Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ» Ανακύκλωση της φτώχειας και της κοροϊδίας στο λαό


Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα 800 εκατ. ευρώ που σκέφτεται να διανείμει εφάπαξ στους πλέον εξαθλιωμένους, όταν οι μόνιμες περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικές και προνοιακές δαπάνες, βυθίζουν ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια

Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων ενάντια στις περικοπές του ΕΚΑΣ
Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων ενάντια στις περικοπές του ΕΚΑΣ
Με «σημαία» την υπεραπόδοση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων», μέρος της οποίας θα διανεμηθεί ως «κοινωνικό μέρισμα» σε ορισμένα από τα φτωχότερα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει το κάλπικο αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης».
 Την ίδια ώρα, δρομολογούνται ή βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή παλιά και νέα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση από τη μια αυξάνει τα προνόμια και τις διευκολύνσεις για τις επενδύσεις του κεφαλαίου και από την άλλη επεκτείνει τη φοροαφαίμαξη και τις περικοπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.


Αυτή την πραγματικότητα έρχεται να διαχειριστεί και να κουκουλώσει, με τις εξαγγελίες περί «κοινωνικού μερίσματος» ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 700 - 800 εκατ. σχεδιάζεται να αποδοθούν εφάπαξ και με διάφορες μορφές «σε άτομα που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ενώ άλλα 300 - 400 εκατ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους «θεσμούς».

Θυμίζουμε ότι η υπεραπόδοση των στόχων που συμφωνήθηκαν για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκύπτει ως αποτέλεσμα της φοροεπιδρομής στα λαϊκά νοικοκυριά και των περικοπών σε κρατικές δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Επομένως, το «κοινωνικό μέρισμα» που λέει ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος της φορολεηλασίας και της «απόδοσης» των άλλων μέτρων που φορτώνεται ο λαός, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Μεγάλο τσεκούρι
 
Κι όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ασύστολα το λαό όταν υπόσχεται εφάπαξ παροχές στο ύψος του «κοινωνικού μερίσματος», όταν με τα μέτρα που ήδη «τρέχουν» αφαιρεί από το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επαναλαμβανόμενα και σε μόνιμη βάση.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, για να αποτελέσει την παρακαταθήκη στη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών της επόμενης περιόδου:
  • Στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης»), προβλέπεται νέα καρατόμηση, φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ)!
  • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Το 2018 προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ., με στόχο την οριστική κατάργησή του μέχρι το τέλος του 2019. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., που βέβαια έχει «εξαϋλωθεί». Σύμφωνα, εξάλλου, με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το νόμο 4387/2016, από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ την τετραετία 2016 - 2019 οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν 2,393 δισ. ευρώ!
  • Μεταξύ άλλων, για την επόμενη χρονιά και στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», προετοιμάζονται επίσης παρεμβάσεις για την περαιτέρω καρατόμηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, του κονδυλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και η πλήρης κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
  • Η «εικονική πραγματικότητα» που λανσάρει η κυβέρνηση συνθλίβεται και από τις νέες περικοπές που έχει ήδη ψηφίσει: Μόνο στις συντάξεις (με την κατάργηση «προσωπικής διαφοράς» κ.ά.), την τριετία 2019 - 2021, θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους ακόμα 8,2 δισ. ευρώ, χώρια η καρατόμηση του αφορολόγητου, που ακολουθεί το 2020, αν δεν μεταφερθεί ένα χρόνο νωρίτερα...
«Αντιστάθμισμα» - πρόκληση
 
Ως «αντιστάθμισμα» τάχα για όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προβάλλει τη χορήγηση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), για το οποίο προϋπολογίζει 760 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που παραμένει στάσιμο τουλάχιστον μέχρι και το 2021, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας ήταν το προχτεσινό «tweet» του πρωθυπουργού για το ΚΕΑ, όπως και το «σποτάκι» που το συνόδευε, με προκλητικούς ισχυρισμούς ότι αποτελεί «δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό», ακόμα και «απάντηση στη βαρβαρότητα», με φτηνές ατάκες του τύπου «όλοι οι πολίτες έχουν μερίδιο στη χαρά».

«Το ΚΕΑ στηρίζει ήδη 610.825 συμπολίτες μας, με προοπτική οι δικαιούχοι να φτάσουν τους 700.000», αναφερόταν συγκεκριμένα, ενώ «η πρόβλεψη για το 2018 είναι για ένταξη 750.000 συμπολιτών μας και η ετήσια δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 760 εκατομμύρια ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, τα ψίχουλα που προβλέπει το ΚΕΑ ως εισοδηματική ενίσχυση στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά νοικοκυριά, όχι μόνο δεν φτάνουν για τα στοιχειώδη, αλλά χρησιμοποιούνται και σαν πολιορκητικός κριός για νέες περικοπές, στο όνομα της «επικάλυψης»!

Κι αυτό επειδή οι περικοπές που προαναφέρθηκαν σε κοινωνικές και προνοιακές δαπάνες (0,5% του ΑΕΠ), προβλέπεται κατά ένα μέρος να χρηματοδοτήσουν το ΚΕΑ. Με τον τρόπο αυτό, το ΚΕΑ αξιοποιείται ως εργαλείο για το νέο τσεκούρωμα προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου