Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Αναλαμβάνει ρόλους ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη Βαλκανική




Ενισχυμένο ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στον εναέριο χώρο των Βαλκανίων, ζώνη όπου η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία επιδιώκει να εδραιώσει και παραπέρα τον έλεγχό της, κόντρα σε άλλα κέντρα, αναλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε μετά από δηλώσεις του Μαυροβούνιου υπουργού Αμυνας Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, Ελλάδα και Ιταλία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, θα αναλάβουν «σύντομα» την προστασία του μαυροβουνιακού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο μίας τεχνικής συμφωνίας που είναι «υπό συζήτηση με τις δύο χώρες». 

 Πρόσθεσε ότι αυτού του τύπου η αεροπορική επιτήρηση είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας του, καθώς το Μαυροβούνιο μετά τη διάλυση της Ενωσης με τη Σερβία το 2006 έμεινε χωρίς πολεμικά αεροσκάφη, διαθέτοντας μόνο 12 επιχειρησιακά ελικόπτερα.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αναλαμβάνοντας σταθερά τέτοιους ρόλους έξω από τα σύνορα της χώρας, έχει επωμιστεί καθήκοντα «Air Policing» («εναέριας αστυνόμευσης») στην Αλβανία εκ περιτροπής με την Ιταλία, ενώ το Μάρτη του 2014 υπογράφηκε και τεχνική συμφωνία με τη Βουλγαρία για την εκτέλεση «διασυνοριακών επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης».

Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία καλύπτει τις αδυναμίες (λόγω έλλειψης μέσων) στις εναέριες περιπολίες άλλων βαλκανικών χωρών που κινούνται υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε μια ζώνη όπου διεκδικούν ρόλο και έλεγχο πάνω σε διαύλους και δίκτυα και άλλα κέντρα, όπως Ρωσία και Κίνα, και κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Και συνεκπαίδευση με Αμερικανούς
 
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματικών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στις 26/10, 22 χειριστές ελληνικών «F-16» εκπαιδεύτηκαν σε εναέριο ανεφοδιασμό με το αμερικανικό «KC-135 Stratotanker», πάνω από τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η αμερικανική 100η Πτέρυγα Ανεφοδιασμού Αεροπλάνων επιχείρησε από την Ελλάδα. «Για να διασφαλίσουμε την άφιξη και αναχώρηση από την Ελλάδα, είχαμε μεγάλη υποστήριξη από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία συνεργάστηκε στενά με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Χωρίς αυτή τη συνεργασία, αυτή η αποστολή δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματικός Ρίτσαρντ Τζάκσον, δίνοντας κάποια σημεία της συνεκπαίδευσης.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου