Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη (ΦΩΤΟ)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗ

 

 

«Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη»: Εκδήλωση με το παραπάνω θέμα οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Κομματική Οργάνωση Αταλάντης του ΚΚΕ.

Στην περιοχή της Σκάλας Αταλάντης, απέναντι από την Εύβοια που τις προηγούμενες μέρες παραδόθηκε για μέρες στις καταστροφικές πυρκαγιές, η Κομματική Οργάνωση αφιέρωσε την πρωτοβουλία στους πυρόπληκτους. Τα έσοδα της εκδήλωσης, όπως ανακοινώθηκε από το βήμα, θα διατεθούν για τη στήριξη των πυρόπληκτων ενώ οι δυνάμεις του Κόμματος διαβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά πως βρίσκονται στο πλευρό όσων έχουν πληγεί από τη φωτιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας σε δήλωσή του την ανάγκη να δυναμώσει σε όλη τη χώρα ο αγώνας και η διεκδίκηση για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε με καλλιτεχνική παρέμβασή με τίτλο «Πράσινα άλογα και λογικά», η οποία σχολίασε τις θέσεις των αστικών πολιτικών κομμάτων κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

«Πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση με τους καπνούς από τις πυρκαγιές να μην έχουν αραιωσει ακόμα, με τις καταστροφικές εικόνες των περιοχών που καίγονταν να μη μπορούν να βγουν από το μυαλό μας», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Στην ομιλία του συνόψισε τις πληγές που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες, η έκταση των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. «Αφιερώνουμε λοιπόν τη σημερινή εκδήλωση σε αυτούς τους ανθρώπους που τις προηγούμενες μέρες δοκιμάστηκαν σκληρά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον θάνατο, είδαν τις περιουσίες και τον τόπο τους να καταστρέφονται», τόνισε και διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για να σταθούμε ξανά στα πόδια τους.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση κατήγγειλε πως σπεύδει να συγκαλύψει τις ευθύνες της πίσω από την «κλιματική αλλαγή» και τα «ακραία φαινόμενα», και παράλληλα προωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τη στρατηγική του κεφαλαίου γύρω από την πράσινη ανάπτυξη.

«Να κοιτάνε στον καθρέφτη τόσο οι κύριοι της κυβέρνησης όσο και οι κύριοι της αντιπολίτευσης όταν ψάχνουν τον εμπρηστή», τόνισε, επισημαίνοντας πως ο ένοχος είναι η πολιτική που υπηρετούν με ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις, η πολιτική εμπορευματοποιησης της γης, ο χωροταξικός σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος, η δραματική υποχρηματοδότηση και υποστελεχωση των σχετικών υπηρεσιών πρόληψης και προστασίας.

Ανέδειξε τι σημαίνει ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά και την ευθύνη της πολιτικής που συνεχίζεται από τη μια κυβέρνηση μετά την άλλη και αφήνει το «στο ίδιο έργο θεατή» όσον αφορά την προστασία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις φυσικές καταστροφές.

Όσο για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», το στόχο της οποίας υιοθετούν ευθυγραμμιζόμενα με τη στρατηγική του κεφαλαίου όλα τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, έθεσε το ερώτημα: «Τελικά η πράσινη λύση πόσο πράσινη και πόσο λύση είναι;».

Όπως εξήγησε, οι ΑΠΕ δε ...φυτρώνουν αλλά για την δημιουργία τους απαιτούνται εξορύξεις πρώτων υλών, βιομηχανική επεξεργασία, ενώ η παραγωγή συνοδεύεται από μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η εγκατάσταση τους συνοδεύεται από την καταστροφή δασικών εκτάσεων ακόμα και περιοχών Natura. Στον Δήμο Λοκρών, όπως ανέφερε, θα εκχερσωθούν 26.000 στρέμματα ορεινής και ημιορεινής δασικής έκτασης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Όσον αφορά την εγκατάλειψη του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατήγγειλε ότι αυτή θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επισφάλεια και αστάθεια του δικτύου, σε αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και στην εισαγωγή φυσικού αερίου και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

«Η αιτία και η κινητήριος δύναμη συνολικά της πράσινης ανάπτυξης δεν ήταν ποτέ οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του κεφαλαίου αλλά η κερδοφόρα διέξοδος που θα έβρισκαν τα λιμνάζοντα κεφάλαια για να επενδυθούν», κατέληξε.

Έτσι, οι συνθήκες σίγουρης και τεράστιας κερδοφορίας που διαμορφώνονται για τα μονοπώλια, με την εξασφάλιση πακτωλό επιδοτήσεων, συνοδεύονται από πανάκριβα τιμολόγια, πράσινα χαράτσια, απώλειες θέσεων εργασίας και ενεργειακή φτώχεια για τον λαό. Ήδη, ο λαός της περιοχής, όπως πρόσθεσε, βιώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής και τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση.

«Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την πολυδιαφημισμένη πράσινη ανάπτυξη. Αντιθέτως η επίθεση που θα δεχτεί προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου θα είναι σφοδρή. Τα υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν στο έδαφος του καπιταλισμού επειδή ακριβώς στο έδαφος αυτό δημιουργούνται και αναπτύσσονται. Με καμία συνταγή το φαρμάκι του προβλήματος δεν μπορεί να μετατραπεί σε φάρμακο για την επίλυση του», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα ενώ όσοι συμμετείχαν σε αυτή είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το βιβλιοπωλείο που στήθηκε στον χώρο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, ο οποίος πρόσφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα μια έκδοση αφιερωμένη στην ιστορία της περιοχής.

 


902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου