Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κάτι ξέρει

 

Η ευρωατλαντική ομοφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατά την έγκριση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν εκκωφαντική στη Βουλή. Αυτό που ξεχώρισε όμως στη συζήτηση, ήταν τα ...ακροβατικά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου. Είπε μεταξύ άλλων: «(...) Ημασταν και παραμένουμε αντίθετοι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών όπως είναι η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία (...) Οι περιπτώσεις όμως Σουηδίας και Φινλανδίας είναι διαφορετικές (...) Είναι σαφώς διακριτές από αυτές που προανέφερα - Ουκρανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας - γιατί αποτελούν μία αμυντική αντίδραση αυτών των χωρών στο μείζον γεγονός του πολέμου και της ρωσικής εισβολής». Ωραίοι ο Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ! Από τη μια ανακαλύπτουν «καλή» και «κακή» διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής συμμορίας και από την άλλη βαφτίζουν «αμυντική» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, ενώ - όπως κάθε άλλη - υπηρετεί τον επιθετικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές του και ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου που καίει. Τόσο «ασφαλείς» έγιναν τώρα οι δυο χώρες - που συνεργάζονταν στενά με το ΝΑΤΟ πολύ πριν από τον πόλεμο - ώστε η Ρωσία να τις απειλεί με στρατιωτική επίθεση αν φιλοξενήσουν ΝΑΤΟικές βάσεις ή πυρηνικά! Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει στο «ξέπλυμα» της εγκληματικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, που οξύνεται ακόμα περισσότερο με την ένταξη των δύο χωρών. Κάτι παραπάνω ξέρει γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, στο όνομα της ...ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως έλεγε τότε.

Αποφοίτησε;

Μάλλον ο κορονοϊός ...αποφοίτησε και δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στα σχολεία. Δεν εξηγείται αλλιώς η προκλητική απουσία οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης μαθητών και εκπαιδευτικών στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Σε τάξεις με 25 και 27 μαθητές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων μειώνονται, όπως και το ωράριό τους. Δεν προβλέπεται κανένας προληπτικός έλεγχος (σελφ ή ράπιντ τεστ) με ευθύνη του κράτους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, επειδή προφανώς «κοστίζει». Ακόμα και σε περίπτωση κρούσματος, προβλέπονται τεστ με ευθύνη του γονέα και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος απομόνωση για πέντε μέρες. Μετά απ' αυτό το διάστημα, ακόμα και με θετικό τεστ, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός επιστρέφουν στο σχολείο! Με τέτοια άθλια πρωτόκολλα βάζουν για άλλη μια χρονιά τους γονείς να «παίξουν» τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον επιδημιολόγο, αφού η εκτίμηση της κατάστασης ενός παιδιού με συμπτώματα γίνεται «με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς». Κι αν σ' αυτό το ...οικογενειακό - ιατρικό συμβούλιο εκτιμηθεί ότι υπάρχει κορονοϊός, τότε η επιβεβαίωση (η αρχική και κάθε επόμενη) γίνεται με έξοδα του γονιού. Οσο για τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, δεν προβλέπεται κανένα μέτρο πρόληψης. Επειδή λοιπόν ο κορονοϊός είναι εδώ, το μόνο που μένει σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι να «σκίσουν» τα πρωτόκολλα της συγκάλυψης και της διασποράς, διεκδικώντας «από το πρώτο κουδούνι» ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση χωρίς καμιά δική τους επιβάρυνση, μέτρα πραγματικής προστασίας από την πανδημία.


Δυναμική πορεία

«Η δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος έχει τη σφραγίδα του τουρισμού», δήλωνε ο Β. Κικίλιας την περασμένη Πέμπτη. Την ίδια μέρα, ναυτεργατικά σωματεία και εργαζόμενοι σε ένα από τα πλοία της γραμμής Πειραιάς - Κρήτη, που μετέφερε φέτος χιλιάδες τουρίστες στο νησί, έκαναν μπλόκο στον καταπέλτη, απαιτώντας την εφαρμογή της ΣΣΕ και ζητώντας την εξόφληση δεδουλευμένων τουλάχιστον τεσσάρων μηνών από εξπρές δρομολόγια που τους χρωστάει η ακτοπλοϊκή εταιρεία. Οι ίδιοι οι ναυτεργάτες κατήγγειλαν την τεράστια εντατικοποίηση και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Η «δυναμική πορεία» λοιπόν του τουρισμού και κατ' επέκταση της οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει μια και μοναδική «σφραγίδα»: Αυτήν της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στις μεταφορές, στα ξενοδοχεία και στις άλλες επιχειρήσεις του τουρισμού, σε συνδυασμό με την απλόχερη στήριξη των επενδύσεων και της κερδοφορίας των τουριστικών ομίλων, που είδαν τους τζίρους να εκτοξεύονται και φέτος. Η κινητοποίηση όμως των ναυτεργατικών σωματείων, που έληξε με δέσμευση της εργοδοσίας για την καταβολή των δεδουλευμένων, ανέδειξε και κάτι άλλο: Την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα, του μόνου που μπορεί να «φωτίσει» τις εξελίξεις από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.


Αγιογραφίες

Ηδη από την Πέμπτη είχε γίνει φανερό ότι τα αστικά ΜΜΕ στη χώρα μας έχουν σκοπό να θρηνήσουν επί δεκαήμερο μαζί με το ...BBC για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αναπαράγοντας διάφορες αγιογραφίες για την εκλιπούσα και για τον αναχρονιστικό θεσμό της βασιλείας. Στα 70 χρόνια της ηγεμονίας της στον θρόνο, η Βρετανίδα μονάρχης έζησε όλη τη μεταπολεμική ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία ως επικεφαλής μιας ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης. Απ' αυτή τη θέση συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση σημαντικών ιστορικών γεγονότων: Πόλεμοι, επεμβάσεις, ανταγωνισμοί, αντικομμουνισμός - αντισοβιετισμός, σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπου πρωτοστάτησαν τις περασμένες δεκαετίες όλες διαδοχικά οι βρετανικές κυβερνήσεις με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους τους, έχουν τη σφραγίδα και της βασιλείας, όσο κι αν προσπαθούν σήμερα να τη χωρέσουν στα ...γοβάκια της Σταχτοπούτας ή να την παρουσιάσουν ως ένα «κλειστό κλαμπ» αργόσχολων, με τις σκοτούρες και τα προβλήματά τους, χωρίς καμιά επαφή ή επιρροή στην αστική πολιτική πραγματικότητα της Μ. Βρετανίας και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου