Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης οφείλεται στην αναρχία και τον ανταγωνισμό της καπιταλιστικής αγοράς, τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τη μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, την κρατική κι ευρωενωσιακή στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Οι δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές ανησυχίες της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ καταρρίπτονται από το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή κι όχι για θέρμανση δηλαδή με σπατάλη κι όχι εξοικονόμηση ενέργειας, από το βάπτισμα της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης», τη γενίκευση της καύσης επικίνδυνων υλικών (σκουπίδια, RDF) για ενέργεια κ.ά. Την όλη κατάσταση επιδεινώνει η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία εξαιτίας των ανταγωνισμών για το μοίρασμα δρόμων ενέργειας και σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ και τη Ρωσία.
Αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπερασπίζεται η Κομισιόν και στην απάντησή της οδήγησε την Ελλάδα στην ενεργειακή εξάρτηση και την ενεργειακή φτώχεια, στις συνεχείς ανατιμήσεις, στο φόρτωμα του λαού με νέους “περιβαλλοντικούς” φόρους και χαράτσια, ενώ εμποδίζει να καλυφθούν οι ανάγκες για φθηνό ρεύμα, αξιοποιώντας τους εγχώριους πόρους που είναι χαμηλού κόστους.
Η Επιτροπή εκθείασε δε για ακόμα μια φορά τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης του «προτεινόμενου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα» και του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από τα οποία οι ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα πρόκειται να λάβουν ενισχύσεις ύψους σχεδόν 6 δις (από τα 11 δις συνολικά) για το τρέχον έτος, όλα τους μόχθος των λαών. Αφετέρου, ακόμη κι όποια ελάχιστη στήριξη θα αποτελέσει στην πραγματικότητα αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων, στη γνωστή λογική που προωθεί κι η κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή «ο φτωχός να συνδράμει τον φτωχότερο».
Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από τις παρεμβάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη είναι εχθρική για το λαό, οδηγεί στην ένταση της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να απαιτήσουν τώρα ουσιαστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Nα δυναμώσουν την πάλη τους για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο δρόμο της ανατροπής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της εξουσίας των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Για μια εξουσία που μπορεί μεταξύ άλλων να κατοχυρώσει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα, με κεντρικά σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων διαθέσιμων ενεργειακών δυνατοτήτων, απαλλαγμένη από το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:
«Θέμα: Υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
Το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται συνεχής αύξηση τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, συνολικά στα καύσιμα και σε πλήθος ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και στα ενοίκια. Ανάλογες τεράστιες αυξήσεις σημειώνονται σε όλη την ΕΕ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι παίρνει μέτρα κατά της ακρίβειας, ενεργοποιώντας ταμεία που χρηματοδοτούνται και πάλι από την άγρια φορολόγηση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, όπως το "ταμείο ενεργειακής μετάβασης".
Πρόκειται για αποτέλεσμα της αναρχίας και του ανταγωνισμού της καπιταλιστικής αγοράς, της στρατηγικής "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και της "πράσινης μετάβασης", του "εμπορίου ρύπων", της κρατικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Πώς αιτιολογεί ότι η στρατηγική απελευθέρωσης της ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, της απολιγνιτοποίησης, του πράσινου "Newdeal" που προωθεί η ΕΕ όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση της τιμής του ρεύματος, των καυσίμων και των άλλων αγαθών λαϊκής κατανάλωσης όπως ισχυριζόταν, αλλά αντίθετα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αλματώδεις αυξήσεις κι ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημά τους;
- Πώς εξηγεί ότι τα κυβερνητικά σχέδια στο όνομα της αναχαίτισης των αυξήσεων που ήδη εξαγγέλλονται στα κράτη, και στην Ελλάδα, χρηματοδοτούνται πάλι από το λαϊκό υστέρημα που επιβαρύνεται πολλαπλά κι από τις ανατιμήσεις, κι από αυτά τα σχέδια, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν μέσα από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που αποπληρώνει ο λαός με φόρους και σκληρά αντεργατικά μέτρα;
Ακολουθεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Θορυβημένη για την τρέχουσα εκτίναξη των τιμών, η Επιτροπή παρουσίασε μια εργαλειοθήκη [1] με μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται η άμεση στήριξη και/ή οι μειώσεις εισφορών και φόρων σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, κατά περίπτωση, διασφαλίσεις για την αποφυγή αποσυνδέσεων από το δίκτυο, αναβολή πληρωμών και καλύτερος συντονισμός των μέτρων για την ενεργειακή φτώχεια. Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή ζητεί τη συνέχιση των διαρθρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ευπάθειας μέσω της προώθησης επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καθαρή κινητικότητα. Η στήριξη αυτών των επενδύσεων μπορεί να προέλθει από τα 72,2 δισ. EUR του προτεινόμενου [2] Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα. Η εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τα ορόσημα και τους στόχους των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων των σχεδίων.
Η τρέχουσα εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου λόγω της απότομης ανάκαμψης της ζήτησης ενέργειας, η οποία με τη σειρά της είναι απόρροια της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς προμηθευτές. Ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν ευθύνεται για την αύξηση των τιμών. Αντιθέτως, αποσκοπεί στη διασφάλιση διαφάνειας μέσω τιμολογιακών σημάτων, προωθεί το διασυνοριακό εμπόριο και είναι ειδικά προσαρμοσμένος για την προώθηση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Επιτροπή ανέθεσε στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) να αξιολογήσει τη λειτουργία του τρέχοντος σχεδιασμού της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλει συστάσεις έως τον Απρίλιο του 2022. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα [3] δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2021».
Παραπομπές
[1] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας: μια εργαλειοθήκη για δράση και στήριξη», της 13ης Οκτωβρίου 2021, COM(2021) 660 final.
[2] https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action/delivering/euets_en
[3] ACER's Preliminary Assessment of Europe's high energy prices and the current wholesale electricity market design.pdf (europa.eu) (Προκαταρκτική αξιολόγηση του ACER σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας της Ευρώπης και τον τρέχοντα σχεδιασμό της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) – Νοέμβριος 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου