Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Το ζύγι

 

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς εφαρμόζεται στην πράξη το ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του στον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας, μας έρχεται από τη Θεσσαλία. Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια, με κορύφωση τον «Ιανό», τα πλήγματα είναι απανωτά για τους κατοίκους πολλών περιοχών και ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που μετράνε πολλές καταστροφές από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Περιφέρειας, από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ένα απειροελάχιστο μέρος αφορά τέτοια έργα. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μέχρι τώρα ενταγμένων έργων έχει προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Από αυτά, πάνω από 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονται για τεχνικά έργα και έργα υποδομών. Ομως ο «θεματικός στόχος» που έχει τη χαμηλότερη χρηματοδότηση είναι αυτός για την «κλιματική αλλαγή - πρόληψη», με μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 0,58% (!) της συνολικής χρηματοδότησης. Η κατανομή των κονδυλίων δείχνει και τις προτεραιότητες του κράτους, από την κυβέρνηση μέχρι την Περιφέρεια και τους δήμους, όπου η προστασία του λαού και της περιουσίας του βρίσκεται σταθερά στον πάτο. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού αυτά τα έργα δεν έχουν ανταποδοτικότητα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό δεν προκρίνονται για χρηματοδότηση, ενώ η ίδια η ΕΕ «συστήνει» στα κράτη - μέλη ότι είναι προτιμότερο και φτηνότερο να αποζημιώνει με ψίχουλα τους πληγέντες από μια φυσική καταστροφή, αντί να παρεμβαίνει προληπτικά για να περιορίσει όσο γίνεται τις καταστροφικές συνέπειες μιας νεροποντής.

Σημαδεμένη

Καρμπόν κυκλοφορεί σε διάφορα ΜΜΕ η είδηση για μια «ευρείας κλίμακας διακρατική μελέτη», με τη μορφή ερωτηματολογίου, ώστε να γίνουν γνωστές οι απόψεις ασφαλισμένων - ασθενών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η διαδικασία, που διαφημίζεται από το υπουργείο Υγείας, γίνεται με συμμετοχή των ασφαλισμένων ύστερα από πρόσκληση μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ). Αλήθεια, τι είναι αυτό που δεν ξέρει το υπουργείο Υγείας για την ξεχαρβαλωμένη ΠΦΥ και φιλοδοξεί να το μάθει μέσα από ερωτηματολόγια; Δεν ξέρει για τις περικοπές 140 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό τις οποίες το ίδιο έκανε; Δεν γνωρίζει για τις ελλείψεις - ακόμα και με βάση τα ελλιπέστατα οργανογράμματα - σε βασικές ειδικότητες στα Κέντρα Υγείας και σε άλλες δομές; Δεν βλέπει ότι τα αιτήματα για ραντεβού σε τέτοιες δομές «κλείνονται» για μήνες μετά, μέσα από την ΗΔΙΚΑ; Σημείο - κλειδί είναι πάντως το γεγονός ότι η έρευνα αυτή γίνεται υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ. Επομένως, η τράπουλα είναι έτσι κι αλλιώς «σημαδεμένη» από τη στρατηγική της διευρυμένης επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, των ΣΔΙΤ, των «νοσοκομείων ΑΕ». Γι' αυτά όμως δεν χρειάζεται καμία «έρευνα» η κυβέρνηση... Εχει τα αντιδραστικά της νομοσχέδια, όπως το πρόσφατο για την ΠΦΥ, που υψώνει νέα εμπόδια στην Υγεία για τον λαό.


Κοντά...

«Οσο δημοσιονομικό χώρο κερδίζουμε τόσο θα έχουμε περιθώριο να δίνουμε», λέει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στον λαό, ενόψει και του «δύσκολου χειμώνα». Ομως δεν χρειάζεται καμιά «μαγική σφαίρα» για να διαπιστώσει κανείς ότι το ψέμα της έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί απλά να δει τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο που παρουσιάστηκαν μόλις προχτές, για να καταλάβει τι εννοούν. Για παράδειγμα, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκαλα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν άγγιξε τους πιο άδικους έμμεσους φόρους στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αλλά τα έσοδα από τον ΦΠΑ εκτοξεύτηκαν την ίδια περίοδο στα 11,9 δισ. ευρώ, 1,1 δισ. πάνω και από τους στόχους! Την ώρα που τα λαϊκά στρώματα έκοβαν κι από τα στοιχειώδη για να βάλουν λίγα λίτρα βενζίνη στο ρεζερβουάρ, τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού, έφτασαν κοντά στα 4 δισ.


... ποδάρια

Την ίδια περίοδο που πάνω από 17.500 σπίτια έβγαιναν στο σφυρί και ένα στα τρία «ρυθμισμένα» στεγαστικά δάνεια «κοκκίνιζε» εκ νέου, το κράτος έσφιγγε παραπέρα τη θηλιά, με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα «καταργούνταν» να φτάνουν το 1,9 δισ.! Και βέβαια, την ώρα που με αφορμή τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις - «ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό ακούγονταν διάφορες κυβερνητικές παρόλες περί δήθεν «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος», το κράτος τα έπαιρνε τρίδιπλα «από την άλλη τσέπη», με τους φόρους εισοδήματος να φτάνουν τα 8,5 δισ., 1 δισ. πάνω και από τους στόχους, για να τροφοδοτεί με την υπεραπόδοση της φοροληστείας με νέο χρήμα, προνόμια και φοροαπαλλαγές το κεφάλαιο. Καμία αναμονή λοιπόν για τον λαό: Οργάνωση και αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι κάλπικες προσδοκίες από σημερινούς και επίδοξους «σωτήρες».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου