Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Ανθρώπινη αξία και καταστολή


  Πηγή: Eurokinissi

*Του Γιώργου Παλιούρα

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί διαχρονικά διακηρυγμένη αρχή. Όμως αυτή η υποχρέωση δεν λειτουργεί όσον αφορά την επιβολή και διατήρηση της εξουσίας της αστικής τάξης. Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος δοκιμάζονται όταν γενικεύεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Το κράτος αποβάλλει τα φτιασίδια της δημοκρατικότητας και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της υπηρεσίας του κεφαλαίου πάνω στην εργατική τάξη. Το κράτος θωρακίζεται και επιτίθεται στον εχθρό λαό.

Το έργο στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Η σημερινή κυβέρνηση από την ανάληψη της εξουσίας πρόβαλε ως προτεραιότητα της πολιτικής της το δόγμα «νόμος και τάξη» και ενίσχυσε τον κατασταλτικό ρόλο της Αστυνομίας. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού η συνέχιση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση της αφαίρεσης των λαϊκών δικαιωμάτων και της διεύρυνσης των προνομίων της ολιγαρχίας του κεφαλαίου ήταν δεδομένη.


Εκείνο όμως που αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση και ξεφεύγει από κάθε όριο είναι η κυρίαρχη αντίληψη που εκφράζει και εφαρμόζει ότι η καταστολή είναι επιβεβλημένος κανόνας για το λαό.

Οι αντιλήψεις αυτές φουσκώνουν τα μυαλά των υπευθύνων για τις δυνάμεις καταστολής, που μεθοδευμένα έχουν περάσει από την αυθαιρεσία ενάντια στους αδύναμους στο προληπτικό στάδιο για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων και σε προβοκατόρικες και προκλητικές τακτικές και ενέργειες.

Έχει γίνει πλέον φανερό ότι πολλά από τα επεισόδια που δημιουργούνται, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούνται από τις ειδικές δυνάμεις καταστολής που λειτουργούν με βάση συγκεκριμένες εντολές.

Το πρόσφατο περιστατικό, με το ξεβράκωμα νεαρού, δηλαδή τον εξευτελισμό της αξίας του ανθρώπου, στο κέντρο της πόλης, στέλνει ένα μήνυμα με διπλή ανάγνωση. Αυτή των κατασταλτικών δυνάμεων που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα και να παρουσιαστούν ως οι εκφραστές του σημερινού κράτους. Υπάρχει όμως και η δική μας ανάγνωση που είναι αυτή της μαζικής, οργανωμένης αντίδρασης στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Χρειάζεται να επισημανθεί όμως ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειας είναι τακτική των δυνάμεων καταστολής, ιδιαίτερα όταν στρέφονται ενάντια στους πιο αδύνατους της κοινωνίας.

Τέλος, όσον αφορά τη δήλωση της κυβέρνησης «τα παράπονά σας στο Συνήγορο του Πολίτη», θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτός καθώς και όλες οι άλλες αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση και δεν είναι και τόσο ανεξάρτητες, ούτε τα πορίσματά τους έχουν καμιά δεσμευτικότητα. Η δήθεν αναβάθμισή του σε αρχή διερεύνησης των καταγγελιών κατά της Αστυνομίας δεν πείθει κανέναν, αφού ούτε ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαθέτει, ούτε πειθαρχική και ποινική ελεγκτική δικαιοδοσία. Αντίθετα, αποτελεί «φερετζέ» για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και από το εξωτερικό για την άγρια καταστολή που εφαρμόζει.

* Ο Γιώργος Παλιούρας είναι υποστράτηγος της Αστυνομίας ε.α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου