Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Κουπόνια...εκτός ορίων



«Ο,τι έχει ανακοινωθεί, έχει ανακοινωθεί. Αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τον Σεπτέμβριο έρχονται δύο αξιολογήσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα». Την απάντηση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας τις προάλλες στην ΕΡΤ, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει το fuel pass τώρα που οι τιμές των καυσίμων ξαναπήραν την ανηφόρα. Η απάντηση του υπουργού είναι αποκαλυπτική και αφοπλιστική. Η ερώτηση δεν αφορούσε κάποιο ...ριζοσπαστικό μέτρο, που θα μπορούσε να φέρει πραγματική ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα από τις απανωτές ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά, αλλά την επανάληψη ενός κουπονιού που επιδοτεί με μερικά μόνο λεπτά του ευρώ την τιμή των καυσίμων. Αυτά δηλαδή που διαφήμιζε η κυβέρνηση ως το «ελιξίριο» κατά της ακρίβειας όλη την περασμένη διετία!

Οπως μας πληροφορεί λοιπόν τώρα ο υπουργός, ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα - που το κράτος έπαιρνε από την άλλη τσέπη του λαού - είναι απαγορευμένα για τον προϋπολογισμό, επειδή μπροστά στις «αξιολογήσεις» του Σεπτέμβρη μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την «επενδυτική βαθμίδα»! Η δήλωσή του φανερώνει τα αντιλαϊκά όρια της πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που προτείνουν «πέντε πάνω - πέντε κάτω», για την αντιμετώπιση δήθεν της ακρίβειας, ενώ συντάσσονται και στον στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας». Προπάντων, δείχνει ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτό το κράτος, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ακόμα και για να κερδίσει μια μικρή ανάσα, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Και αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική των «δημοσιονομικών ορίων» και των «αντοχών της οικονομίας», που είναι το τοτέμ του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

 

Βαρβαρότητα

Στη Βρετανία, οι προς απέλαση μετανάστες στοιβάζονται σε πλοία - κουτιά, αγκυροβολημένα σε μεγάλα λιμάνια, που παίζουν τον ρόλο πλωτής φυλακής. Η Βρετανία έχει υπογράψει συμφωνίες με χώρες της Αφρικής για απελάσεις μεταναστών που φτάνουν στη χώρα από διάφορα σημεία του πλανήτη. Σε μια άλλη εξέλιξη, την περασμένη Τρίτη 27 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στην έρημο, στη μεθόριο Τυνησίας - Λιβύης, ανάμεσά τους και παιδιά. Οπως προκύπτει, οι αρχές της Τυνησίας παράτησαν αυτούς τους ανθρώπους στα σύνορα, μέσα στον καύσωνα, χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, αυτή είναι μια πάγια τακτική των τυνησιακών αρχών για να απαλλαγούν από πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα και αναζητούν διέξοδο προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, τους στέλνουν σε βέβαιο θάνατο. Από την Τυνησία είχε αποπλεύσει και το δουλεμπορικό πλοιάριο που βυθίστηκε την περασμένη βδομάδα, καθ' οδόν προς την Ιταλία, με 41 τουλάχιστον νεκρούς. Τα δρομολόγια του θανάτου, χερσαία και θαλάσσια, είναι «χαρτογραφημένα» από τα αστικά επιτελεία, τους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά από κάθε τραγωδία. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, τροφοδοτούν τα μεταναστευτικά ρεύματα και οι ένοχοι γι' αυτήν τη βαρβαρότητα ανοιγοκλείνουν τις στρόφιγγες των μεταναστευτικών ροών κατά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι αποφάσεις της ΕΕ και οι διακρατικές συμφωνίες ισοδυναμούν με θανατική καταδίκη για χιλιάδες κατατρεγμένους. Απο κει και πέρα, τον ρόλο του δήμιου αναλαμβάνει φανερά ή κρυφά ο κρατικός μηχανισμός, ή τα διάφορα κυκλώματα που θησαυρίζουν στο έδαφος αυτής της άθλιας και απάνθρωπης πολιτικής. Οπως ακριβώς συνέβη και στην Πύλο...

Καινοτομίες

Αλλη μια «καινοτομία» ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της επιτελικότητας του κράτους. Οσονούπω, όσοι χρωστάνε στην εφορία θα ειδοποιούνται με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τις οφειλές και τις προθεσμίες πληρωμής, ώστε να μην εφησυχάζουν και να μη χάνουν το ραντεβού με τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους! Το σύστημα αυτό έχει ήδη χαρακτηριστεί «το 112 της εφορίας» και θα αξιοποιηθεί ως ένα ακόμα μέσο πίεσης και εκβιασμού στα λαϊκά νοικοκυριά, που το πρόβλημά τους δεν είναι ότι δεν θυμούνται τι χρωστάνε και πότε πρέπει να πληρώσουν, αλλά ότι δεν έχουν ευρώ στην τσέπη τους για βασικές ανάγκες, πόσο μάλλον για τα χρέη στην εφορία. Πάντως, είναι να απορεί κανείς με την ευρηματικότητα του κράτους όταν πρόκειται να εισπράξει από τον λαό, σε αντίθεση με τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στο Δημόσιο αλλά απολαμβάνουν ασυλία, με χαριστικές ρυθμίσεις ή και διαγραφές χρεών.


Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου