Η Γκρέτα Τιντίν Ελεονόρα Έρνμαν Τούνμπεργκ, γεννημένη το 2003 είναι (λένε…) «Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή» και «προβάλλεται ως υπόδειγμα ενός παγκόσμιου ακτιβισμού νέων». Η δράση της (λένε…) ξεκίνησε πριν ένα χρόνο τον Αύγουστο του 2018, όταν «επίμονα» (στα 15 της χρόνια!!) «διαμαρτυρόταν για το κλίμα (;;) έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη» και «προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης»
 
Αυτή η Γκρέτα, λοιπόν, στις 23 Ιουλίου, έδωσε «καταχειροκροτούμενη» μια «ένθερμη ομιλία» στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για «την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη άμεσης δράσης», καταλήγοντας με το «είναι καιρός να εξεγερθούμε» ⁉️, (εδώ έπεσαν και το πιο πολλά χειροκροτήματα -οι βουλευτές σχεδόν παραληρούσαν…)


Παραθέτουμε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, που «μιλάει από μόνο του», άρα περιττεύει και κάθε σχολιασμός (οι υπογραμμίσεις [bold]δικές μας).
✔️  Είμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή μιας κλιματικής και οικολογικής κρίσης.
Και πρέπει να το πούμε όπως είναι ΕΠΕΙΓΟΝ.


Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και ότι δεν έχουμε ακόμη όλες τις λύσεις. Εκτός αν αυτές οι λύσεις σημαίνουν ότι απλά σταματάμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα.
✔️  Παραδεχόμαστε ότι χάνουμε αυτή τη μάχη 👀
 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι παλαιότερες γενιές απέτυχαν. Όλα τα πολιτικά κινήματα στην παρούσα μορφή τους έχουν αποτύχει.
Αλλά ο homo sapiens δεν έχει ακόμη αποτύχει.

Ναι, αποτυγχάνουμε, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξουμε τα πάντα.   ✔️ Μπορούμε να το διορθώσουμε. ✔️  Είναι όλα ακόμα στο χέρι μας.


Αλλά αν δεν αναγνωρίσουμε τις συνολικές αποτυχίες των σημερινών συστημάτων μας, μάλλον δεν έχουμε καμία πιθανότητα.


Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή ασύλληπτων δεινών για τεράστιο αριθμό ανθρώπων. ✔️  Και τώρα δεν είναι η στιγμή να μιλάμε ευγενικά ή να εστιάζουμε στο τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να πούμε. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε καθαρά. 👏

 
Η επίλυση της κλιματικής κρίσης είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο homo sapiens. Η βασική λύση, ωστόσο, είναι τόσο απλή που ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να την καταλάβει. 😂 Πρέπει να σταματήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
✔️  Και είτε το κάνουμε αυτό είτε όχι.

Λέγεται ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μαύρο ή άσπρο, αλλά αυτό είναι ψέμα. Ένα πολύ επικίνδυνο ψέμα.


Είτε αποτρέπουμε τον 1,5 βαθμό (1,5οC) υπερθέρμανσης είτε όχι.
Είτε αποφεύγουμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την μη αναστρέψιμη αλυσιδωτή αντίδραση που είναι πέραν του ανθρώπινου ελέγχου είτε όχι. ✔️  Είτε επιλέγουμε να συνεχίσουμε ως πολιτισμός είτε όχι.
 
[χειροκροτήματα] 👏

 
Αυτό είναι είτε μαύρο είτε άσπρο.


Επειδή δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές όσον αφορά την επιβίωση.
Τώρα όλοι έχουμε μια επιλογή.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μετασχηματιστική δράση (ΣΣ |> “transformational action”⁉️) που θα προστατεύσει τις συνθήκες διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές, ή μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας όπως συνήθως και να αποτύχουμε. Αυτό εξαρτάται από εσάς και από εμένα.


Και ναι, χρειαζόμαστε μια αλλαγή συστήματος και όχι μια μεμονωμένη αλλαγή. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο.
Αν κοιτάξετε την ιστορία, όλες οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία έχουν ξεκινήσει από ανθρώπους στη βάση. Άνθρωποι όπως εσείς και εγώ. Σας ζητώ, λοιπόν, να ξυπνήσετε και να κάνετε τις αλλαγές που απαιτούνται. Το να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε δεν είναι πλέον αρκετό. Όλοι πρέπει να κάνουμε το φαινομενικά αδύνατο.

[χειροκροτήματα] 👏 👏

 
Σήμερα, χρησιμοποιούμε περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν πολιτικές για να αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχουν κανόνες για να παραμείνει το πετρέλαιο στο έδαφος.


Έτσι, δεν μπορούμε πλέον να σώσουμε τον κόσμο παίζοντας σύμφωνα με τους κανόνες. Επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν.


Όλα πρέπει να αλλάξουν. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει σήμερα.


Έτσι λοιπόν, όλοι εσείς εκεί έξω, να είσθε έτοιμοι, τώρα είναι καιρός για πολιτική ανυπακοή. Είναι καιρός να εξεγερθούμε.
👏 👏 👏     [(πολλά) χειροκροτήματα]