατύπωση που νομιμοποιεί στην πραγματικότητα τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο: «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων»!
Τι σημαίνει αλήθεια το «μη εξουσιοδοτημένες» υπερπτήσεις; Πολύ απλά πως στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο», όπως αντιμετωπίζεται το Αιγαίο από το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και «εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις», όταν αυτές γίνονται με ΝΑΤΟικό καπέλο.
Περιττό να πούμε τι δρόμους ανοίγουν τέτοιες διατυπώσεις για το ποιος και πώς ελέγχει τη σχετική «εξουσιοδότηση», την ώρα που η Τουρκία σταθερά επαναλαμβάνει τις απαράδεκτες αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ το ΝΑΤΟ θυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι διαθέτει «μηχανισμούς επίλυσης διαφορών σε συμμαχικό πνεύμα».
Περιττό να θυμίσει κανείς ότι και ο όρος «υπερπτήσεις» δεν ερμηνεύεται απ' όλους με τον ίδιο τρόπο, καθώς όπως έγραφε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2020, «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου», αφού η Ελλάδα «διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια».
Ο αμερικανοΝΑΤΟικός αέρας φυσάει στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και «σκορπάει» το δηλητηριώδες για τον λαό αφήγημα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι η βαθύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια αναβαθμίζει τη «συμμαχική στήριξη» και θωρακίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το ακριβώς αντίθετο αποδεικνύεται όμως με κάθε αφορμή, όπως τώρα με το κείμενο του Κογκρέσου για τους όρους πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και η Ρωσία, «χαϊδολογούν» την τουρκική αστική τάξη και την κυβέρνησή της, που ετοιμάζουν νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία.
Ενώ μόλις χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε ξανά πως «η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι μεγίστης σημασίας», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι (...) η Τουρκία έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που υφίσταται» από την «τρομοκρατία».
Για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται πως μόνο μεγαλύτερους κινδύνους έχει να περιμένει ο λαός από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας για τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου στηρίζουν τον στόχο της ΝΑΤΟικής συνοχής, ως προϋπόθεση για να ευοδωθούν τα σχέδια και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα γίνονται μέρος του παζαριού ΝΑΤΟ - Τουρκίας, που στοχεύει σε συνολικότερες επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία στους λαούς Ελλάδα και Τουρκίας, συνολικά στους λαούς της περιοχής, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο ο δρόμος της κοινής πάλης ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στην αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα καθορίζουν, για να κλείσουν τα ορμητήρια των ιμπεριαλιστών, να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί.
Σε αυτό τον αγώνα, καθένας που ανησυχεί για τις εξελίξεις έχει κάθε λόγο να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να συγκρουστεί με στρατηγικές επιλογές και σχέδια της αστικής τάξης, των συμμαχιών και των κομμάτων της. Να παλέψει για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για τη συνεργασία των λαών στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, που μπορεί να εξασφαλίσει η οικοδόμηση της νέας, ανθρώπινης, σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου