Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Διαχρονικά εγκληματείτε κατά του λαού, των δασών, του περιβάλλοντος

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση, χτες, στη Βουλή για τις πρόσφατες πυρκαγιές

 

Eurokinissi

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε όλους όσοι έζησαν τον πύρινο εφιάλτη, σε όλους όσοι, από τη μια στιγμή στην άλλη, είδαν να καταστρέφονται το σπίτι τους, ο τόπος τους, η ζωή τους και τη συμπαράστασή του στον αγώνα να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να πάρουν πίσω τη ζωή τους, ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες, να αναδειχτούν οι αιτίες: Πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ; Να βγουν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα.

Επισήμανε πως «το πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και σ' αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, εξειδικευμένο και για κάθε δασικό σύμπλεγμα. Τέτοιο ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο δεν είχε ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση».

Δεν φταίει η «κλιματική κρίση» αλλά η πολιτική σας

Απαντώντας στα περί «κλιματικής κρίσης» σημείωσε ότι αυτό λίγο ως πολύ πάντα ισχύει και θα ισχύει πολύ περισσότερο στο μέλλον, γι' αυτό και ένα κράτος, μια κυβέρνηση γι' αυτά τα αρνητικά σενάρια, για τέτοιες κρίσεις και προβλήματα πρέπει να προετοιμάζεται. Και πρόσθεσε: «Για πείτε μας, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη και όλοι εσείς που έχετε κάνει "καραμέλα" την "κλιματική κρίση" και ορκίζεστε στο περιβάλλον:


-- Η "κλιματική κρίση" φταίει που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους;

-- Η "κλιματική κρίση" φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 - 50 χρόνων, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;

Στα Γεράνεια Ορη μετακινήσατε πυροσβέστες ακόμα κι από τον Εβρο. Και μετά σας φταίει η "κλιματική κρίση". Σαν δεν ντρεπόμαστε!

Τέτοιες μεγάλες καταστροφές σαν τη φετινή είχαμε και πριν από 30 χρόνια:

Το 1988, 33 χρόνια πριν, κάηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.

Το 1999, 22 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων 25 ετών.

Το 2000, 21 χρόνια πριν, ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή, κάηκαν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα.

Το ίδιο και με τις πλημμύρες:

Τον Μάρτη του 1987, 34 χρόνια πριν, στις μεγάλες πλημμύρες είχαμε 10 νεκρούς.

Τον Αύγουστο του 1990, μια άλλη μεγάλη πλημμύρα έπνιξε 5 ανθρώπους στην Κεντρική Ελλάδα και τον Νοέμβρη του 1992, μια ισχυρή βροχή ισοπέδωσε την Καβάλα, καταστρέφοντας το 70% του οδικού της δικτύου και σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.

Τότε βέβαια κανείς δεν μιλούσε ακόμα για την "κλιματική αλλαγή" ως το "τέλειο άλλοθι" για όλες τις καταστροφές».

Συνεχίζοντας ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι εμπόδια στη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος είναι «η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών». Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα. Αλλά όλοι όσοι κυβερνήσατε, βρίσκεστε στο κάδρο των ευθυνών και όχι έξω απ' αυτό. Ολοι σας έχετε "λερωμένη τη φωλιά σας". Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος. Ποια κυβέρνηση, ενώ τα δάση αποτελούν το 65% του εδάφους της χώρας μας, έδωσε πάνω από το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση, την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα Δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας; Η ΝΔ, από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους. Κι εδώ, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν μπορεί να δικαιολογείται, γιατί επί των ημερών του, την περίοδο 2016 - 2019, έδωσε ακόμα πιο λίγα (...) Ποια κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της δασοπροστασίας, με τον εγκληματικό, τον δολοφονικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση; Καμιά. Ολοι σας διατηρήσατε αυτό το έγκλημα που το πληρώνει ο λαός μας για πάνω από 20 χρόνια με μεγάλες καταστροφές δασικού πλούτου και ανθρώπινες ζωές... Βλέπουμε κι εσάς, κα Γεννηματά, να έχετε βγει στα κεραμίδια... Δικαίως θα πει κάποιος. Εσείς δεν ξέρετε τίποτα για όλα αυτά; Εσείς και το κόμμα σας, που για χρόνια κυβέρνησε, δεν έχετε καμιά ευθύνη; Και όμως, αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση της δασοπροστασίας με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας (το 1998), επί κυβέρνησης Σημίτη».


INTIME NEWS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν το δάσος ως το πεδίο μιας αδηφάγας καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας και όλες έχτιζαν, η μια πάνω στην άλλη, με τους νόμους για τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της γης. «Ετσι: Η ΝΔ θέσπισε τη λεγόμενη "νέα πολιτική για τα δάση", αναγνωρίζοντας τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, με σειρά νόμων για τις "βοσκήσιμες γαίες", για τις "οικιστικές πυκνώσεις", αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, με νόμο που ψήφισε το 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του Τουρισμού από όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο! Ολοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο τι σημαίνει ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών τόνισε:

-- Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.

-- Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-- Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για τις μπίζνες που σχεδιάζονται στα αποκαΐδια, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Οσο πιο πολύ μιλάτε για τη δήθεν "πράσινη μετάβαση", η οποία επιβάλλεται από την "κλιματική κρίση", τόσο πιο πολύ καρφώνεστε. Σαν "έτοιμοι από καιρό" προβάλλετε ως μοναδική διέξοδο τις δήθεν "πράσινες" μπίζνες. Μόνο που οι δουλειές πάνω στα καμένα μόνο "πράσινες" δεν είναι. Κι αυτά περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι για τις εκθέσεις του Δημοτικού (...) Πόσο υποκριτική είναι τελικά η "πράσινη" ευαισθησία σας!! Πόσο ψεύτικο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον σας για τη δήθεν αντιμετώπιση της όποιας "κλιματικής αλλαγής". Εκεί, στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης θα κατευθυνθούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που τόσο εσείς της κυβέρνησης όσο και εσείς της αντιπολίτευσης υπερθεματίζετε στις παρεμβάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης για την περιβόητη "πράσινη ανάπτυξη". Οταν μιλάμε όμως για Ταμείο Ανάκαμψης, μιλάμε γι' αυτό το νέο υπερμνημόνιο που θα πληρώσει ο λαός, και μεταφορικά και κυριολεκτικά».

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαού της Εύβοιας, υπογραμμίζοντας: «Για τις λαϊκές οικογένειες που καταστράφηκαν, το "να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε" που είπατε, ξέρετε τι σημαίνει; Να μείνουν στον τόπο τους και να πάρουν πίσω όσα έχασαν: Το σπίτι τους, τη δουλειά τους, το εισόδημά τους. Αυτό βροντοφώναξαν οι χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας το Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς, σε μια μεγάλη συγκέντρωση που θάφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί φοβάστε, τρέμετε τη λαϊκή πρωτοβουλία, τη λαϊκή κινητοποίηση και δράση, τον λαϊκό έλεγχο. Γιατί ξέρετε πως θα ξεσπάσει πάνω σας πολιτικά η λαϊκή οργή από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

Θέλουν πίσω τα σπίτια τους, τη δουλειά τους, το δάσος τους, τις ασχολίες τους, τις καλλιέργειές τους, το βιος τους, το εισόδημά τους. Αυτό θέλουν οι κάτοικοι στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία, στην Εύβοια, στην Αττική και τις άλλες περιοχές. Τα μέτρα που μέχρι τώρα ανακοίνωσε η κυβέρνησή σας, δεν εξασφαλίζουν τίποτε από αυτά.

Το μόνο που μπορεί - κάπως - να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους είναι η αποζημίωση στο 100% των ζημιών, η πλήρης αποκατάσταση του εισοδήματος που χάθηκε και για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι συνέπειες (...) Με δυο λόγια, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη γρήγορη, άμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους».

Τόνισε την ανάγκη για άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ειδικά για την Εύβοια, που είναι ήδη επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα.

Και κατέληξε σημειώνοντας: «Ομως εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι όταν πιάνει μια φωτιά, θα απειλούνται και τελικά θα γίνονται στάχτη σπίτια, περιουσίες, δάση. Δεν συμβιβαζόμαστε ότι όταν θα βρέχει θα πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, θα κινδυνεύουν άνθρωποι. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ότι εν έτει 2021 η ανθρώπινη ζωή θα μένει απροστάτευτη.

Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, ιδιαίτερα τις δασικές πυρκαγιές και συνολικά του φυσικού πλούτου.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΚΚΕ.

Οι προτάσεις αυτές ταυτόχρονα μας οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας, που στο επίκεντρό του έχει πρωταρχικά την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις όσων βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς του κινήματος, με ενότητα, οργάνωση, διεκδίκηση, αλληλεγγύη, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του.

Σε αυτόν τον δρόμο μαζί βαδίζει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

(Ολόκληρη η πρωτολογία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου