Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Για τους λιμενικούς


 

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ) είναι από τη νομοθεσία μηχανισμός καταστολής. Ωστόσο, δεν ταυτίζονται όλοι οι λιμενικοί, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, με τον κατασταλτικό χαρακτήρα του Σώματος που υπηρετούν. Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση λιμενικών για καταστολή πλήθους είναι αντίθετα στην ευθύνη για την προστασία της ζωής στη θάλασσα και τη στεριά. Είναι κόντρα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Οι λιμενικοί δεν πρέπει να γίνονται εργαλεία στην καταστολή προσφύγων και μεταναστών, στα γεωπολιτικά παιχνίδια και παζάρια που κάνουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν έχουν καμιά δουλειά να σηκώνουν χέρι απέναντι στους ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Το ΚΚΕ παλεύει να καταργηθεί η υπαγωγή του Σώματος στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα. Να απεμπλακεί ο/η λιμενικός από κάθε υπηρεσία κι ευθύνη για την ασφάλιση, τα μητρώα και την εκπαίδευση των ναυτικών. Να πάψει να χρησιμοποιείται για την καταστολή εργαζομένων και μεταναστών.

Οι λιμενικοί διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων τους

Οι λιμενικοί μέσα από τις Ενώσεις τους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών προσπαθούν να αναδείξουν προβλήματα που χρονίζουν και άλλα που έρχονται να προστεθούν σήμερα. Το ΚΚΕ σταθερά στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, όπως και συνολικά τον συνδικαλισμό στο Σώμα.

Οι δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθορίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) δεν εξαίρεσαν ποτέ τα στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από τις περικοπές που έκαναν στο εισόδημα του υπόλοιπου λαού. Αυτές ευθύνονται τόσο για το πετσόκομμα του εισοδήματος των λιμενικών όσο και για τη διατήρησή του στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα αύξησαν τη φορολογία, τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, την πρόσβαση σε πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες. Αυτά δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα. Οι λιμενικοί και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να τα βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Ακόμη και η γιγάντωση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού δεν ήρθε από το πουθενά. Οι ξεριζωμένοι που προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο αφήνουν πίσω τους τον όλεθρο, τη φτώχεια, τα ερείπια και τους νεκρούς που το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι προκάλεσαν. Αφήνουν πίσω τους πάμπλουτες χώρες σε ορυκτό πλούτο που καταληστεύεται καθημερινά από τις πολυεθνικές της Ενέργειας κι άλλα «ευαγή ιδρύματα».

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων η χώρα έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιό τους. Την ίδια στιγμή η παρουσία των ΗΠΑ, ΕΕ (FRONTEX) και ΝΑΤΟ ενισχύει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Εργαλειοποιούν το Προσφυγικό για να εισπράξουν ανταλλάγματα οικονομικά και γεωπολιτικά.

Ανάμεσα σ' αυτές τις «συμπληγάδες» τα στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. καλούνται να ανταποκριθούν για τη διασφάλιση της ζωής στη θάλασσα. Γι' αυτό χρειάζονται στήριξη σε μέριμνα, μέσα και υποδομές, προκειμένου να ανταποκριθούν στα ζητήματα έρευνας - διάσωσης, καταπολέμησης του εγκλήματος, για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο, στη διακίνηση των ναρκωτικών και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου της χώρας.

Τα προβλήματα που ζητούν άμεση λύση

Μια σειρά από προβλήματα που ζητούν άμεση λύση αναδεικνύουν τα συνδικαλιστικά όργανα των λιμενικών με ανακοινώσεις, σε συναντήσεις με φορείς και βουλευτές, με επιστολές κι αρθρογραφία στα μέσα ενημέρωσης.

Τέτοια ζητήματα είναι:

  • Το σημαντικότερο σήμερα ζήτημα που απασχολεί τον/την λιμενικό είναι το απαράδεκτο καθεστώς των μεταθέσεων. Ενα Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που το έταζαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις έφερε τελικά η σημερινή της ΝΔ για να χειροτερέψει τις ήδη αναξιοκρατικές διαδικασίες. Το νέο ΠΔ όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης αντικειμενικών κι αξιοκρατικών κριτηρίων στις μεταθέσεις αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Ο λιμενικός παραμένει έρμαιο των «γνωστών», των «ημέτερων». Ο οικογενειακός προγραμματισμός και ο οικογενειακός προϋπολογισμός κρέμονται από αυθαίρετες επιλογές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα απαράδεκτο και αυταρχικό καθεστώς που μαζί με την υπαγωγή στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα διατηρεί τα στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. «ομήρους».
  • Εμπόδιο στην εξέλιξη των λιμενοφυλάκων (Λ/Φ) σε υπαξιωματικούς αποτελεί η μη ενεργοποίηση της διάταξης (Νόμος 4504/17, άρθ. 79, παρ. 5) που προβλέπει το δικαίωμα των αποφοίτων της Σχολής Λ/Φ εφόσον συμπληρώσουν 3 χρόνια στο βαθμό του Λ/Φ να έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του κελευστή μέσω προαγωγικών εξετάσεων στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία στον λιμενικό τα τρία χρόνια που υπηρετούσε στο Σώμα ως Λ/Φ!
  • Η απαράδεκτη διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών του Σώματος, να αναγνωρίζεται η θητεία στο στρατό ως προϋπηρεσία στο Λιμενικό κι όχι μόνο ως συντάξιμος χρόνος. Η διάκριση αυτή νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και τη βαθμολογική - μισθολογική εξέλιξη.
  • Τα οδοιπορικά (εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας) τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα 29,35 ευρώ (ημερησίως) από το 2016! Αντίθετα των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί στα 40 ευρώ.
  • Συνεχίζει να ισχύει το πλαφόν των 8 νυχτερινών ωρών (μηνιαίως), που αντιστοιχεί σε επιπρόσθετη ωριαία αποζημίωση. Στην πράξη οι λιμενικοί απασχολούνται πολύ περισσότερο από 8 νυχτερινές ώρες. Το όριο σημαίνει ότι δεν αμείβονται για τις υπόλοιπες! Το υπουργείο αύξησε το όριο σε 96 ώρες (μηνιαίως) με κριτήρια γεωγραφικά μόνο για όσους υπηρετούν σε κάποιες υπηρεσίες (Ανατολικό Αιγαίο κι Εβρο).
  • Οσοι υπηρετούν στα πλωτά έχουν απολέσει κάθε κίνητρο (συνταξιοδοτικά, μόρια, «πλεύσιμα» κ.ά.). Τώρα με το νέο ΠΔ για τις μεταθέσεις χάνουν και το όριο των 45 χρόνων ηλικίας μετά το οποίο έβγαιναν σε υπηρεσία στεριάς. Την ίδια στιγμή περιπολία κι ετοιμότητα απασχολούν το πλήρωμα όλο το 24ωρο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν προβλέπονται διπλά πληρώματα.
  • Το πρόβλημα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων παραμένει. Δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο (ταξιδιωτικό) έγγραφο στις εισόδους της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει με τη λεγόμενη «μάχιμη 5ετία», την οποία δικαιούνται μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών. Πρόκειται για ενίσχυση του υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας.
  • Αντίστοιχη διάκριση υπάρχει και για το επίδομα παραμεθορίου που δίνεται μόνο σε συγκεκριμένες τέτοιες περιοχές της χώρας και όχι σε όλες.
  • Το Συνταξιοδοτικό των λιμενικών ακολουθεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων, μια σειρά από διατάξεις που είχαν κερδίσει οι λιμενικοί έχουν καταργηθεί, ενώ άλλες που διεκδικούνται ακόμη, παραμένουν υποσχέσεις.
  • Οι Ενώσεις Προσωπικού αναδεικνύουν και μια σειρά ιδιαίτερων ζητημάτων που απασχολούν τους υπηρετούντες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως Εναέριων Μέσων, Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών, Μουσικής, πλωτών κ.ά.

Οι λιμενικοί έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν μέσα από τις Ενώσεις τους

Οταν τελειώνουν τα παχιά λόγια, οι λιμενικοί μένουν χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα προβλήματά τους μεγαλώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών είναι η μόνη ομοσπονδία στα Σώματα Ασφαλείας που πήρε θέση ενάντια στον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας. Σήμανε με αυτόν τον τρόπο συναγερμό στους ενστόλους διότι πάντα μετά από κυβερνητικά χτυπήματα σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έρχεται και η σειρά των ενστόλων.

Αλλωστε, τα προβλήματα των λιμενικών έχουν τη ρίζα τους στις «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων. Τέτοια είναι η «κινητικότητα» των εργαζομένων, ο αυταρχισμός, η καταστολή, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση αποδοχών, η αύξηση των ωρών εργασίας, η «ευελιξία» και η «διευθέτηση» ωραρίου, τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση...

Σήμερα όσοι υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν συμφέρον να προβληματιστούν, να δραστηριοποιηθούν και να απαιτήσουν λύσεις μέσα από τις Ενώσεις τους. Εχουν κάθε λόγο να βρεθούν δίπλα στον υπόλοιπο λαό που ασφυκτιά κι αγωνίζεται. Να χαλάσουν τα σχέδια σε όσους τους θέλουν κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια στον λαό.

Νίκος ΓΑΡΔΙΚΗΣ

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 31 Ιούλη - 1 Αυγούστου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου