Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

«Τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος.»

 

 

Όσο εσείς θα μας καίτε τα όνειρα, εμείς θα φυτεύουμε ελπίδες

Μαρούσι. Τρίτη 15 Ιουνίου 2021. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παραχωρούν συνέντευξη τύπου με θέμα την αντιπυρική προστασίας της χώρας .Δηλώνουν λοιπόν τα εξής:

« Έχει γίνει μια εξαιρετική πρότυπη δουλειά φέτος για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας μια πραγματική τομή, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς αλλά και το προσωπικό. Φυσικά φέτος έχει γίνει μια πραγματική πρότυπη δουλειά σε ότι αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος της πυροπροστασίας στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη την ετοιμότητα και την προσπάθεια να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας στο μέτρο του δυνατού είναι η αποτροπή του κινδύνου. Με αυτή την αντίληψη θωρακίζουμε τη χώρα μας.»

Αρχές Αυγούστου 2021 Η «πρότυπη δουλειά» που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποκαλύπτεται. Η Ελλάδα ολόκληρη φλέγεται. Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία, Αρκαδία, Γρεβενά, Φωκίδα, σκηνές αποκάλυψης. Ως τις 8 Αυγούστου περισσότερα από 930.000 στρέμματα γης παραδίδονται στις φλόγες. Τις επόμενες μέρες φθάνουν το 1.000.000 στρέμματα. Σπίτια και κόποι μιας ολόκληρης ζωής γίνονται στάχτη. Ηλικιωμένοι αρνούνται να τα εγκαταλείψουν. Πώς εγκαταλείπεις άραγε τη ζωή σου. Κατάκοιτοι οδηγούνται με καρέκλες στα πλοία από τα παιδιά τους που προσπαθούν να τους σώσουν. Να σιμώνουν το ακρογιάλι χωρίς να είναι ναυαγοί ούτε σωτήρες, παρά ναυάγια. Μικρά παιδιά με το φόβο και την απορία στα μάτια. Ποιος θα τους εξηγήσει το γιατί; Νέοι δημιουργούν αλυσίδες προσπαθώντας να σώσουν τον τόπο τους! Παππούδες με κλαδιά. Απροστάτευτοι, με αυταπάρνηση ξεχύνονται στη φωτιά. Μόνοι και αβοήθητοι στην πύρινη λαίλαπα που κραυγάζει κρατική ολιγωρία! Κι εκείνη η φωτογραφία της ηλικιωμένης κυρίας με την κραυγή της απελπισίας και πίσω φλόγες. Φλόγες παντού. Φλόγες ίσαμε τον ουρανό. Σκηνές απάνθρωπες.

-Δε φοβάμαι για μένα, λέει ένας κύριος σε μια δημοσιογράφο, κλαίγοντας. Για το σπίτι μου φοβάμαι. Ναι, και για το σπίτι μας φοβόμαστε. Γιατί εμείς έχουμε μόνο τις καλύβες και τα πεζούλια μας.

Πώς θα ζήσουμε; Ρωτούν. Πώς θα ζήσουν ρωτάμε όλοι μας! Ρητινοσυλλογή, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, τουρισμός και άλλες συναφείς με το δάσος δραστηριότητες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα σχεδιάζουν το κατά συρροή έγκλημα και το τοπίο στον καμβά έχει τίτλο «Γαία πυρί μιχθήτω!»

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1979 και μετά με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

 Η κυβέρνηση Σημίτη το 1998 πήρε την αρμοδιότητα για την δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία και την έδωσε στην Πυροσβεστική. Το 2015-2018, οι δασοκτόνοι νόμοι και οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της κυβέρνησης Τσίπρα είχαν σαν αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μάτι. Μακρύς ο κατάλογος των δασοκτόνων και εμπρηστικών νόμων όλων των αστικών κυβερνήσεων. Η εκάστοτε αστική κυβέρνηση θα βάλει το δικό της λιθαράκι ώστε κάθε χρόνο να γινόμαστε μάρτυρες βιβλικών καταστροφών από πυρκαγιές το καλοκαίρι και πλημμύρες το χειμώνα.

Δέκατη μέρα σήμερα και οι αναζωπυρώσεις απείλησαν κατοικημένες περιοχές στην Αρκαδία. Στην Εύβοια δέχτηκαν την βροχή ως λύτρωση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της στην κλιματική αλλαγή και με μια απλή συγνώμη, εξήγγειλε μέτρα στήριξης που μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστούν. Μιλούσαν για κρατική ετοιμότητα και η πραγματικότητα τους διέψευσε αφού από τους συνολικά 873 πυροσβέστες που επιχειρούσαν οι 505 ήταν από διεθνείς αποστολές και τα περισσότερα από τα μισά εναέρια μέσα που πέταξαν πάνω από τις φωτιές τις τελευταίες μέρες δεν ήταν ελληνικά!

Αυτή η κατάντια του κρατικού μηχανισμού, οφείλεται και στις πολιτικές της ΕΕ που αντιμετωπίζουν την δασοπροστασία, την πυροπροστασία και γενικά την πρόληψη από φυσικές καταστροφές ως κόστος. Διαχρονικές οι ευθύνες. Από το 1993 έως σήμερα 7,17 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη, 248 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 39 πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.

Δεν είναι η φωτιά, είναι ο καπιταλισμός.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Η θλίψη ο πόνος και η οργή να γίνουν φλόγες, να γίνουν πυρκαγιές αγώνα, να γίνουν λαίλαπα να σαρώσει τις εγκληματικές πολιτικές τους! Να γίνει ο λαός ο σπόρος για τη νέα ζωή! Να μην ξεχάσει κανείς όταν κοπάσει ο κουρνιαχτός.

Κι όπως έγραψε ο Χριστιανόπουλος «Τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος.»

Ρούλα Καραγιάννη

Alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου