Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Λογική Χότζα

 

Την ...κατσίκα του Χότζα ζήλεψαν όσοι πανηγυρίζουν για την οριακή πτώση της τιμής της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ

INTIME NEWS

Την ...κατσίκα του Χότζα ζήλεψαν όσοι πανηγυρίζουν για την οριακή πτώση της τιμής της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ
Από την αρχή της βδομάδας υποτίθεται ότι θα έπεφταν «αισθητά» οι τιμές των καυσίμων. Αυτό τουλάχιστον διατυμπάνιζαν τα ΜΜΕ, μεταδίδοντας με στόμφο ότι «το Brent έχει υποχωρήσει στα 94 δολάρια το βαρέλι» και «το αμερικανικό αργό κάτω από τα 88». Οι τιμές στα πρατήρια όμως μειώθηκαν μόνο κατά μερικά λεπτά του ευρώ, με την αμόλυβδη να πωλείται κοντά στα 1,99 ευρώ. Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερά πάνω από τα δύο ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμα και στα 2,5, προκαλώντας «εγκεφαλικά» στα λαϊκά νοικοκυριά. Τώρα, η όποια ελάχιστη υποχώρηση των τιμών «σερβίρεται» με τη ...λογική του Χότζα από τα κυβερνητικά και αστικά επιτελεία, που ζητάνε από τον λαό να τους πει και «ευχαριστώ» επειδή η βενζίνη έπεσε οριακά κάτω από τα δύο ευρώ! Την ίδια ώρα, εκτός από τα ψίχουλα των διαφόρων «pass» η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων. Πολύ περισσότερο, δεν κατάργησε τον ληστρικό ειδικό φόρο, συνεχίζοντας να «αρμέγει» κανονικά τον λαό σε συνθήκες ανυπόφορης ακρίβειας, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ.

Διυλίζουν κέρδη

Τα χέρια τους για τις υψηλές εισπράξεις τρίβουν όμως και τα διυλιστήρια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 63% το πρώτο τρίμηνο του έτους (1,72 δισ. ευρώ), ενώ τα κέρδη τους ενισχύθηκαν κατά 54%, στα 99 εκατ. ευρώ! Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις της «Motor Oil», η οποία ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου της κατά 73%, στα 3,25 δισ. ευρώ, και αύξηση καθαρών κερδών από 28 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 97 εκατ. ευρώ φέτος! Μιλάμε για τζίρους και κέρδη που ζαλίζουν. Η άλλη τους όψη όμως είναι η ενεργειακή φτώχεια, που διευρύνεται για μεγάλα τμήματα του λαού. Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά ότι η κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων είναι ασύμβατη με την ανάγκη του λαού σε φτηνή και επαρκή Ενέργεια. Για να μπορεί να ζεσταθεί και να κινηθεί ο λαός τον ερχόμενο χειμώνα, προϋπόθεση είναι να πληρώσει το κεφάλαιο, με μέτρα όπως αυτά που διεκδικούν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ.


Νόμιμη;

Ηταν «νόμιμη» ή «παράνομη» η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με εισαγγελική εντολή; Αυτό είναι το νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις υποκλοπές. Με ποια κριτήρια όμως διαπιστώνεται η «νομιμότητα» ή μη της παρακολούθησης; Με τα κριτήρια που θέτει το σκοτεινό και επικίνδυνο για τα λαϊκά δικαιώματα θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποκλοπές. Αυτό το πλαίσιο καθιστά καθέναν και καθεμιά εν δυνάμει στόχο των παρακολουθήσεων από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, «με το γράμμα του νόμου» και με εισαγγελική εντολή. Το κριτήριο επομένως δεν μπορεί να είναι ίδιο για τον λαό. Η παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων και η παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών είναι πέρα για πέρα παράνομες και κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μπορεί να γίνεται στόχος, με «καλές» τάχα προθέσεις από την πλευρά του κράτους, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Η λαϊκή επαγρύπνηση και πάλη πρέπει να στοχεύει στο ξήλωμα και στην ανατροπή όλου αυτού του αντιδραστικού και πολυδαίδαλου νομικού πλαισίου για τις υποκλοπές, ακυρώνοντας τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν στην «αρένα» τα αστικά κόμματα για το ποιο μπορεί να κάνει τις πιο «νόμιμες» και «δημοκρατικές» παρακολουθήσεις.


Τιμές ... άτιμες

Μπορεί ο πληθωρισμός του Ιούλη να κυμάνθηκε στο (διόλου ευκαταφρόνητο) 11,6%, όμως σε τομείς όπως ο Τουρισμός ξεπερνάει το 20%. Οι ανατιμήσεις έχουν βάλει φωτιά στο κόστος των διακοπών και έτσι εξηγείται απόλυτα γιατί ένα στα δύο λαϊκά νοικοκυριά δεν έχει ούτε φέτος τη δυνατότητα να «αποδράσει» καλοκαιριάτικα για λίγες μέρες από τον τόπο κατοικίας του. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι αυξημένα κατά 25,4% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης κατά 33%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 62,3%, ενώ ακριβότερη είναι και η Εστίαση, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά. Με τέτοιες τιμές απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για μια οικογένεια που θα αποφασίσει να ταξιδέψει σε ένα νησί των Κυκλάδων, και πολλά περισσότερα για έναν πιο απομακρυσμένο προορισμό. Κατά τ' άλλα, κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για τα φετινά ρεκόρ στις εισπράξεις και τα κέρδη από τον Τουρισμό, βάζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά να ανταγωνίζονται με κριτήριο τη φτώχεια τους, για να κερδίσουν λίγες μέρες ξεκούρασης με τα κρατικά voucher, που είναι ελάχιστα και σταγόνα στον ωκεανό του κόστους των διακοπών.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου