Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Παρακαταθήκη για νέους αγώνες η άνοδος του ΚΚΕ

 

Τρίτο κόμμα στην Α' Θεσσαλονίκης, με αύξηση σε όλες τις συνοικίες

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής επιβεβαίωσαν το αυξημένο κύρος του Κόμματος και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην Α' Θεσσαλονίκης, όπου αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 8,17%, από 7,44% στις εκλογές του Μάη.

Το ΚΚΕ επανεκλέγει τους δύο βουλευτές που είχε, τον Γιάννη Δελή στην Α' Θεσσαλονίκης και τον Λεωνίδα Στολτίδη στη Β' Θεσσαλονίκης.

Το Κόμμα, μετά από χρόνια, κατάφερε τον στόχο που είχε θέσει και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στην Α' Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας αύξηση σε όλους τους δήμους που την απαρτίζουν και ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες. Ετσι, κατέγραψε στον δήμο Θεσσαλονίκης 7,84% (από 7,17%), στον δήμο Καλαμαριάς 8,77% (από 8,28%), στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης 8,17% (από 7,27%), στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου 7,41% (από 6,64%), στον δήμο Νεάπολης - Συκεών 8,88% (από 7,96%), στον δήμο Παύλου Μελά 8,67% (από 7,91%).

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ συνολικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης (Δημοτικές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας) και στα τρία από τα πέντε Διαμερίσματα της ΔΕ Θεσσαλονίκης, δηλαδή στο Α' (κέντρο πόλης), στο Γ' (Ανω Πόλη) και στο Δ' (Τούμπα). Μάλιστα στην Τριανδρία αύξησε το ποσοστό του σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα καταγράφοντας 9,92% από 8,98%.


Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε επίσης στον Αγιο Παύλο του δήμου Νεάπολης - Συκεών, με ποσοστό 10,60% (από 9,92%), στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά, με 9,72% (από 9,04%), στην Καλαμαριά, στις γειτονιές του Κέντρου, του Βότση και του Φοίνικα. Αλλά και στη Β' Θεσσαλονίκης στον Χορτιάτη του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη με 9,06% (από 8,14%), στον δήμο Θέρμης σε Πλαγιάρι και Βασιλικά. Επίσης, στη Νάουσα Ημαθίας, με 11,05%, και στο Λιτόχωρο Πιερίας, με 14,08%.

Αυτή η εικόνα αναδεικνύει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια μέσα από τους αγώνες και τις πολύμορφες άλλες δράσεις όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες. Στους αγώνες της εργατικής τάξης για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπως στη «Μαλαματίνα», σε επιχειρήσεις τροφίμων στην Πέλλα και την Ημαθία, σε επιχειρήσεις μετάλλου στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, στις κατασκευές με αιχμή το έργο του μετρό, αλλά και άλλα μεγάλα έργα, στις τηλεπικοινωνίες, στον επισιτισμό - τουρισμό, στο εμπόριο και αλλού. Για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από τα «κοράκια» που ληστεύουν την περιουσία τους και τις ξεσπιτώνουν. Ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας με το κλείσιμο νοσοκομείων και τις συγχωνεύσεις κλινικών, για τα οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία, κ.ά.

Αλλά και στους αγώνες της νεολαίας που ξεδιπλώθηκαν και γιγαντώθηκαν με το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς επίσης ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΑΠΘ, για το δικαίωμα στη φοιτητική μέριμνα, για δωρεάν σπουδές, ενάντια στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, για πτυχία με αξία, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ. Αλλά και για τη δολοφονία του νεαρού Αλκη Καμπανού, βάζοντας στο στόχαστρο τους οργανωμένους στρατούς του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και των επιχειρηματικών ομίλων που τον ελέγχουν.

Η αύξηση που κατέγραψε το Κόμμα σε όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μέσα από τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας του λαού από την ασύδοτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων (ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, κ.α.), αλλά και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής για να προστατευθεί ο λαός της που πνίγεται κάθε τρεις και λίγο.

Στην Καλαμαριά ο λαός βρέθηκε μαζί με τους κομμουνιστές στον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς για την εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου, των ελεύθερων χώρων, για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία», κ.λπ.

Η άνοδος που καταγράφει το ΚΚΕ συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι συγκυριακή. Οικοδομήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα με την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή τους για την κερδοφορία των λίγων.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία είναι έτοιμες από την επόμενη κιόλας μέρα, που προμηνύεται δύσκολη για τον λαό, να κάνουν πράξη τη δέσμευση για 100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση, μπαίνοντας μπροστά στους νέους αγώνες που έρχονται για την απόκρουση του νέου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης.

Αυτό το μήνυμα έστειλε άλλωστε και η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το βράδυ των εκλογών, λέγοντας: «Συνεχίζουμε τις επόμενες μέρες μαχητικά. Ολο αυτόν τον κόσμο που έδωσε τη μάχη μαζί μας, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης, των δυτικών συνοικιών και της Καλαμαριάς, συνολικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, να τον ξαναβρούμε. Να δώσουμε μαζί τις επόμενες μάχες στο κίνημα, να τους εντάξουμε στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που έχουμε μπροστά μας. Ολοι μαζί πάμε να δώσουμε δυνατά τις επόμενες μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης και των συμμάχων της στη νέα Βουλή».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου