Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Αναδρομικά


Με πολλά «ταρατατζούμ» νομοθέτησε χτες η κυβέρνηση την καταβολή των αναδρομικών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που κρίθηκαν δεσμευτικές για το κράτος με δικαστικές αποφάσεις. Την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων η κυβέρνηση προσπάθησε να την πουλήσει ως φροντίδα τάχα για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους ένστολους, κλείνοντας το μάτι και σε ένα ακροατήριο περισσότερο προνομιακό για τη ΝΔ. Στην πραγματικότητα, καμιά χάρη δεν τους κάνει η κυβέρνηση, η οποία κατά τ' άλλα διατηρεί όλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ένα μέρος των αναδρομικών θα πληρωθεί από το λεγόμενο «υπερπλεόνασμα», που μαζεύτηκε από τη φοροαφαίμαξη του λαού και τις περικοπές σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες του. Ετσι, η κυβέρνηση κάνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», παίρνοντας πολλά από τη μια τσέπη και επιστρέφοντας λίγα στην άλλη, για να καλλιεργήσει την απατηλή αίσθηση ότι η κατάσταση «γυρίζει» μετά τα μνημόνια και ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν. Χώρια που με τη νομοθεσία για τα αναδρομικά, παύει και κάθε απαίτηση των εργαζομένων για άλλες περικοπές, που σημαίνει ότι το κράτος «θωρακίζεται» περισσότερο απέναντι σε δίκαια αιτήματα για ανάκτηση των απωλειών. Είπαμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι για όλες τις δουλειές και το αποδεικνύει καθημερινά.

Φοροληστεία
 
Μιας και μιλήσαμε για υπερπλεόνασμα, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Στο 9μηνο του 2018, τα έσοδα από ρυθμίσεις και κατασχέσεις ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ και, με τους ρυθμούς που κλιμακώνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, αναμένεται να φτάσουν τα 6,5 δισ. στο τέλος του χρόνου, αυξημένα κατά 1,4 δισ. σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αφαίμαξης που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα από τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που βάζει χέρι σε τραπεζικές καταθέσεις, κλέβοντας και τα ελάχιστα με τα οποία καλείται να ζήσει ένα λαϊκό νοικοκυριό. Αλλά και με τις ρυθμίσεις χρεών, στόχος της κυβέρνησης είναι να αρπάξει ό,τι μπορεί από τους πολλούς και όχι βέβαια να ανακουφίσει τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, που στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται για κάποιο διάστημα στη ρύθμιση και μετά πετιούνται εκτός, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Μ' αυτά και μ' αυτά, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό του λαού, η κυβέρνηση παρουσιάζει αυξημένο το υπερπλεόνασμα και προαναγγέλλει μέτρα που στην πραγματικότητα αναδιανέμουν τη φτώχεια, ανάμεσα στους πάμφτωχους κι εκείνους που δεν έχουν διαβεί ακόμα το κατώφλι της εξαθλίωσης.

Κατάλληλος
 
Σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, που διεκδίκησε το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, μας πληροφορεί ότι: «Το 1945 καταφέραμε να "σκοτώσουμε" το φασισμό και το 1989 τον κομμουνισμό. Τώρα πρέπει να πολεμήσουμε το λαϊκισμό και τον εθνικισμό». Ο Στουμπ δεν διεκδικεί βέβαια καμιά πρωτοτυπία στην εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, ούτε ο Βέμπερ - ο οποίος κέρδισε τελικά το χρίσμα - έχει διαφορετικές θέσεις. Το γεγονός όμως ότι καταθέτουν αυτές τις απόψεις ως διαπιστευτήρια της καταλληλότητάς τους να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου της Κομισιόν επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο πως ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και πως θεματοφύλακάς της είναι τα όργανα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όπως η Κομισιόν και ο πρόεδρός της. Και βέβαια, η εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό είναι αυτή που βγάζει λάδι τον δεύτερο, δίνοντας σήμερα τη δυνατότητα σε κάθε είδους φασίστες να διαφημίζουν τη σάπια ιδεολογία τους, να αναλαμβάνουν κυβερνητικά πόστα και με τις ευλογίες της ΕΕ να τιμούν μέχρι και τους συνεργάτες των ναζί, σε χώρες - μέλη της ΕΕ που απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός.

Ανατροπές
 
Μείωση προσωπικού κατά 10.000 άτομα και 750 λουκέτα σε καταστήματα ετοιμάζουν για τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και μακροπρόθεσμα να θωρακίσουν την κεφαλαιοποίησή τους. Η μείωση του προσωπικού θα γίνεται παράλληλα με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές και, εκτός από τις απολύσεις, θα περιλαμβάνει επίσης την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο για το «πλεονάζον» προσωπικό, μέρος του οποίου θα κληθεί να δουλέψει με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης. Οι αντεργατικές αυτές ανατροπές κρίνονται ιδιαίτερα επείγουσες κάτω από την πίεση που ασκούν και τα «κόκκινα» δάνεια, η διαχείριση των οποίων εξελίσσεται σε «εργαλείο» για πολλές δουλειές: Για την άρση και της ελάχιστης προστασίας της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για ένταση των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν απ' αυτά που δεν έχουν, για την προώθηση αναδιαρθρώσεων στον τραπεζικό τομέα που ευνοούν την παραπέρα συγκέντρωση, σε βάρος βέβαια των εργαζομένων. Χώρια που η τεχνολογία, αντί να αξιοποιείται για τη βελτίωση των όρων δουλειάς των εργαζομένων, αφού αυξάνει την παραγωγικότητα και διευρύνει τη δυνατότητα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, μετατρέπεται σε «όχημα» για απολύσεις και νέες αντεργατικές ανατροπές, που δεν αφορούν στενά έναν κλάδο, αλλά «ακουμπούν» ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους.




Ριζοσπάστης   Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου