Η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ οργάνωσε εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 21 Αυγούστου στην παραλία Σαράντη με θέμα την άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ στη Βοιωτία και την «πράσινη ανάπτυξη». Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» μέλη της Επιτροπής Πολιτών Χωστίων - Σαραντίου ενάντια στις ανεμογεννήτριες, δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, όπου εδώ και πολλούς μήνες έχουν αναπτυχθεί αγώνες ενάντια στην επέκταση των ΑΠΕ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού της Βοιωτίας.
«Το ΚΚΕ, όπως κάνει και πανελλαδικά, στηρίζει τον αγώνα του λαού της Βοιωτίας για να μπει φρένο στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, που είναι στο όριο του υπερκορεσμού, να μην υπάρξει καμιά παραπέρα επέκταση πουθενά. Στηρίζει τα αιτήματα για τη διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης από τις επιπτώσεις που έχουν τα έργα εγκατάστασης και τον αγώνα για την προστασία των δασών και περιουσιών από τις πυρκαγιές και την αποκατάσταση των πληγέντων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» σημειώνοντας πως αυτή «δεν είναι ούτε "πράσινη", δηλαδή φιλική στο περιβάλλον, ούτε φιλολαϊκή. Δεν είναι "πράσινη" αν σκεφτούμε τις δασικές πυρκαγιές που συνήθως συνδέονται με τέτοια σχέδια. `Η αν σκεφτούμε την αλλαγή του ανάγλυφου και τους κινδύνους κατολισθήσεων, τα κουφάρια των ανεμογεννητριών που παραμένουν μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας, τους κινδύνους για την υγεία λόγω της τεράστιας αύξησης της εναέριας μεταφοράς ρεύματος.
Αντίστοιχα η "πράσινη ανάπτυξη" δεν είναι φιλολαϊκή, δεν είναι ανάπτυξη για όλους. Το "πράσινο ρεύμα" είναι πανάκριβο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, γιατί, όπως ξέρουμε, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ειδικά τιμολόγια.
Η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, που θα αύξανε τάχα τον ανταγωνισμό προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών, έχει ήδη οδηγήσει σε αυξήσεις του ρεύματος κατά 150% την περίοδο 2005 - 2016, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ αυξήθηκε και η ενεργειακή φτώχεια».
Ενώ, τέλος, επισήμανε τη θέση του Κόμματος για ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου: «Εμείς λέμε σαν Κόμμα ότι το δίλημμα που τίθεται είναι ανάπτυξη για ποιον και προβάλλει και μέσα από τις εξελίξεις στην Ενέργεια: Ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους ή ανάπτυξη για τους εργαζόμενους, τους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες; Είναι δύο διαφορετικοί δρόμοι που δεν συγκλίνουν, δεν τέμνονται πουθενά, είναι δύο δρόμοι αντίθετοι. Για παράδειγμα, ανοίγει και εδώ μια συζήτηση για την "ήπια ανάπτυξη" της περιοχής. Σωστά μπαίνει ένας προβληματισμός. Τι σημαίνει όμως ήπια ανάπτυξη; Οταν κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος δεν μπορεί από καμιά άποψη να είναι ήπια, το κυνήγι του κέρδους φέρνει και τον ανταγωνισμό για το ποιος θα κάνει κουμάντο, ποιος θα έχει το μερίδιο της πίτας και αυτό κάνει το επιχειρηματικό συμφέρον αδηφάγο...
Μιλάμε λοιπόν για την ανάγκη μιας άλλης ανάπτυξης, με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Αυτό πρέπει να κινεί την ανάπτυξη, την παραγωγή, τις υπηρεσίες, όλη την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σχεδιασμός που δεν θα υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, σχεδιασμός που θα μπορεί να συνδυάζει με επιστημονικό τρόπο τις γενικές κατευθύνσεις με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Θα συνδυάζει τους στόχους της παραγωγής με τον αναγκαίο αντισεισμικό - αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικιστική ανάπτυξη που θα δομείται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Υπάρχει λοιπόν λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Αλλά για να εφαρμοστεί χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Χρειάζεται σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη των καπιταλιστών, σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου».
Σύσκεψη - συζήτηση στη Σκάλα Ωρωπού οργάνωσε η ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ το Σάββατο 21 Αυγούστου, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Γκοντζιάς, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Ωρωπού. Ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Παρέμβαση στη συζήτηση έγινε από τον Μιχάλη Χασιώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ωρωπού.
Μεταξύ άλλων ο Θ. Σκολαρίκος ανέδειξε ότι η εμπορευματοποίηση των δασών και η αξιοποίησή τους ως πεδίων κερδοφόρων επενδύσεων είναι η βαθύτερη αιτία που βρίσκεται πίσω από τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές. Η δασοπροστασία και η ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων γίνονται μόνο στο βαθμό που κρίνονται συμφέρουσες από το κεφάλαιο, οδηγώντας εκτός των άλλων στη συστηματική υποχρηματοδότησή τους.
Τόνισε ότι η δίκαιη οργή και η αγανάκτηση του λαού μας απαιτείται να εκφραστούν σε ένταση της συγκινητικής αλληλεγγύης που εκδηλώνεται στους πυρόπληκτους, να γίνει οργάνωση και αγώνας για να αποζημιωθούν για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί, να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Να γίνουν οργάνωση και αγώνας για την προστασία του λαού που οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν ως κόστος.
Από τη μεριά του, ο Μιχάλης Χασιώτης ανέδειξε ότι, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων για την έγκαιρη λήψη μέτρων και παρά τις ελλείψεις που ανέδειξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 και η «Μήδεια», τον προηγούμενο χειμώνα, η δημοτική αρχή Ωρωπού διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν «καλώς καμωμένα», φτάνοντας στο σημείο να ευχαριστεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για τη «συνδρομή» τους!
Στην εκδήλωση της ΚΟ Μακρακώμης τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στη Σπερχειάδα με θέμα «Τα βουνά και τα δάση ανήκουν στον λαό - Ενέργεια κοινωνικό αγαθό» μίλησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
Αρχικά αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές σημείωσε για τις πολιτικές ευθύνες και την προσπάθεια συσκότισής τους:
«Μιλούν όλοι για την "κλιματική κρίση", για τη φύση που μας υπερνικά για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για την καταστροφή. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τη λεγόμενη πράσινη πολιτική ως σωτηρία για τον λαό (...) Είναι γνωστοί και οι υπεύθυνοι και η αιτία για το κατά συρροή έγκλημα! Είναι συνειδητή πολιτική», σημείωσε, και αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του δημόσιου συστήματος Υγείας και γενικότερα των υπηρεσιών που εξυπηρετούν και καλύπτουν ανάγκες του λαού, σε αντιπαραβολή με τα δισεκατομμύρια για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
«Αυτό το κράτος είναι εχθρικό προς τις λαϊκές ανάγκες ακριβώς επειδή υπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι' αυτό αποδεικνύεται επιλεκτικά ανίκανο, αργό, φτωχό και γυμνό όταν πρόκειται για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του λαού και σύγχρονο και γαλαντόμο, πάνοπλο όταν πρόκειται για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ανέδειξε τη σημασία του συλλογικού αγώνα κόντρα στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων - κεφαλαίου - ΕΕ: «Το σύνθημα που έκανε πράξη ο λαός της Βόρειας Εύβοιας "ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό", μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη σε κάθε χωριό, πόλη, χώρο δουλειάς και μόρφωσης. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας, γινόμαστε μια γροθιά ενάντια σε όλους όσοι σαρώνουν τα δικαιώματά μας.
Η προοπτική της ανατροπής της σημερινής βάρβαρης κοινωνίας κρίνεται στους καθημερινούς αγώνες για όλες τις ανάγκες, για φθηνό ρεύμα, φθηνή και υγιεινή διατροφή, αναψυχή, ανάπαυση, προστασία του περιβάλλοντος».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου