Τα ακριβότερα Χριστούγεννα της 20ετίας ετοιμάζονται να ζήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά
Eurokinissi |
Το κύμα ακρίβειας «σαρώνει», και τα λαϊκά νοικοκυριά, που πλέον δεν προλαβαίνουν να πιάσουν στα χέρια τους τον μισθό του μήνα και αυτός «εξαφανίζεται» μέσα σε λίγες μέρες, αναμένεται να υποστούν και νέο «σεισμό» ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα, αφού υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, που φτάνουν το 67,5%! Τη δε Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ για έναν ακόμα μήνα - τον Νοέμβρη - κατέγραψε τον πληθωρισμό να «τρέχει με σπασμένα φρένα», με 8,5% και στην κατηγορία διατροφή με 15%!
Κάπως έτσι, το 55% των νοικοκυριών έχουν μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ 1 στα 5 έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά «κόκκινων» υποχρεώσεων. Το 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 62% ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Για διασκέδαση, ψυχαγωγία και άλλες ...περιττές δαπάνες, βέβαια, ούτε λόγος, καθώς το 80% δηλώνουν ότι τις έκοψαν εντελώς.
Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να πείσει ότι τα επιδόματα και τα vouchers αποτελούν «ανάχωμα» στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού από την ακρίβεια, και όσο κι αν την ανταγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του «ρεαλιστικές συνταγές», η πραγματικότητα «φωνάζει» ότι λύση για τον λαό δεν υπάρχει μέσα στα όρια της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας». Και ότι αυτός πληρώνει για άλλη μια φορά τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη, καταναλώνοντας λιγότερα και ποιοτικώς υποδεέστερα αγαθά, δουλεύοντας περισσότερο και απέχοντας από κάθε ψυχαγωγία.
Παρά τα προπαγανδιστικά τρικ της κυβέρνησης με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του Αη Βασίλη», η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα δυσκολευτούν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται να αγοράσουν για τις γιορτινές μέρες.
Οι τιμές στο αρνί, στο χοιρινό, στη γαλοπούλα και στα υπόλοιπα κρέατα είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, και ενώ ακόμα δεν έχουμε μπει στην εορταστική περίοδο, όταν συνήθως ανεβαίνουν κι άλλο. Το χοιρινό είναι στα 7 ευρώ το κιλό και η ελληνική γαλοπούλα κοντά στα 10 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή κιλού για τα μελομακάρονα κυμαίνεται στα 14,9 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 12,9 ευρώ, αύξηση που ξεπερνά το 15%! Οσον αφορά τους κουραμπιέδες, η τιμή του κιλού κατά μέσο όρο είναι στα 15 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 14. Αυτά ενώ και πέρυσι είχαν σημειωθεί υπέρογκες αυξήσεις σε σχέση με το τέλος του 2020, και συγκεκριμένα οι τιμές στα τυποποιημένα μελομακάρονα είχαν αυξηθεί κατά 60,9%, στους τυποποιημένους κουραμπιέδες κατά 52,2%, στο μαρούλι 46,2%, στα πορτοκάλια 41,5% και στη φέτα 23,8%.
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την ακρίβεια στα βασικά προϊόντα και στην Ενέργεια «εισαγόμενη», αποδίδοντάς την αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει, αφού η «κούρσα» στις τιμές της Ενέργειας είχε ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο, όπως καταγράφει άλλωστε ακόμα και ο φετινός προϋπολογισμός. Και «να δεις τι σου 'χω για μετά»...
Ηδη, όπως λένε καθαρά και ξάστερα παράγοντες της αγοράς, η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, ενώ η όποια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου θα «σταθεροποιήσει» τις τιμές σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Επιπλέον, στην Ενέργεια αναμένεται από τις αρχές του 2023 νέο «ράλι» ανόδου, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται, με το κόστος να εκτινάσσεται έως και 40% ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.
Καθόλου τυχαία, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναλύσεις αστών οικονομολόγων και αναλυτών που θέτουν ερωτήματα όπως «γιατί ο πληθωρισμός παραμένει σε ψηλά επίπεδα ακόμα κι όταν πέφτουν αρκετά οι τιμές στην Ενέργεια, ακόμα κι όταν αυξάνονται τα επιτόκια;».
Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν διάφορα διαχειριστικά μέτρα που δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ δημιουργούν αυταπάτες ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να υπάρξει καταπολέμηση της ακρίβειας «μέσω του ελέγχου της αισχροκέρδειας». Το λένε αυτό ενώ γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις που φτάνουν σε μερικά προϊόντα το 60% δεν είναι αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας, αλλά του αίσχους της «ελεύθερης αγοράς» και της πολιτικής τους που θωρακίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν από όλους τους δρόμους.
Το σίγουρο είναι ότι για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας δεν μιλάει κανείς τους.
-- Δεν μιλάει κανείς για τους πολύ χαμηλούς μισθούς, που ειδικά σήμερα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη το 40% του εισοδήματός τους από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Και, φυσικά, ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτουν τις απώλειες αυτές οι «αυξήσεις» που ανακοινώνει η κυβέρνηση με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Και έχει και συνέχεια, αφού από το νέο έτος η επαναφορά στη «δημοσιονομική ισορροπία» σηματοδοτεί και νέες θυσίες για τον λαό, όπως δείχνει και η 1η Εκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, για την οποία πανηγύριζαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, αυτή η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους.
-- Δεν μιλά κανείς τους για τις τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της επεκτατικής διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα τεράστια «πακέτα» χρηματοδότησης της «πράσινης - ψηφιακής μετάβασης» της ΕΕ γίνονται με δάνεια στα κράτη και απαιτούν ουσιαστικά καινούργιο, «φρέσκο» χρήμα. Η μεγάλη αύξηση του όγκου του κυκλοφορούντος χρήματος νομοτελειακά παράγει πληθωρισμό, ρίχνει δηλαδή την αξία του χρήματος, ανεβάζοντας τις τιμές.
-- Δεν μιλά κανείς τους για τις αιτίες για την εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας, λόγω της «πράσινης μετάβασης», των πανάκριβων ΑΠΕ, της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και βέβαια το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο τζογάρονται οι ανάγκες του λαού σε θέρμανση και ηλεκτροδότηση. Το ενεργειακό κόστος επιδρά έμμεσα στις τιμές των τροφίμων και η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση στις τιμές. Αλλωστε το 2019, πριν τις τεράστιες αυξήσεις, το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που ζούσαν σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας ξεπερνούσε το 22% (22,7%), ενώ τα νοικοκυριά που είχαν οφειλές στους παρόχους ηλεκτρισμού ήταν 1 στα 3 (35,6%). Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αυξήθηκε κατά 300%, ενώ τα παραπάνω στοιχεία που καταγράφουν την ενεργειακή φτώχεια αφορούν περίοδο (2019) κατά την οποία η τιμή της MWh ήταν κοντά στα 50 ευρώ ή και πιο χαμηλά.
-- Δεν μιλά κανείς τους για τον κλιμακούμενο πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και τις πολλαπλές οικονομικές κυρώσεις, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη επιπρόσθετη αύξηση όχι μόνο του κόστους της Ενέργειας, αλλά και ορισμένων τροφίμων, όπως και πρώτων υλών που χρειάζονται για την παραγωγή τροφίμων, με προεξάρχοντα τα λιπάσματα, η παραγωγή του βασικότερου εκ των οποίων γίνεται καταναλώνοντας φυσικό αέριο, και γι' αυτόν τον λόγο το μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παραγωγή του είναι πολύ μεγάλο.
Μετά από όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν συζήτησαν καν τις τροπολογίες του ΚΚΕ, με τις οποίες ζητούσε να καταργηθούν ο ΦΠΑ σε τρόφιμα - είδη λαϊκής κατανάλωσης και οι Ειδικοί Φόροι σε καύσιμα και Ενέργεια, καθώς επίσης επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
Απάντηση συνολικά απέναντι στην ακρίβεια μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
- Με στήριξη της πρότασης εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Αυξήσεις στις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.
- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κ.ο.κ.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου