Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Η ακρίβεια που τσακίζει τον λαό φέρνει αμύθητα πλούτη στους ομίλους

 

  • Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται από την πολιτική της ΚΑΠ, η τιμή του μοσχαριού έχει αυξηθεί κατά 54,6% μέσα σε 4 χρόνια! 
  • Στα 13 δισ. οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το 2024
  

Eurokinissi

Μετά τις τράπεζες, τους ομίλους της Ενέργειας και οι όμιλοι των σούπερ μάρκετ σπάνε το ένα ρεκόρ εσόδων μετά το άλλο, θησαυρίζοντας από το υστέρημα των λαϊκών νοικοκυριών, που με το ζόρι βγάζουν τον μήνα και κόβουν ακόμα και από το φαγητό για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια θερίζει και το μοσχάρι είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση από τα λαϊκά σπίτια, ενώ οι τιμές και σε άλλα είδη έχουν εκτοξευθεί.

Συγκεκριμένα, το μοσχάρι αναμένεται να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό, ενώ το φιλέτο βρίσκεται ήδη στα 35 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ το αρνί πωλείται από 13,4 ευρώ/κιλό έως 13,79 ευρώ/κιλό, το κατσίκι από 13,9 ευρώ/κιλό έως 14,19 ευρώ/κιλό. Τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 11,5-13,5 ευρώ το κιλό. Στα κρεοπωλεία, οι νέες τιμές αποτυπώνονται άμεσα: Τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 11,5-13,5 ευρώ το κιλό, από 9,5-10,5 ευρώ, ενώ αρνί και κατσίκι φτάνουν πλέον τα 17 ευρώ, έναντι 14,50 ευρώ λίγους μήνες νωρίτερα. Το χοιρινό φτάνει τα 9,80 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο από 3,7 - 7,7 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2025, οι ανατιμήσεις στα φρέσκα κρέατα τρέχουν με διψήφιο ρυθμό 10,6% σε σχέση με πέρυσι. Σε βάθος τετραετίας η τιμή του μοσχαριού έχει αυξηθεί κατά 54,6%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στον κλάδο του κρέατος. Το αρνί και το κατσίκι παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 44%.

ΠΑΜΕ: Όταν κυβέρνηση, εργοδότες και ΓΣΕΕ στήνουν show και πανηγύρια, οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν και να οργανώνουν την πάλη τους


Πηγή: Eurokinissi

 

«Όταν κυβέρνηση, εργοδότες και ΓΣΕΕ στήνουν show και πανηγύρια, οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν και να οργανώνουν την πάλη τους», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τη χθεσινή φιέστα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη λεγόμενη Κοινωνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Συνεχίζοντας το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η χθεσινή φιέστα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη λεγόμενη Κοινωνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν εργαζόμενο. Κυβέρνηση, εργοδότες και ο γνωστός θίασος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έστησαν άλλη μια κακόγουστη παράσταση για να παρουσιάσουν μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργοδοτών ως "πρόοδο" και "νέα εποχή".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για "κέρδος" για εργαζόμενους και εργοδότες και για συμφωνία που "τράβηξε την προσοχή των Βρυξελλών". Η προσοχή και τα χειροκροτήματα των επιτρόπων της ΕΕ είναι γιατί θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Παραμένει άθικτο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τσακίζει τις ΣΣΕ και τα εργασιακά δικαιώματα, ιδιαίτερα τώρα,  σε μια περίοδο που η ΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν "τα κεφάλια μέσα" στο όνομα της πολεμικής οικονομίας και της πολεμικής προετοιμασίας.

«Επετειακές» οι αγροτικές κινητοποιήσεις; Δεν νομίζουμε... Μία πολύ συνοπτική καταγραφή των αγροτικών κινητοποιήσεων τον τελευταίο χρόνο


Πηγή: Eurokinissi

 

Ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών έχει ήδη πάρει μεγαλειώδεις διαστάσεις. Στη Θεσσαλία, στα μπλόκα της Νίκαιας και στον Ε-65, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει καταφέρει μέσα σε λίγες μέρες να συγκεντρώσει χιλιάδες τρακτέρ πάνω στις εθνικές οδούς και κάθε μέρα προστίθενται εκατοντάδες τρακτέρια από τα χωριά.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επειδή διάφοροι αυλικοί και «τρόφιμοι» της πλατείας Κολωνακίου τολμάνε να λένε ότι οι αγρότες «επετειακά βγαίνουν στο δρόμο κάθε χρόνο, όποτε δεν έχουν δουλειά» είπαμε να απαντήσουμε κάπως διαφορετικά, μέσα από την ειδησεογραφία του 902.gr τον τελευταίο χρόνο.

Τα ρεπορτάζ ομολογούν ότι τα περί «επετειακών κινητοποιήσεων» είναι ένας μύθος.

Θα αφήσουμε το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί να απαντήσει ότι οι αγρότες επειδή ακριβώς «πνίγονται» από την πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ που τους ξεκληρίζει, βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα όλο το χρόνο, ειδικά το τελευταίο δίχρονο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και μες στο κατακαλόκαιρο που μας πέρασε, την περίοδο που έβγαινε στον αφρό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες κινητοποιήσεις και όχι προφανώς το σύνολο που έχει καταγράψει ως ειδήσεις το 902.gr, που είναι διαθέσιμες εδώ

Ξεκινάμε: 

Τι πιο σύνηθες... Πρώην αντιπρόεδρος της ΕΕ, που έχει «ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας» τα λόμπι, συνελήφθη για διαφθορά


 

Όπως μεταδίδεται η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν ένα από τα τρία άτομα που συνελήφθησαν «στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης έρευνας για απάτη σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας ακαδημίας νέων διπλωματών στην Μπριζ».

«Η Βελγική αστυνομία έκανε εφόδους στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service) και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την έρευνα και μάρτυρες» ανέφεραν τα ΜΜΕ. 

Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς... Καθημερινότητα στην ΕΕ των λόμπι, των πολέμων και της εκμετάλλευσης. 

Απλά να θυμίσουμε ότι μόνο 2 από τους 751 Ευρωβουλευτές, αυτοί του ΚΚΕ, καταψήφισαν κείμενο της ΕΕ που έλεγε ότι τα λόμπι είναι «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». 

Αυτά να τα βλέπουν τα ευρωλιγούρικα κόμματα που νυχθημερόν υμνούν τη σάπια λυκοσυμμαχία.

Αυτοί που ενώ διαμόρφωσαν το έδαφος των ΟΠΕΚΠΕδων, τολμάνε να λένε στους τίμιους αγρότες που δίνουν μάχη επιβίωσης ότι «τα έπαιρναν από την ΕΕ και είναι βολεμένοι». 

Να τους χαίρονται!