Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Αναψυχή;




Τι είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση οι εξελίξεις στην Κριμαία; Αλλο ένα επεισόδιο στη «ρωσο-ουκρανική βεντέτα»! Αυτό γράφει η «Αυγή», περιγράφοντας περίπου ως «διμερή υπόθεση» και μάλιστα με όρους «βεντέτας» τη διαμάχη σε μια από τις πλέον εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη. Για την «Αυγή» δεν υπήρξε ποτέ η ευρωΝΑΤΟική επέμβαση στην Ουκρανία για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Δεν υπήρξαν ποτέ τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ένταξης της Ουκρανίας στη στρατιωτική διάταξη περικύκλωσης της Ρωσίας και ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία συμμετέχει ενεργά και η Ελλάδα, με στρατιωτικές δυνάμεις και άλλα μέσα. Οπως δεν υπήρξαν ποτέ για την κυβερνητική εφημερίδα οι απειλητικές αντιδράσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μετά το επεισόδιο στα Στενά του Κερτς, την ώρα που με τη στήριξή τους η κυβέρνηση της Ουκρανίας κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στη χώρα και οι Ρώσοι μεταφέρουν συστοιχίες πυραύλων στην Κριμαία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο συνιστά σοβαρή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή και σωρεύει νέα «εύφλεκτη ύλη» στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Αυτό προσπαθεί να υποβαθμίσει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας με όρους «βεντέτας» τη ρωσο-ουκρανική εμπλοκή και ταυτόχρονα να κρύψει τους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό η ελληνική συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και απόδειξη είναι ότι την επομένη του περιστατικού, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό απογειώθηκε από τη Σούδα με προορισμό την Κριμαία. Προφανώς όχι για λόγους αναψυχής του πληρώματος...

Μεγάλα «deals»... 
 
Μια επιχειρηματική συμφωνία «βαρέων βαρών» ανακοινώθηκε χτες, με τη συγχώνευση της ναυτιλιακής εταιρείας «Capital Product Partners L.P.», συμφερόντων Ευ. Μαρινάκη, και της «Diamond S Shipping», του Γουίλμπερ Ρος, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. Με τη συμφωνία δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο και η συναλλαγή αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το νέο σχήμα θα αποτελέσει «ηγέτιδα δύναμη στις αγορές δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης», δείχνοντας σαφώς τον ενεργειακό προσανατολισμό της συμφωνίας, που δεν είναι βέβαια άσχετη με τις εξελίξεις στην περιοχή μας, και συγκεκριμένα: Την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, όπου εμπλέκονται και αμερικανικά μονοπώλια. Το σχεδιασμό των ΗΠΑ να εξάγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με πύλη εισόδου την Ελλάδα και με «μοχλό πίεσης» τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

... και «αντι-ολιγαρχικά» μέτωπα
 
Θυμίζουμε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου εκπροσώπησε τη χώρα του στην πρόσφατη ΔΕΘ και αντάλλαξαν με τον Αλ. Τσίπρα «όρκους πίστης» στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, με βάση τα «κοινά συμφέροντα» που έχουν τα μονοπώλια των δύο κρατών και την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, ανταγωνιστικά κυρίως προς τη Ρωσία. «Καρπός» όλων αυτών φαίνεται πως είναι η επιχειρηματική συμφωνία, που με τη σφραγίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποιεί τη θέση και τα κέρδη ορισμένων από τους δυνατότερους «παίκτες» στην ελληνόκτητη ναυτιλία. Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά καλεί σε «αντι-ολιγαρχικά» μέτωπα στις δημοτικές εκλογές, με αφορμή την υποψηφιότητα Μώραλη, που εκφράζει τα συμφέροντα Μαρινάκη...

Θράσος... 
 
Τελικά δεν έχει πάτο το θράσος των ΣΥΡΙΖΑίων στην προσπάθειά τους να βάλουν πλάτη στον εκφυλισμό και την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος, χέρι χέρι με τους παραδοσιακούς εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ετσι, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε «τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό παρόν (sic) στις εργατικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου». Οπως έγραφε, «μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων (...) αλλά και με το σύνολο των νομοθετικών παρεμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου εργατικού κινήματος να παλέψει για καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλες και όλους. Να εκμεταλλευτεί προς όφελος των εργαζόμενων τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται (...) Ο κόσμος της εργασίας απαιτεί από την κυβέρνηση να συνεχίσει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της επαναφοράς και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων και στέλνει το δικό του μήνυμα στους γνωστούς θιασώτες της συνέχισης των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών στο χώρο του ΣΕΒ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ενότητα και αγώνα μπορούμε να πετύχουμε νίκες».

... δίχως πάτο
 
Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία, είναι κάλεσμα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής από τους εργαζόμενους και το λαό. Αφού πρώτα νομοθέτησε νέα εμπόδια στην απεργία, τώρα καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν υπέρ των μνημονιακών μέτρων που συνεχίζονται και της κοροϊδίας με την οποία τα «αμπαλάρει» η κυβέρνηση. Κυρίως, είναι κάλεσμα απεμπόλησης των διεκδικήσεων για ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που υπηρετούν και προωθούν την ίδια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Την «ενότητα» στην υπεράσπιση αυτής της πολιτικής οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επιζητώντας «νίκες» για το κεφάλαιο, άλλοτε χρησιμοποιώντας το καρότο κι άλλοτε κραδαίνοντας το μαστίγιο σε βάρος των εργαζομένων. Δικαιολογημένα επομένως οι ΣΥΡΙΖΑίοι «διαδήλωσαν» χτες με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην Κλαυθμώνος, όπου μαζεύτηκαν τρεις κι ο κούκος. Πήραν κι αυτοί την απάντηση που τους πρέπει από τους χιλιάδες πραγματικούς απεργούς, που συμμετείχαν με τα αιτήματα των συνδικάτων τους στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.






Ριζοσπάστης     Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου