Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Οπως βολεύει

 

Είναι να αγανακτεί κανείς με τον πολιτικό αμοραλισμό και τον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα εναλλάσσουν τον κοσμοπολιτισμό με την ξενοφοβία και τον (συγκαλυμμένο ή ωμό) ρατσισμό στο ζήτημα της Μετανάστευσης. Οταν είναι για παράδειγμα να υπερασπιστούν τους φράκτες και την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, τα επιχειρήματα περισσεύουν: Δεν θα γίνει η χώρα «μπάτε σκύλοι αλέστε», «λαθρομετανάστες», απειλές για απελάσεις, επαναπροωθήσεις κ.ο.κ. Οταν όμως έρχεται μια τροπολογία όπως αυτή που ψηφίστηκε προχτές, τότε το τροπάρι αλλάζει: «Η οικονομία έχει ανάγκη από εργατικά χέρια», «με τις άδειες παραμονής θα μπουν λεφτά και στα ασφαλιστικά ταμεία», «θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα», είναι μερικά απ' όσα ακούγονται όλες αυτές τις μέρες από τα ίδια ακριβώς στόματα! Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπερασπιστές των λεγόμενων «κλειστών συνόρων» είχαν πρωταγωνιστήσει σε προηγούμενες εποχές στο άνοιγμά τους, στο όνομα των «αναγκών της οικονομίας»! Καμιά αντίφαση δεν υπάρχει λοιπόν. Γιατί το κίνητρο όλων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που άλλοτε «κουμπώνουν» καλύτερα με το σφίξιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών και άλλοτε με το άνοιγμά της. Αυτό το «ανοιγοκλείσιμο» βρίσκεται στον πυρήνα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που από τη μια δεν διστάζει να αφήνει χιλιάδες μετανάστες αβοήθητους να πνίγονται στη Μεσόγειο και από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία χαλαρώνουν τα κριτήρια εισδοχής μεταναστών εργατών για να καλύψουν τα «κενά» στην οικονομία τους.

Για πολλοστή φορά

Μέχρι σήμερα προβλέπεται υποχρεωτικά να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όμως οι καταγγελίες που φθάνουν σε Εργατικά Κέντρα και σωματεία δείχνουν ότι η εργοδοσία δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να το καταργήσει στην πράξη. Γι' αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιεί διάφορες ευφάνταστες μεθόδους, με πιο διαδεδομένη την καταβολή του σε τραπεζικό λογαριασμό και την ...επανείσπραξή του από τον εργαζόμενο «χέρι με χέρι»! Θυμίζουμε ότι και παλιότερα οι μεγαλοεργοδότες είχαν ζητήσει την ενσωμάτωση του Δώρου στον μισθό και τον επιμερισμό του σε 12 «δόσεις», με σκοπό να το καταργήσουν ευκολότερα. Οπως έγινε με τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, που δεν παίρνουν πλέον 13ο και 14ο μισθό. Αντί αυτού του σημαντικού βοηθήματος στο ρημαγμένο εισόδημα, οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει από πανηγυρισμούς για την «έξοδο στις αγορές», «τα μνημόνια που είναι παρελθόν», την «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» κ.ά. Μπορεί βέβαια τα μνημόνια να άλλαξαν μορφή, αλλά οι μνημονιακοί νόμοι - όπως αυτός για την κατάργηση του Δώρου - παραμένουν ίδιοι και απαράλλακτοι με όλες τις κυβερνήσεις, διαιωνίζοντας τις τεράστιες μειώσεις και απώλειες στο εισόδημα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν οι αυξήσεις - ψίχουλα της κυβέρνησης. Πραγματική στήριξη του εισοδήματος και ανακούφιση σημαίνει επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού παντού, της 13ης και 14ης σύνταξης, ανάμεσα σε άλλα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και για πολλοστή φορά την απέρριψε η ΝΔ με τη συνενοχή ...διά της σιωπής του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων.


Δεν το ξέχασε

Το Πέραμα επισκέφτηκε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανάμεσα σε άλλα στάθηκε στη «ζωντανή Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η οποία αναζητά εργαζόμενους και δεν βρίσκει εύκολα, αν και πληρώνει πολύ καλά μεροκάματα». Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι τα μεροκάματα στη Ζώνη δεν τα χάρισε κανείς στους εργαζόμενους. Οι αγώνες και η συσπείρωση στα συνδικάτα έφεραν την υπογραφή ΣΣΕ, την οποία όμως δεν κηρύσσει υποχρεωτική η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων! Αυτό δεν το είπε βέβαια ο πρωθυπουργός... Οχι επειδή το ξέχασε, αλλά επειδή δεν πρέπει να χαλάει το αφήγημα για την «ανάπτυξη» από την οποία κερδίζουν τάχα όλοι. Μόνο που την καπιταλιστική ανάπτυξη την ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, αφού την πληρώνουν με μεγάλη εκμετάλλευση, εντατικοποίηση, ακόμα και με το αίμα τους, μετρώντας νεκρούς και σακατεμένους, λόγω των ελλείψεων σε μέτρα προστασίας, που θεωρούνται «κόστος» για το κεφάλαιο. Επομένως - μιας και ο πρωθυπουργός μίλησε από το Πέραμα και για την «επαγγελματική εκπαίδευση» - το πιο σημαντικό «μάθημα» για όλους τους νέους εργαζόμενους παραμένει ένα: Αγώνας με τους συναδέλφους και τα σωματεία τους, για τις ανάγκες και τις ζωές τους, απέναντι στον μύθο της καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους!


Τσουρουφλίστηκαν

Στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση «έταξε» 15 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις αυξημένες ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, όταν θα αποσυρόνταν οριστικά - στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης - ο ΑΗΣ Καρδιάς, που τροφοδοτούσε την πόλη με θερμική ενέργεια. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν να καλύψουν το κενό μέχρι το δίκτυο να συνδεθεί με τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Στο ενδιάμεσο προβλεπόταν η εγκατάσταση μιας νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας με φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Καρδιάς, αξίας 80 εκατ. ευρώ, η οποία εκτόξευε το κόστος της τηλεθέρμανσης. Τότε, λοιπόν, κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες καλλιεργούσαν εφησυχασμό στην περιοχή, πως ό,τι και να γίνει, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης είναι εξασφαλισμένη. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, προβλέπει περισσότερα δισεκατομμύρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης μετάβασης», αλλά για την τηλεθέρμανση σώθηκαν έως και τα «ψιλά». Ετσι ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, που βιώνει ήδη τις σαρωτικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, καλείται να πληρώσει και αυτό το «μάρμαρο», με αυξήσεις που φτάνουν έως και 57%! Να ζεσταθεί το κοκαλάκι τους με φτηνότερη Ενέργεια περίμεναν οι λαϊκές οικογένειες, αλλά τελικά «τσουρουφλίζονται» από την «πράσινη μετάβαση» και τα κέρδη των αρπακτικών της.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου