Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Επαινοι


Μέσω του Αντ. Κοτσακά επέλεξε η κυβέρνηση να επαινέσει τα στελέχη της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που συμμετέχουν στα περιφερειακά «αναπτυξιακά συνέδρια». Οπως είπε σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, «οι αιρετοί της ΝΔ συμμετέχουν όλοι και με ενεργό ρόλο» στα περιφερειακά «αναπτυξιακά συνέδρια». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστους περιφερειάρχες, οι περισσότεροι είναι στη ΝΔ, αλλά προς τιμήν τους συμμετέχουν», πρόσθεσε. Τα παραπάνω λέγονταν ταυτόχρονα με την επίσημη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που για να τροφοδοτήσει τον ψευτοκαβγά με τη ΝΔ, σημείωνε για τις «αναπτυξιακές» φιέστες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «απουσιάζει παντελώς από το πεδίο των προτάσεων»... Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι δυνάμεις της ΝΔ σε Τοπική Διοίκηση, επιμελητήρια κ.λπ. είναι μόνιμοι θαμώνες στα «αναπτυξιακά συνέδρια» της κυβέρνησης, αφού μοιράζονται τις ίδιες «αγωνίες» μαζί της σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στην πράξη, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η απόσταση που χωρίζει τάχα τα «παραγωγικά μοντέλα» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μόνο άβυσσος δεν είναι, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν τα στελέχη των δυο κομμάτων... Το εξής ένα «μοντέλο» υπερασπίζονται και οι δυο τους: Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, φτώχεια και εκμετάλλευση για το λαό.

Ντεκόρ
 
Από την απόφαση για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τα εξοπλιστικά, μέχρι τις καταθέσεις για τη «Siemens», και από τις Εξεταστικές για την Υγεία και το «Ερρίκος Ντυνάν» έως τα δημοσιεύματα για τον γραμματέα της ΝΔ, τις δολοφονίες δικηγόρων και τις συλλήψεις βομβιστών, το... αστυνομικοπολιτικό δελτίο «ξεχείλισε» τις τελευταίες μέρες από παλιές και νέες υποθέσεις. Πέρα από τη μπόχα του σάπιου συστήματος, που ζέχνει από παντού, καθώς στον πυρήνα του έχει τον ανταγωνισμό με κάθε μέσο και τη διαπλοκή των επιχειρήσεων με το κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα, η σκανδαλολογία, η διαφθορά και η εγκληματικότητα γίνονται με μεγάλη ευκολία «ντεκόρ» στις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Οπως για παράδειγμα αυτή που ετοιμάζουν αύριο Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή, την ώρα που συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η αντιλαϊκή τρίτη «αξιολόγηση», για να μην χαθεί το timing της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εκτός όμως απ' αυτό, υπαρκτές υποθέσεις και σκάνδαλα αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να στηρίξει το αφήγημα ότι τάχα οικοδομεί ένα «νέο μοντέλο ανάπτυξης», απαλλαγμένο από «παθογένειες» και «κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες». Αντίστοιχα, η ΝΔ αναδεικνύει «αντιπολιτευτικά» τα ζητήματα της ασφάλειας από τη σκοπιά της «σταθερότητας», που είναι προϋπόθεση για επενδύσεις. Ετσι, ακόμα κι εκεί που φαίνεται πως διαφωνούν, στην πραγματικότητα ο ένας νίβει το χέρι του άλλου και οι δυο το βάρβαρο πρόσωπο του συστήματος που υπηρετούν.

Εκβιασμοί
 
Στα κεραμίδια ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «υπεράσπιση» τάχα του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ). Καλεί τους εργαζόμενους και τις ενώσεις τους σε μέτωπο για τη στήριξη της κυβερνητικής πρότασης αναφορικά με το Ταμείο και, ταυτόχρονα, κατηγορεί ορισμένους εκδότες ότι βρίσκονται σε «δίαυλο επικοινωνίας» με τη ΝΔ, όταν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ συνεργάζονται με εκείνους της ΝΔ στο προεδρείο... Προσπαθεί ύπουλα να σπείρει σύγχυση, διαχωρίζοντας τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ σε «κακούς», που απορρίπτουν το σχέδιο, και σε «καλούς», που το αποδέχονται και επιζητούν την εξυγίανση, όταν σε όλα τα Μέσα γίνεται το «μάλε βράσε» από απληρωσιές, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών και βέβαια τη μη απόδοση των εργοδοτικών εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «διασώστης» του ΕΔΟΕΑΠ, τη στιγμή που υλοποιεί όλη την αντιασφαλιστική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ με πρότασή της θεσμοθετούνται ετήσιος «κόφτης» παροχών και «πολλαπλασιαστής» εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ΕΔΟΕΑΠ. Σαν να μη φτάνει αυτό, ξεκίνησαν και ψίθυροι από γνωστούς ΣΥΡΙΖΑίους του κλάδου των ΜΜΕ ότι όποιος δεν συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης, τάσσεται με την εργοδοσία και το «λουκέτο» στον ΕΔΟΕΑΠ. Στην πραγματικότητα, ο ωμός αυτός εκβιασμός απευθύνεται στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν ως μονόδρομο την καρμανιόλα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, να αποκηρύξουν τη διεκδίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Γι' αυτό χρειάζεται να τον αποκρούσουν.

Στα μέτρα τους
 
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αναπροσαρμόσει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, ώστε να υπηρετείται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ενα από τα μέτρα που παίρνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι να δημιουργήσει «ταχύρρυθμα» τμήματα κατάρτισης τύπου ΙΕΚ μέσα στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως αυτό που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οπως προκύπτει μάλιστα, τα προγράμματα αυτά, διετούς διάρκειας, θα λειτουργούν... με χορηγούς. Διαβάζουμε για παράδειγμα στον Τύπο ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον να τα στηρίξουν διάφοροι φορείς, «όπως η Ενωση Εφοπλιστών, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά κ.ά. Ολοι αυτοί οι φορείς ενδιαφέρονται για ειδικότητες αναγκαίες για τον κλάδο τους και θα τις στηρίξουν οικονομικά». Με άλλα λόγια, εφοπλιστές και βιομήχανοι θα παραγγέλνουν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται, εκπαιδευμένο όπως προστάζουν τα συμφέροντά τους, και με το απαραίτητο «μπαξίσι» θα φτιάχνουν προγράμματα κατάρτισης στα μέτρα τους...


Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου