Τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ζητάει η κυβέρνηση από τα λαϊκά νοικοκυριά, στο πλαίσιο της περιβόητης «ατομικής ευθύνης», καθώς ήδη υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια του δικτύου.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε το πρωί σύσκεψη στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με αντικείμενο την εξέταση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει», διακήρυξε με αυταρέσκεια ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, όμως, βρήκε το άλλοθι για ...ό,τι γίνει από εδώ και πέρα, λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987», κάτι που «έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση».
Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα περιορίζονται αισθητά σε συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς (και κυρίως η δυνατότητα ενός κεντρικού σχεδιασμού) στην οποία ομνύουν όλες οι κυβερνήσεις. Η δε διαδικασία της απολιγνιτοποίησης για να ενισχυθούν τα «πράσινα» αρπακτικά των ΑΠΕ στερεί πολύτιμους πόρους από το σύστημα και καθιστά τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη από εισαγόμενα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο που έχει χαρακτηριστεί καύσιμο μετάβασης προς τις πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στο «διά ταύτα», ο πρωθυπουργός ζήτησε «τη βοήθεια των καταναλωτών» για «να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής». Όπως είπε, οι ώρες αιχμής είναι οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 - 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 - 11 το βράδυ, καθώς «είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου