Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους πρόσφυγες


Πρόσφυγες από τους πολέμους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Πρόσφυγες από τους πολέμους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχαν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας πάνω από 7.500 Ουκρανοί πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες σε Πολωνία, Ρουμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, άνοιξε την ...αγκαλιά της, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, εξηγώντας ποιοι ξεριζωμένοι είναι ευπρόσδεκτοι και ποιοι όχι, «η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες. Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχτεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα όπου κινδυνεύουν». Η δήλωση έγινε λίγο μετά από ένα ακόμα ναυάγιο, όπου τουλάχιστον 6 κατατρεγμένοι έχασαν τη ζωή τους, στα ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Την περασμένη Παρασκευή, από τον Προμαχώνα, όπου φτάνουν Ουκρανοί πρόσφυγες που κατευθύνονται στη δομή της Σιντικής, ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε τα περί «ευαισθησίας και αλληλεγγύης», αποφεύγοντας αναφορές σε «πραγματικούς πρόσφυγες». Ομως, ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Καιρίδης το ...απογείωσε, λέγοντας κυνικά: «Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης (...) και αν θέλετε, να το πω και κυνικά, εδώ δεν μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής, με αλλόθρησκους, αλλά - για να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει - για χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς...».

Ρατσισμός για τους «άλλους» πρόσφυγες

Πρόσφυγες από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Πρόσφυγες από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό με ΕΕ και ΝΑΤΟ
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές, για την κυβέρνηση και την ΕΕ δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες ίδιοι. Αυτό αποδείχθηκε στην Ουκρανία και στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας, με ένα πλήθος καταγγελιών ότι δεν επιτρεπόταν σε «σκουρόχρωμους», δηλαδή σε μετανάστες, πρόσφυγες και φοιτητές από την Αφρική, να επιβιβαστούν σε μέσα μεταφοράς. Στα δε σύνορα πολλοί ξυλοφορτώθηκαν ή εμποδίστηκε η διέλευσή τους, με υποδείξεις από συνοριοφύλακες να πάνε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Ρουμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο η υποκρισία της Ευρωένωσης του κεφαλαίου έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, αφού στο πρόσφατο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί το καθεστώς προσωρινής προστασίας (για έναν χρόνο, που μπορεί να ανανεωθεί) σε Ουκρανούς πρόσφυγες, κίνηση που στο παρελθόν είχε αποφευχθεί, παρά την τεραστίων διαστάσεων προσφυγικά ρεύματα από τους πολέμους και τις επεμβάσεις, που όμως τότε πρωτοστατούσαν οι Ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές σε Συρία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι κατατρεγμένοι Ουκρανοί, θύματα κι αυτοί των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου, διευκολύνονται να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγγείλει, τον Φλεβάρη, σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα, από τις αρχές του 2020. Οπως δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, βία, κακομεταχείριση και αναγκαστικές επιστροφές εκτός νομικού πλαισίου (pushbacks) συνεχίζουν να αναφέρονται σε πολλά σημεία εισόδου σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα, εντός και εκτός ΕΕ.

Ενώ υψώνονται τείχη και φράχτες και στη χώρα μας, οι αστικές κυβερνήσεις γι' αυτούς που δεν θεωρούν πραγματικούς ξεριζωμένους χτίζουν Κλειστές Ελεγχόμενες Υπερδομές - φυλακές σε Λέρο, Σάμο και Κω και σχεδιάζουν σε Χίο και Λέσβο. Η μετατροπή των νησιών σε μόνιμες φυλακές και τόπους εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, είναι αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που υπογράφτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να είναι σε ισχύ, του Κανονισμού του Δουβλίνου και του αναθεωρημένου Συμφώνου της ΕΕ για το άσυλο, που είναι σε παζάρια, αλλά ήδη ενταφιάζει στην ουσία τη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Αυτήν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση: «Αυτές είναι οι δυτικές αξίες της κυβέρνησης και του υπουργού της, γι' αυτόν τον πολιτισμό της ΕΕ γίνεται λόγος».

Νέα περιπέτεια με πρόσφυγες στο Αιγαίο

Την Κυριακή πλοιάριο με 101 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ έμεινε ακυβέρνητο κοντά στην Πάρο. Οπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, μετά από επιχείρηση διασώθηκαν όλοι και μεταφέρθηκαν στην Πάρο. Εκεί έχει ρυμουλκηθεί και το πλοιάριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία. Οι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στη δομή - φυλακή της Λέρου.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου