Copyright 2022 The Associated |
«ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ», η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ετοιμάζεται να στείλει τανκς και πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια. Την προθυμία της εξήρε ένα ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, γράφοντας στο Twitter: «Η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε να προμηθεύσει άρματα μάχης και αεροπλάνα στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας. Πολλά έθνη δείχνουν περισσότερο θάρρος σήμερα από όσο δείχνουν τα μισά κράτη του G20. Ενας φίλος φαίνεται στις δυσκολίες. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η χώρα ή πόσο μεγάλο είναι το ΑΕΠ της, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι καρδιά έχει». Οσοι ισχυρίζονταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έφερνε «ασφάλεια» και «σταθερότητα» στην περιοχή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που «έσκιζε τα ρούχα του» ότι καμία σχέση δεν είχε η Συμφωνία με το σχέδιο για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής, τώρα αποκαλύπτονται με κρότο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, με την υπογραφή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πιστοποιητικό γέννησης ενός ακόμα ΝΑΤΟικού «εταίρου», πρόθυμου να αναλάβει και τις πιο δύσκολες αποστολές προκειμένου να προχωράει στην περιοχή η εγκληματική ευρωατλαντική στρατηγική, που βάζει σε κίνδυνο τον γειτονικό και τους άλλους λαούς.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η μείωση των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία ανάγκασε τη «Uniper» (προμηθεύει με φυσικό αέριο εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά) και τους άλλους προμηθευτές να στραφούν σε άλλες αγορές, από όπου αγόρασαν πολύ ακριβότερα, με επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Ως «από μηχανής θεός», το γερμανικό κράτος αποφάσισε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι στο εξής οι πάροχοι φυσικού αερίου θα μπορούν να μετακυλήσουν στους πελάτες το 90% του επιπλέον κόστους! Αυτό σημαίνει μέχρι και τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, προκαλώντας «ζαλάδα» στα λαϊκά νοικοκυριά για το πώς θα ζεστάνουν τα σπίτια τους. Το κράτος δεν αρκέστηκε σε αυτά, αλλά πήγε και ένα βήμα πιο πέρα: Στις 22 του περασμένου Ιούλη εκταμίευσε 15 δισ. ευρώ - λεφτά του λαού - για να εξαγοράσει το 30% του ενεργειακού ομίλου και να τον σώσει από την κατάρρευση! Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα περιμένουν να ξεχειμωνιάσουν με τα κρατικά επιδόματα των μερικών ευρώ, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε ένα ελάχιστο μέρος από τις απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Τι φανερώνει λοιπόν το παράδειγμα της «Uniper»; Πρώτον, ότι στην Ελλάδα, στη Γερμανία και παντού ο λογαριασμός της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης» καταλήγει πάντα στον λαό, με το κράτος να εγγυάται τα επιχειρηματικά συμφέροντα κάτω από όλες τις περιστάσεις. Και, δεύτερον, ότι είτε όταν κρατικές εταιρείες πωλούνται σε ιδιώτες (ιδιωτικοποιήσεις) είτε στην αντίστροφη περίπτωση (κρατικοποιήσεις), κριτήριο παραμένει η θωράκιση της κερδοφορίας τους και το χέρι στην τσέπη το βάζει πάντα ο λαός.
Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε «Uniper», αλλά έχουμε πολλούς άλλους παρόχους Ενέργειας, που πουλάνε πανάκριβα το ρεύμα και το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά. Για τη δική τους «επιβίωση» ανησυχεί η κυβέρνηση, όπως δείχνει το έγγραφο της ΡΑΕ που στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό πριν από λίγες μέρες και προειδοποιεί για «κανόνια» στην αγορά, εξαιτίας ανείσπρακτων λογαριασμών ύψους 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και τα διακανονισμένα χρέη. Με άλλα λόγια, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι παρά τα κρατικά επιδόματα, τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν την πανάκριβη Ενέργεια, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παρόχους να κινδυνεύουν ήδη με έμφραγμα, που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην αγορά. Τι προτείνει λοιπόν η ΡΑΕ; Να δίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα στις εταιρείες το 75% της κρατικής ενίσχυσης και να εγγυάται το κράτος τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους, με λεφτά του προϋπολογισμού, δηλαδή του λαού. Να, λοιπόν, πώς επιβεβαιώνεται ότι τα λαϊκά στρώματα δεν «λούζονται» μόνο τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο αλλά και τα μέτρα στήριξης των εταιρειών - παρόχων από το κράτος, για να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου