Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ούτε για αστείο!


 

70 δισ. ευρώ (!) μέρισμα θα μοιράσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο τέλος του χρόνου, ανταμείβοντας τους μετόχους τους με μια γενναία δόση από τα θεόρατα κέρδη που αποκόμισαν μόνο τον τελευταίο χρόνο από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισολογισμούς τους, τα αποθεματικά των 10 μεγαλύτερων τραπεζών της ΕΕ είναι κατά 140 δισ. ευρώ περισσότερα απ' όσα χρειάζονται για «κανονιστικούς σκοπούς»!

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι το 2023 ήταν μια «χρυσή» χρονιά για τις τράπεζες και τους μετόχους τους, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικά κεφάλαια παγκόσμιας εμβέλειας.

Το γεγονός ότι τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν από την αύξηση των επιτοκίων αποκαλύπτει και το ποιοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά της τραμπάλας: Είναι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που πληρώνουν ήδη σχεδόν έναν μισθό παραπάνω κάθε χρόνο για να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Είναι οι χιλιάδες οικογένειες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Είναι τα εκατομμύρια των βιοπαλαιστών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, που πληρώνουν τον «αποπληθωρισμό» της οικονομίας με πανάκριβα τραπεζικά επιτόκια.

Όπως ακριβώς πλήρωναν με εκτόξευση του πληθωρισμού όλους τους προηγούμενους μήνες την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τη στήριξη των μονοπωλίων από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης.

Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς, στις νομοτέλειες και στις αντιφάσεις της, όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να παρουσιάσουν τα αδιέξοδα που ζει ο λαός ως «εισαγόμενα» ή ως «παρεκκλίσεις από τον ευρωπαϊκό κανόνα».

Η προσωρινή χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μεταφράστηκε σε πολλά δισ. ευρώ φτηνά δάνεια και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αντεπεξέλθουν στην πανδημία και την καπιταλιστική κρίση.

Αυτό συνέβαλε στην εκτόξευση του πληθωρισμού, που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα με τα πανάκριβα προϊόντα. Για να πέσει ο πληθωρισμός, οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια. Αποκομίζουν έτσι τεράστια κέρδη και προσθέτουν νέους πονοκεφάλους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως όσων έχουν δάνεια φορτωμένα στην πλάτη τους.

Την ίδια ώρα λοιπόν που η κερδοφορία μεγάλων ομίλων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που οι τράπεζες χτίζουν νέα ...θησαυροφυλάκια για να αποταμιεύσουν τα συσσωρευμένα κέρδη τους, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, να καταβάλλει αυξημένο τον οβολό του στο γκισέ της τράπεζας και να ανησυχεί αν τον άλλον μήνα θα είναι σε αυτούς που το δάνειό τους «κοκκινίζει».

Χαμένος δηλαδή ο λαός και όταν το χρήμα έρεε στην καπιταλιστική αγορά, χαμένος και τώρα που «μαζεύεται» το πράγμα, με τα επιτόκια - φωτιά και τους σχεδιασμούς για πλήρη επαναφορά του «Συμφώνου Σταθερότητας» από την 1/1/2024.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ακόμα και οι φειδωλές προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας δείχνουν να διαψεύδονται. Παρά την τεράστια κερδοφορία και τη συσσώρευση νέου πλούτου, παρά τα ανεξάντλητα μέτρα κρατικής στήριξης, οι επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι σε ελεύθερη πτώση, προμηνύοντας μια νέα, βαθύτερη οικονομική κρίση.

Με άλλα λόγια, η οικονομία τους ξανά σε πλήρες αδιέξοδο, και μάλιστα με δυο πολέμους να μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς να οξύνονται, τόσο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, όσο και στο εσωτερικό τους.

Ο λαός λοιπόν δεν πρέπει ούτε για αστείο να παγιδευτεί στις προσδοκίες που καλλιεργούν για «ανάπτυξη» που θα ωφελεί τάχα όλους, με την προϋπόθεση μάλιστα ότι θα κάνει κι άλλες θυσίες για να την στηρίξει.

Ο δικός του δρόμος περνάει μέσα από την αμφισβήτηση και τη σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική σε όλες τις εκδοχές της, με ισχυρό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Εκεί δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες τις δυνάμεις του το ΚΚΕ. Για να εμποδιστούν αντιλαϊκά μέτρα, να πάρει ανάσες ο λαός, να ανοίξει δρόμος ριζικής ανατροπής!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 21 Δεκέμβρη 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου