Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «Δεκάλογος» αντιλαϊκής επέλασης με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας

 

Eurokinissi

Σήμα έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης και των αναδιαρθρώσεων για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου στέλνει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) με φόντο τα στοιχεία και τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας.

Στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε χτες, η ΤτΕ αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2024 και το 2025 στο 2,5% (από 3% στην έκθεση του Ιούνη), ενώ προβλέπει και παραπέρα μείωση στο 2,3% για το 2026.

Οπως σημειώνει, «η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024... αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα». Εκτιμά ότι «βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα θα είναι οριακά αρνητική. Η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδρά συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι επενδύσεις χάρη στους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Με δυο λόγια, τα σύννεφα μιας νέας κρίσης στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην πορεία της εγχώριας οικονομίας, ο πληθωρισμός (προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 5,3%), όσο και η πολιτική για την αντιμετώπισή του με τις αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχίσουν να λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα για να θωρακίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών θα βασιστεί στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που στην άλλη τους όψη έχουν ένα νέο βάρβαρο μνημόνιο για τον λαό.

Κι όλα αυτά... στο καλό σενάριο, αφού σύμφωνα με την Τράπεζα «οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις (...) για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί», ξεχωρίζοντας ως τέτοιους «τυχόν επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», με τον λαό να πληρώνει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως και το ενδεχόμενο νέων καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά., με δεδομένα φυσικά την ανυπαρξία πολιτικής προστασίας και τα έργα με κριτήριο το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο.

Σήμα νέας επίθεσης

Οπως χαρακτηριστικά λέει η ΤτΕ, «σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαμηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υψηλών επιτοκίων και αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των διαδοχικών κρίσεων, με αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να γίνονται ολοένα πιο έκδηλες και αισθητές σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής ως προς τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αποκτά καθοριστική σημασία». Στο πλαίσιο αυτό ζητάει η οικονομική πολιτική να εστιάσει:

  • Στην καθήλωση των μισθών κάτω από τον πληθωρισμό και με κριτήριο πάντα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει, «οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες εντείνονται λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς όμως να δημιουργούν ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών - τιμών που θα οδηγούσε και σε χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας». Κατά τ' άλλα ζητάει οι επιχειρήσεις... να «περιορίσουν, όπου είναι εφικτό, το περιθώριο κέρδους τους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του "πληθωρισμού κερδών"», με αστειότητες περί αυστηρότερων ελέγχων, την ώρα μάλιστα που λίγες γραμμές παρακάτω ζητάει «ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων», αυτό ακριβώς που «ποτίζει» τις ρίζες της ακρίβειας που βρίσκεται στο DNA του συστήματος.
  • «Επιτάχυνση της απορρόφησης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021 - 2027», με προαπαιτούμενο τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα, για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. «Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να κατευθυνθούν σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμους τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών» για τους σκοπούς αυτούς, λέγεται χαρακτηριστικά, στέλνοντας στα αζήτητα τις λαϊκές ανάγκες.
  • «Συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων», του αντιλαϊκού «οίστρου», ξεχωρίζοντας τομείς όπως η απονομή της δικαιοσύνης, για ακόμα πιο fast track και ταξική Δικαιοσύνη.
  • «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα της εργασίας», ζητώντας παραπέρα «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος - βλέπε και νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο - «ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές», με νέα προνόμια, παραπέρα «ψηφιοποίηση» του κράτους για να καλύπτει τις ανάγκες των ομίλων, αλλά και «άρση των κανονιστικών περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση ορισμένων επαγγελματικών υπηρεσιών», ετοιμάζοντας την επέλαση επιχειρηματικών ομίλων και σε νέα πεδία.
  • «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», με μέτρα όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο φοροληστείας των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, στο όνομα της «φορολογικής δικαιοσύνης» και με στόχο «μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος».
  • Μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, με νέα ματωμένα πλεονάσματα, «επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων με σκοπό τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, κι ενώ χτες η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 7,11 δισ. ευρώ το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη.
  • «Αντιμετώπιση των προκλήσεων των φυσικών καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», με «ειδικά κονδύλια» που θα ξεκοκαλίζουν οι επενδυτές αλλά και τον λαό να βάζει ξανά το χέρι στην τσέπη αφού «κρίνεται επιβεβλημένη και η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος».
  • «Αντιμετώπιση του προβλήματος της αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό», για εργατικό δυναμικό «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες των επιχειρηματιών, με «συνεχή ανάπτυξη και χρήση των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου» και «παρεμβάσεις για την ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας των γυναικών».
  • «Περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα». «Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά τους αποθέματα αξιοποιώντας την αυξημένη κερδοφορία, η οποία διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου», λέγεται, με φόντο την τεράστια κερδοφορία και λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με 3 και 4 δόσεις παραπάνω τον χρόνο.
  • «Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που είναι εκτός τραπεζικού τομέα», με ένταση πλειστηριασμών και εκβιασμών, «με την παροχή διατηρήσιμων λύσεων ρύθμισης για τους "βιώσιμους" πιστούχους και τη ρευστοποίηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων για τις υπόλοιπες περιπτώσεις», όπως λέει η ΤτΕ, η οποία ζητάει και την άμεση λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 προχώρησε και ο καναδικός «οίκος αξιολόγησης» DBRS, στο πλαίσιο της νέας του έκθεσης. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος καθώς θα καταγράψει ρυθμούς της τάξης του 1,3% από 1,5% που προέβλεπε τον Σεπτέμβρη, έπειτα από ανάπτυξη 2,2% φέτος, από 1,9% που προέβλεπε πριν.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου