Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πάσες


Την καλλιέργεια εφησυχασμού για την τουρκική επιθετικότητα και κυρίως για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε διευθετήσεις που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου συνδράμει ο επίτροπος της ΕΕ Μ. Σχοινάς. Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ενάντια στην Κύπρο, έκανε λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού» και ανακάλυψε «ευρωπαϊκή αντίδραση», η οποία μάλιστα «θα συνεχίσει να υπάρχει κάθε φορά που γίνονται τέτοιου είδους "καουμποϊλίκια"». Αλλά και ο πρωθυπουργός εξέφρασε από τη Βουλή τη βεβαιότητα ότι «η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας νοτιοανατολικά της Κρήτης, με τον Γ. Κουμουτσάκο να διαπιστώνει την «προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας», αφού «όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία (σ.σ. με τη Λιβύη) είναι παράνομη». Η στάση βέβαια της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας. Οσο για εκείνους που παρουσιάζουν την Τουρκία σε απομόνωση και τους «συμμάχους» της χολωμένους μέχρι ...αποκηρύξεως, την απάντηση δίνουν ο Πάιατ και οι άλλοι, που μιλάνε για έναν «στρατηγικό σύμμαχο» στην περιοχή, δίνοντας «πάσα» στον Τούρκο υπουργό Αμυνας να διαφημίζει ως «πιο ισχυρή και περισσότερο ουσιώδη» τη σχέση της χώρας του με το ΝΑΤΟ και να εξηγεί: «Δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας. Οταν προβάλλουμε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τα δικαιώματά μας στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ, αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως στάση εναντίον του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νότιων συνόρων μας, προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη»...

Από ρελάνς... 
 
Πραγματική «πλειοδοσία» έκαναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο τα αστικά κόμματα, αφού οι νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο που προβλέπει κρίθηκαν «ανεπαρκείς» από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για προνόμια πάνω στα προνόμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «θίχτηκε», επειδή - σύμφωνα με τον εισηγητή του - η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει «ότι εμείς οι κακοί ΣΥΡΙΖΑίοι είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας, κατά των επιχειρήσεων». Και για να κάνει «ρελάνς» στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, κατέθεσε τροπολογία ώστε να μειώνεται σταδιακά και ο φορολογικός συντελεστής των κερδών κατά 1% κάθε χρόνο και μάλιστα αναδρομικά, από το 2019!

... σε ρελάνς!
 
Αυτά είδε το ΚΙΝΑΛ και για να αποδείξει ποιος είναι ο αυθεντικός εκφραστής του... προοδευτικού χώρου, παρουσίασε τη δική του τροπολογία, που προβλέπει ότι «για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει μία επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150 ευρώ». Πρότεινε επίσης «αυξημένους συντελεστές φορολογικής απόσβεσης επενδύσεων που εμπίπτουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση», 5ετές πρόγραμμα πλήρους απαλλαγής από φόρους των νεοφυών επιχειρήσεων κ.ά. Από το «χορό» δεν έλειψε το ΜέΡΑ25, με τις προτάσεις για ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις στα πράσινα «τρωκτικά» των ΑΠΕ, που είναι η αδυναμία του, ούτε και η Ελληνική Λύση, που αν και ψήφισε το νομοσχέδιο, ήθελε και το «κατιτίς παραπάνω», όπως τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20%. Να λοιπόν ποιες είναι οι... τεράστιες διαφορές τους: Τα εκατομμύρια που θα σκάσουν «ντούκου» στους επιχειρηματικούς ομίλους από τις θυσίες του λαού, την ίδια ώρα που κλοτσάνε το «τενεκεδάκι» των δικών του αναγκών, σε καπιταλιστική ανάπτυξη και κρίση.

Παράδεισος
 
Σε συνέδριο για την «ανάσχεση της φυγής νέων επιστημόνων» (brain drain) μίλησαν χτες ο υπουργός Εργασίας και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Στην ομιλία του υπουργού περίσσεψαν οι πομπώδεις εκφράσεις για «μέρα ορόσημο» και σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, υπό τον τίτλο «Rebrain Greece», που περιλαμβάνει γενναία επιδότηση των επιχειρήσεων με 70% του μισθού για 500 θέσεις επιστημόνων που θα επαναπατριστούν για να δουλέψουν στη χώρα, με ελάχιστο μισθό 3.000 ευρώ. Το ...ενδιαφέρον της, δηλαδή, για τη μετανάστευση των επιστημόνων μεταφράζεται σε παροχή τζάμπα εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις αιχμής, οι οποίες μόλις πρόσφατα, μέσω του ΣΕΒ, είχαν εκφράσει ανησυχίες για την αδυναμία τους να βρουν προσωπικό υψηλής ειδίκευσης από την εγχώρια αγορά εργασίας. Ακόμα όμως και έτσι, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αξιοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμό. Οι 500 νέοι που καλούνται να επιστρέψουν, με σχετικά υψηλό και επιδοτούμενο μισθό, είναι σταγόνα στον ωκεανό των 500.000 που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τη δεκαετία 2008 - 2017, διωγμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που συνεχίζει η σημερινή. Ολους αυτούς, αν αποφασίσουν ποτέ να γυρίσουν πίσω, τους περιμένει η «ευελιξία» για 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας και ένας μέσος μισθός 409,21 ευρώ μεικτά για τη μερική απασχόληση, που αφορά πλέον 700.000 εργαζόμενους. Αυτόν τον εργασιακό «παράδεισο» εγγυάται η κυβέρνηση στους νέους εργαζόμενους και μισθωτούς επιστήμονες και την ίδια ώρα «μπουκώνει» τις επιχειρήσεις με νέα προνόμια και επιδοτήσεις.





Ριζοσπάστης     Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου