Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Καρπός... αγώνων

 

Το ελπιδοφόρο μήνυμα που εκπέμπει η σημαντική εκλογική άνοδος του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, από την επόμενη κιόλας μέρα. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, είναι καρπός των μεγάλων και μικρότερων μαχών που έδωσαν οι κομμουνιστές από κοινού με χιλιάδες εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες και νέους, όλη την περασμένη τετραετία. «Ανάμεσα στις γραμμές» της εκλογικής επίδοσης του ΚΚΕ, με ευκολία διαβάζει κανείς τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην COSCO και στη ΛΑΡΚΟ. Τις μάχες για να «κουρελιαστεί» το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Τις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ρεύματος. Τον αγώνα για τη ζωή του λαού μέσα στην πανδημία. Αλλά και για την αποκατάσταση των πληγέντων από τους σεισμούς στη Θεσσαλία, στην Κρήτη, τον αγώνα με τον λαό της Εύβοιας που κάηκε και πνίγηκε από την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Τις αγωνιστικές αντιδράσεις στη «λαίλαπα» της «πράσινης μετάβασης», αλλά και στα ΝΑΤΟικά κομβόι για την Ουκρανία. Τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και τους μαζικούς αγώνες μαθητών και φοιτητών για σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στα «πανεπιστήμια ΑΕ» και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τις εμβληματικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη...

Ολα αυτά είναι γραμμένα «ένα προς ένα» στις πάνω από 420.000 ψήφους που πήρε το ΚΚΕ. Και δείχνουν κάτι ακόμα πιο σημαντικό για τη συνέχεια: Οτι όπου η προηγούμενη κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και η πολιτική τους «τα βρήκαν σκούρα», δεν ήταν από τους «συνοδοιπόρους» του κοινού τους προγράμματος, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει το ΚΚΕ και απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Εκεί είναι η ελπίδα για τον λαό και γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές.


Επίδικο

Τον χαβά τους συνεχίζουν τα φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, που τόσον καιρό «γάνωναν» τ' αυτιά του κόσμου ότι ένα «κομμάτι οπαδών του ΚΚΕ» δεν συμφωνεί με την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι την τελευταία μέρα γράφανε για την «απήχηση» που έχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Οπως επιβεβαίωσε όμως το αποτέλεσμα των εκλογών, πολλοί παλιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το ΚΚΕ, έχοντας βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για την πολιτική του ως κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και για τις ευθύνες του στην παραπέρα συντηρητικοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού, αφού οι διαφορές του με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε στρατηγικά ζητήματα δεν φαίνονται ούτε με το κιάλι. Τώρα, μπροστά στις επόμενες εκλογές και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του αποτελέσματος της Κυριακής, αλλάζουν «αφήγημα» και αναρωτιούνται τάχα «αθώα» αν όλοι αυτοί οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το ΚΚΕ θα επιμείνουν στην επιλογή τους «μπροστά στο ξεκάθαρο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ίδιο κάλπικο δίλημμα «κρίθηκε» και στις εκλογές της 21ης Μάη. Οτι χιλιάδες πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασαν τον εκβιασμό και στήριξαν το ΚΚΕ, έχοντας καθαρό πως μόνο έτσι μπορεί να είναι δυνατός ο λαός απέναντι στη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική της οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης. Αυτό είναι το επίδικο και των επόμενων εκλογών, που με την ορμή της 21ης Μάη μπορεί να σηκώσει ακόμα ψηλότερα το ΚΚΕ, για να σηκωθεί ακόμα ψηλότερα ο λαός.


Συμβολισμοί

Η ανακοίνωση των ηγετών του G7 το περασμένο Σαββατοκύριακο, από τη μαρτυρική Χιροσίμα της Ιαπωνίας, για την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, σηματοδοτώντας νέο γύρο παγκόσμιων εξοπλισμών. Είναι και ο συμβολισμός του τόπου όπου επιλέγουν να γίνουν οι συναντήσεις και να παρθούν οι πολεμοκάπηλες αποφάσεις: Στη μία από τις δύο πόλεις, μαζί με το Ναγκασάκι, οι οποίες εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης, μαζί με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που κάηκαν στην κυριολεξία από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο τρομερός επίλογος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τους πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και ακόμα περισσότερους σακατεμένους σε Ευρώπη και Ασία. Σήμερα, 73 χρόνια μετά, και ενώ ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, οι ληστές ξανατροχίζουν τα μαχαίρια τους, ετοιμάζονται για ένα νέο παγκόσμιο μακελειό. Αυτοί είναι οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων και στη χώρα μας, οι οποίες στηρίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, σπρώχνοντας τον λαό σε πολύ μεγάλους κινδύνους.


Σφυροδρέπανα

Οι κομμουνιστές τρίτο κόμμα στη Λιθουανία! Εκεί όπου τα κομμουνιστικά σύμβολα έχουν απαγορευτεί με νόμο από το 1991, με τις ευλογίες της αντικομμουνιστικής ΕΕ! Οχι, δεν πρόκειται για ...επιστημονική φαντασία. Απλά, στα δύο εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία για τις ελληνικές εκλογές, μέχρι χτες το απόγευμα το ΚΚΕ έβγαινε τρίτο κόμμα με 12 ψήφους. Με τόσα σφυροδρέπανα μαζεμένα, πάλι καλά που δεν ακυρώθηκαν οι εκλογές...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου