Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Φως - σκότος


Από τις αντιδράσεις που ξεχώρισαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου ήταν αυτή της ΝΔ, η οποία δεν χαιρέτισε μόνο τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αντιγράφει την τροπολογία που η ίδια προώθησε το 2013, για τη θεσμοθέτηση ενός ταμείου συνδιαχείρισης της αμφισβητούμενης περιουσίας ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία. Η αντίδραση αυτή της ΝΔ προδίδει αμηχανία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ της κλέβει την μπουκιά από το στόμα και στα θέματα διαχείρισης των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, καταλήγοντας σε «deal» με τον Αρχιεπίσκοπο. Την ίδια ώρα, όμως, επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε προχτές κάθε άλλο παρά λύνει την εκκρεμότητα του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Αντίθετα τη διαιωνίζει, πράγμα που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Αποδεικνύεται με άλλα λόγια ότι ο καβγάς «φως - σκότος» που πάει να στήσει η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως αναχρονιστικές τις θέσεις της ΝΔ και στο ζήτημα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, μόνο τέτοιος δεν είναι, αφού συγκλίνουν και «αλληλοσυγχαίρονται» για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον Ιερώνυμο.

Εγκλημα
 
Από εδώ το έφερε, από εκεί το πήγε, τελικά η κυβέρνηση ξεφούρνισε την πρόθεσή της να καταργήσει και την ελάχιστη προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Βέβαια, και ο νόμος Κατσέλη που ισχύει μέχρι σήμερα δεν προσέφερε ουσιαστική προστασία στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού απλώς εξασφάλιζε ότι οι τράπεζες δεν θα χάσουν τα λεφτά τους σε περίοδο που οι ίδιες δεν ενδιαφέρονταν για μαζικές κατασχέσεις, δίνοντας έτσι «παράταση» σε μια σειρά λαϊκά νοικοκυριά, που έμπαιναν σε έναν κυκεώνα ουσιαστικής ομηρίας. Επίσης, οι προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο επιδεινώνονταν χρόνο με το χρόνο, αφήνοντας όλο και περισσότερους απ' έξω. Τώρα, συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση και σε συνθήκες που οι τράπεζες θέλουν να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και τα funds να βάλουν χέρι στη λαϊκή κατοικία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να βάλει την υπογραφή της στην άρση των όποιων εμποδίων. Συνδέει μάλιστα αυτήν την απόφαση με την πρόθεσή της να δώσει «ώθηση στην ανάπτυξη», καθώς η γρηγορότερη μείωση των «κόκκινων» δάνειων θα βοηθήσει τις τράπεζες να «παίξουν το ρόλο τους», να σπρώξουν περισσότερο χρήμα στη στήριξη επενδύσεων. Και μέσω αυτής της διαδικασίας, δηλαδή, οι εργαζόμενοι πληρώνουν άμεσα για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα θα είναι σκληρές τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό η κυβέρνηση, μαζί με τα άλλα κόμματα που βάζουν στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία, πρέπει να το πληρώσει ακριβά.

Μεταξωτές... 
 
Το παραμύθι της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) ξαναζεσταίνει η κυβέρνηση, ως «διέξοδο» τάχα για τους χιλιάδες άνεργους, ενόψει και της σχετικής έκθεσης που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Βέβαια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες υπουργών να κρατάνε ζεστή την υπόθεση, με παραδείγματα όπως η ΒΙΟΜΕ, τα κλωστοϋφαντουργεία του Λαναρά κ.ά., η προπαγάνδα τους ξεφτίζει, όσο η πραγματικότητα διαψεύδει τον «παράδεισο» που τάζουν με την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ. Στην πράξη, οι άνεργοι που βαφτίζονται «επιχειρηματίες», οι εργαζόμενοι που απολύονται και «προσλαμβάνονται» εκ νέου με δυσμενέστερους όρους, μέσα από «κοινωνικές επιχειρήσεις» δεν βλέπουν καμία «σταθερότητα» και «ανθεκτικότητα» στη ζωή τους, όπως προκλητικά τους διαβεβαιώνει η υπουργός Εργασίας σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις της.

... κορδέλες
 
Τα τελευταία στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, που όλες μαζί κάνουν τζίρο περίπου 7 εκατ. ευρώ, εκπρόσωποί τους δηλώνουν πως χαροπαλεύουν, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που έρχονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική και τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, ενώ απασχολούσαν μόλις 800 εργαζόμενους! Κάποιες απ' αυτές τις επιχειρήσεις στην εξέλιξή τους μπορεί να παίξουν ρόλο «φασονατζή» στα μονοπώλια, κάποιες άλλες να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες. Ούτε στο ελάχιστο όμως δεν μπορεί η λειτουργία τους να υπερβεί τους άτεγκτους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας και να προσφέρουν «ασφαλή διέξοδο» από την ανεργία, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την ΚΑΛΟ ως μια ενδιάμεση τάχα κατάσταση, ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια «σφαίρα»...





Ριζοσπάστης   Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου