Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Αλλη μια «απώλεια»

 

Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ουκρανία εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών

Copyright 2022 The Associated

Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ουκρανία εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών
Πριν μερικούς μήνες ο Ζελένσκι «απέλυσε» την επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας, με την (επίσημη) αιτιολογία ότι «το παραξήλωσε» στο στήσιμο πλαστών «ειδήσεων» σχετικά με τις «αγριότητες» και τα «εγκλήματα» των Ρώσων στρατιωτών, με αποτέλεσμα να παράγονται στην κοινή γνώμη αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός. Η ίδια είχε τότε υπερασπιστεί το ...σκηνοθετικό της ταλέντο, λέγοντας ότι η διασπορά των fake news είχε «πατριωτικές» προθέσεις. Πριν λίγες μέρες η «απώλεια» μίας ακόμα Ουκρανής αξιωματούχου ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για την επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία, η οποία δήλωσε ότι παραιτείται, μετά από μια έκθεση της οργάνωσης που εκπροσωπεί. Η έκθεση κατηγορούσε τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύουν επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού. Ο ρόλος τέτοιων διεθνών ΜΚΟ είναι βέβαια γνωστός και κανείς δεν πίνει νερό στην αμεροληψία τους, ειδικά σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η ίδια η έκθεση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, γράφοντας ότι οι «παρατηρήσεις» για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν δικαιολογούν τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που πλήττουν άμαχους πληθυσμούς, ενώ στη συνέχεια ζήτησε και ...συγγνώμη «για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε». Η αντίδραση ωστόσο της Ουκρανής αξιωματούχου, με το επιχείρημα ότι η έκθεση «δικαιώνει» τις ρωσικές θέσεις, φανερώνει πόσα έχουν επενδύσει οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους στην πολεμική προπαγάνδα, είτε κατασκευάζοντας, είτε διαστρεβλώνοντας γεγονότα, είτε κρύβοντας κάτω από το χαλί τις δικές τους εγκληματικές πράξεις σε βάρος του ίδιου του λαού της Ουκρανίας.

Τανκς και αεροπλάνα

«ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ», η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ετοιμάζεται να στείλει τανκς και πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια. Την προθυμία της εξήρε ένα ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, γράφοντας στο Twitter: «Η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε να προμηθεύσει άρματα μάχης και αεροπλάνα στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας. Πολλά έθνη δείχνουν περισσότερο θάρρος σήμερα από όσο δείχνουν τα μισά κράτη του G20. Ενας φίλος φαίνεται στις δυσκολίες. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η χώρα ή πόσο μεγάλο είναι το ΑΕΠ της, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι καρδιά έχει». Οσοι ισχυρίζονταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έφερνε «ασφάλεια» και «σταθερότητα» στην περιοχή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που «έσκιζε τα ρούχα του» ότι καμία σχέση δεν είχε η Συμφωνία με το σχέδιο για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής, τώρα αποκαλύπτονται με κρότο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, με την υπογραφή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πιστοποιητικό γέννησης ενός ακόμα ΝΑΤΟικού «εταίρου», πρόθυμου να αναλάβει και τις πιο δύσκολες αποστολές προκειμένου να προχωράει στην περιοχή η εγκληματική ευρωατλαντική στρατηγική, που βάζει σε κίνδυνο τον γειτονικό και τους άλλους λαούς.


Από μηχανής θεός

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η μείωση των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία ανάγκασε τη «Uniper» (προμηθεύει με φυσικό αέριο εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά) και τους άλλους προμηθευτές να στραφούν σε άλλες αγορές, από όπου αγόρασαν πολύ ακριβότερα, με επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Ως «από μηχανής θεός», το γερμανικό κράτος αποφάσισε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι στο εξής οι πάροχοι φυσικού αερίου θα μπορούν να μετακυλήσουν στους πελάτες το 90% του επιπλέον κόστους! Αυτό σημαίνει μέχρι και τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, προκαλώντας «ζαλάδα» στα λαϊκά νοικοκυριά για το πώς θα ζεστάνουν τα σπίτια τους. Το κράτος δεν αρκέστηκε σε αυτά, αλλά πήγε και ένα βήμα πιο πέρα: Στις 22 του περασμένου Ιούλη εκταμίευσε 15 δισ. ευρώ - λεφτά του λαού - για να εξαγοράσει το 30% του ενεργειακού ομίλου και να τον σώσει από την κατάρρευση! Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα περιμένουν να ξεχειμωνιάσουν με τα κρατικά επιδόματα των μερικών ευρώ, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε ένα ελάχιστο μέρος από τις απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Τι φανερώνει λοιπόν το παράδειγμα της «Uniper»; Πρώτον, ότι στην Ελλάδα, στη Γερμανία και παντού ο λογαριασμός της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης» καταλήγει πάντα στον λαό, με το κράτος να εγγυάται τα επιχειρηματικά συμφέροντα κάτω από όλες τις περιστάσεις. Και, δεύτερον, ότι είτε όταν κρατικές εταιρείες πωλούνται σε ιδιώτες (ιδιωτικοποιήσεις) είτε στην αντίστροφη περίπτωση (κρατικοποιήσεις), κριτήριο παραμένει η θωράκιση της κερδοφορίας τους και το χέρι στην τσέπη το βάζει πάντα ο λαός.


Κανόνια

Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε «Uniper», αλλά έχουμε πολλούς άλλους παρόχους Ενέργειας, που πουλάνε πανάκριβα το ρεύμα και το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά. Για τη δική τους «επιβίωση» ανησυχεί η κυβέρνηση, όπως δείχνει το έγγραφο της ΡΑΕ που στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό πριν από λίγες μέρες και προειδοποιεί για «κανόνια» στην αγορά, εξαιτίας ανείσπρακτων λογαριασμών ύψους 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και τα διακανονισμένα χρέη. Με άλλα λόγια, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι παρά τα κρατικά επιδόματα, τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν την πανάκριβη Ενέργεια, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παρόχους να κινδυνεύουν ήδη με έμφραγμα, που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην αγορά. Τι προτείνει λοιπόν η ΡΑΕ; Να δίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα στις εταιρείες το 75% της κρατικής ενίσχυσης και να εγγυάται το κράτος τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους, με λεφτά του προϋπολογισμού, δηλαδή του λαού. Να, λοιπόν, πώς επιβεβαιώνεται ότι τα λαϊκά στρώματα δεν «λούζονται» μόνο τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο αλλά και τα μέτρα στήριξης των εταιρειών - παρόχων από το κράτος, για να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου