Πηγή:
Associated Press
Η όξυνση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο φέρνει πιο κοντά τους κινδύνους που γεννά για το λαό μας η ενεργή συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων στην υλοποίηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, οι ενέργειες και οι απειλές, συνέπεια της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και η πρόθεση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για «στρατιωτική συνοδεία» των δεξαμενόπλοιων και των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο δείχνουν τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής. Στόχος των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η μείωση της ισχύος των ανταγωνιστών τους και πρώτα απ' όλα ενός σημαντικού συμμάχου της Ρωσίας, του Ιράν. Είναι προφανές ότι μια πολεμική εμπλοκή δεν θα έχει στενά περιφερειακό χαρακτήρα...
Οι ΗΠΑ ήδη κινητοποιούνται για τη συγκρότηση «νέου διεθνούς συνασπισμού», στο όνομα και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», μελετώντας εδώ και καιρό πώς θα αναδιατάξουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή Μέσης Ανατολής, Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση στήριξαν και καθοδήγησαν την πολυμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ (τη λεγόμενη τετραμερή συνεργασία). Περιγράφοντας σε συνέντευξή του τους πυλώνες στους οποίους θα ενισχυθεί η «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ - Ελλάδας, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στάθηκε ειδικά στις «διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα για αμερικανικές επιχειρήσεις στο ευρύτερο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων... Η Ελλάδα είναι σημαντικός πάροχος διευκολύνσεων και μας βοηθάει να κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο...».
Ξεχωρίζοντας δε την αξία της βάσης στη Σούδα, εξήγησε ότι οι φιλοδοξίες επεκτείνονται: «Η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη. Αλλά έχετε πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο, όπου εργαζόμαστε μαζί».
Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επεσήμανε, θα είναι «μία από τις προτεραιότητές μας». Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει πολύ εύστοχα και στο συνέδριο του «Economist», την προηγούμενη βδομάδα, η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα γίνεται «σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, όταν ο ανανεωμένος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων δοκιμάζει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα προστατεύει το νότιο τμήμα της Ευρώπης και όλο και περισσότερο τους σημαντικούς ενεργειακούς, εμπορικούς, θαλάσσιους και επικοινωνιακούς πόρους που περνούν από αυτήν την περιοχή. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα - και ειδικά στην άμυνα και την ασφάλεια - θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Ελλάδα λοιπόν όχι μόνο διευκολύνει τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ούτε απλώς υλοποιεί συνεργασίες και συμμαχίες στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων, αλλά μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανική βάση. Το δρόμο άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με μεγάλη ταχύτητα η ΝΔ.
Οχι τυχαία, ο Πάιατ μίλησε για «μια πολύ καλή και δυνατή σχέση» που είχαμε «κατά την περίοδο Τσίπρα», όπως και για την «καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του να προχωρήσουμε πιο γρήγορα». Η ανάδειξη της χώρας σε κρίσιμο «μεντεσέ» για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών την καθιστά ορμητήριο και ταυτόχρονα στόχο, για την υπεράσπιση των μονοπωλίων της μίας ή της άλλης πλευράς. Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κινδύνων σε μια πιθανή ανάφλεξη στην περιοχή, που σήμερα είναι πολύ πιο ορατή. Το αίτημα της απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αποκτά ζωτική σημασία για το λαό.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τρίτη 23 Ιούλη 2019.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου