Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Νέος γύρος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

 

Σε αναμμένα κάρβουνα τα νοικοκυριά ενόψει των λογαριασμών ρεύματος με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης

 

Μπροστά σε νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα θα βρεθούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από τα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία στα σημεία λιανικής πώλησης για τις αυξήσεις στο ράφι, που θα γίνουν σε δύο δόσεις: Μία στα τέλη Αυγούστου, που για ορισμένα βασικά αγαθά θα αγγίξουν και το 15% και η δεύτερη τον Σεπτέμβρη, με ανατιμήσεις μέχρι και 20%.

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού περιμένουν τους λογαριασμούς ρεύματος με βάση τη νέα τιμολόγηση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματωμένη στις χρεώσεις και την τιμή της κιλοβατώρας αυξημένη ακόμα και σε ποσοστό 900%.

Η κυβέρνηση με τις περιβόητες «κρατικές επιδοτήσεις» στο ρεύμα (0,377 ευρώ η κιλοβατώρα), που υποτίθεται ότι δίνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών, στην πραγματικότητα ενισχύει τους προμηθευτές στη σημερινή συγκυρία, από την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, είτε με ρήτρα αναπροσαρμογής είτε χωρίς αυτήν.

Χρήματα βέβαια που είναι του λαού, αφού δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), όπου και πάλι έχουν πληρωθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιούλη ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για την τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνονταν προκαταβολές στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών. Πρόσφατα, η ΡΑΕ με επιστολή της υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών.

Η ΡΑΕ θεωρεί ότι η προκαταβολή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού (75%) εκ της επιδότησης ΤΕΜ του επόμενου μήνα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχα, τονίζει ότι δύναται «να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων, ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Αυτές οι προτάσεις απηχούν απολύτως τα αιτήματα των εταιρειών, όπως διατυπώθηκαν σε επιστολή τους προς τη ΡΑΕ, λίγες μέρες πριν.

Εξάλλου, νέα άνοδο 5% σημείωσε η τιμή ηλεκτρισμού στην αγορά επόμενης μέρας για την Παρασκευή 12 Αυγούστου, φτάνοντας τα 394 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέγιστη τιμή είναι 489 ευρώ και η ελάχιστη 320 ευρώ, με τη ζήτηση μειωμένη στις 175 γιγαβατώρες.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου