Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ξεδιπλώνεται το «μεταμνημονιακό μνημόνιο»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ


Τα ζητήματα της «μεταμνημονιακής εποπτείας» θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας
Copyright 2018 The Associated
Τα ζητήματα της «μεταμνημονιακής εποπτείας» θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας
Με οδικό χάρτη τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο», όπως αυτές καταγράφονται στη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.
 Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο Γιούρογκρουπ συνεδριάζει στις 7 Σεπτέμβρη, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα και οι διαδικασίες των «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων», που θα διενεργούνται σε τριμηνιαία βάση καταπώς προβλέπεται στη συμφωνία. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμαστεί στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που προγραμματίζεται για τις 30 Αυγούστου. 

Αμέσως στη συνέχεια, τα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτέμβρη, προκειμένου να διενεργήσουν τον πρώτο κύκλο της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Το κυρίαρχο ζήτημα για την τρέχουσα περίοδο αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη, καθώς βέβαια και την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.


Μπαράζ πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια
Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της κλιμάκωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, συμπεριλαμβανομένης και της λαϊκής κατοικίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριες τράπεζες καταρτίζουν τους αναθεωρημένους στόχους για τους πλειστηριασμούς της περιόδου 2019-2021, οι οποίοι και θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, μετά τις διακοπές του Αυγούστου ξεκινά από το Σεπτέμβρη ο κύκλος κλιμάκωσης, με στόχο να διενεργηθούν ακόμη 20.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Οπως προβλέπεται στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, θα εφαρμοστεί «ολοκληρωμένο σχέδιο για την πτώχευση νοικοκυριών με στόχο να μειώσει το ανεκτέλεστο των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας των εκκρεμών αιτήσεων» έως τα τέλη του 2021. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για 130.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την ερχόμενη τριετία.

Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης υφυπουργείου με αντικείμενο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, θα επισκεφτεί μεθαύριο Πέμπτη την Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

«Καθοριστική» η πολιτική σταθερότητα λέει ο ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επικεντρώνει στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με στόχο την προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» τονίζει: «Οσα έχουν γίνει, με λιγοστές εξαιρέσεις, δεν συνιστούν, δυστυχώς, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου, η συμβολή τους στην αλλαγή του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας είναι πενιχρή και δεν αλλάζει ριζικά τις δομές στην οικονομία της Ελλάδας».

Οπως λέει ο ΣΕΒ, «απαιτείται, συνεπώς, συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους για να δημιουργηθεί πολύ ταχύτερα το φιλοεπενδυτικό εκείνο κλίμα που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να μην διώχνει, αλλά να προσελκύει τους επενδυτές».

Σε αυτό το φόντο, η στρατηγική όσο και οι προτάσεις του ΣΕΒ βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις «ειδικές δεσμεύσεις» της λεγόμενης «μετα-προγραμματικής περιόδου». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Θ. Φέσσας εστιάζει στους παρακάτω άξονες:
  • «Η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ασθενής», με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας να μειώνεται συνεχώς από το 2008 και να μην ξεπερνάει σήμερα το 50% της παραγωγικότητας των προηγμένων χωρών του κόσμου (ΟΟΣΑ).
  • «Το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας», δίνοντας βέβαια την έμφαση «στο θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων».

  • «Το ενδεχόμενο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας δυναμιτίζει τις προοπτικές ανάκαμψης». Το συγκεκριμένο έρχεται να «κουμπώσει» με τη σχετική πρόβλεψη της αντιλαϊκής συμφωνίας αναφορικά με τη διασύνδεση των μισθών με τη διασφάλιση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

  • «Το φορολογικό σύστημα παραμένει αντιαναπτυξιακό», προβάλλοντας την πάγια θέση των εγχώριων βιομηχάνων για μείωση των συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.
Παράλληλα, καθοριστικό ζήτημα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης και ευρύτερων συγκλίσεων ανάμεσα σε κόμματα της αστικής διαχείρισης. Οπως επισημαίνει ο Θ. Φέσσας, «η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση είναι η διασφάλιση της απαιτούμενης πολιτικής σταθερότητας, από την οποία επηρεάζονται καθοριστικά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, σε μια περίοδο που η οικονομία και οι επενδυτές ζητούν σταθερότητα και εμπιστοσύνη». Στο συγκεκριμένο, οι βιομήχανοι ιεραρχούν την «ανάγκη» «να διασφαλιστεί πάση θυσία η πολιτική σταθερότητα, με βάση το μακροχρόνιο εθνικό συμφέρον και όχι τον βραχυπρόθεσμο στοιχηματισμό πολιτικών κομμάτων ή προσώπων», δηλαδή στη βάση της ενιαίας στρατηγικής και των συγκλίσεων για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ριζοσπάστης  Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου