Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

«Υπεύθυνη» ... αντιπολίτευση

 

«Πεδίο δόξης» για «ώριμη» και «υπεύθυνη» στάση από την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Πεδίο δόξης» για «ώριμη» και «υπεύθυνη» στάση από την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται... Κι έτσι, δύο τρεις από τις πρώτες πένες των αστικών ΜΜΕ έδιναν χτες από κοινού συγχαρητήρια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την «υπεύθυνη στάση» τους σε αυτές τις πυρκαγιές, για το πόσο έχουν αφήσει πίσω τους «υψηλούς τόνους» και τις «τρέλες», για το ότι «κάτι αρχίζει κι αλλάζει», ότι «ωριμάζουν». Εκείνο που σίγουρα δεν αλλάζει και αποτελεί τη βάση της συναίνεσης όλων τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος για το αστικό κράτος αλλά και ως πεδίο κερδοφορίας την πολιτική προστασία, αποψιλώνοντας δασαρχεία, πυρόσβεση, κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες, βάζοντας τελευταία στη λίστα την πρόληψη και τα σχετικά με αυτήν έργα και σχέδια που να προστατεύουν τη λαϊκή περιουσία και τον φυσικό πλούτο. Δεν αλλάζει η εμπορευματοποίηση της γης, που μετατρέπει ακόμα και προστατευόμενες περιοχές σε «πεδίο δράσης» για πράσινα και μαύρα αρπακτικά και επιχειρηματικούς ομίλους, με τη «βούλα» και της ΕΕ. Κι όσο αυτά δεν αλλάζουν, «να 'χαμε να λέγαμε» είναι και οι όποιες κοκορομαχίες των αστικών κομμάτων πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους. Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από όλους αυτούς που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος: Μόνο αμφισβητώντας τους μπορεί κάτι όντως να αλλάξει ρότα, για να πάψει να βρίσκεται στο ίδιο εγκληματικό έργο θεατής κάθε χρόνο.

Ο πήχης

Διάφορα κυβερνητικά στελέχη κάνουν το μαύρο άσπρο επιχειρώντας να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα για τη νέα τεράστια καταστροφή σε Αττική και Κορινθία. Πέρα όμως από τις γνωστές επικλήσεις στην κλιματική κρίση, τις δύσκολες συνθήκες και το «ανθρωπίνως δυνατό», γίνονται και απροκάλυπτα προκλητικοί. Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι «αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις πυρκαγιές». Αυτά λέγονται την ώρα που και πάλι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από κάθε κυβέρνηση, εκατοντάδες στρέμματα γης, σπίτια, ζώα γίνονται στάχτη. Ενώ για άλλη μια φορά θύμισε το πόσο χαμηλά έχει πέσει ο πήχης: «Αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μην έχουμε, ευτυχώς, θύματα μέχρι στιγμής. Μετά προσπαθούμε να περιορίσουμε τις υλικές ζημιές και ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει έναν αποζημιωτικό μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί». Δηλαδή, με λίγα λόγια, ας γίνουν όλα «στάχτη και μπούρμπερη», αφού η ουσιαστική πρόληψη και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας «κοστίζουν» χωρίς να αποφέρουν κέρδη. Γι' αυτό και τέτοια έργα υποδομής δεν είναι «επιλέξιμα», οπότε το μόνο που μένει είναι κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις που για να τις πάρουν οι πληγέντες ...φτύνουν αίμα. Ε, μετά από τέτοια «καλυτέρευση» λογικό είναι ο πήχης να πέφτει στο αν υπάρχουν ή όχι ανθρώπινες απώλειες.


«Αδύνατον»

«Καθώς πλέον είναι σαφές ότι είναι μάλλον αδύνατον να αποφύγει ακόμη και η Ελλάδα τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή τη μετονομασία κάποιων ιδιωτικών ΙΕΚ σε τέτοια, το ζήτημα είναι πώς μπορεί αυτή η συνθήκη να μην οδηγεί ακόμη περισσότερο σε κάθε είδους κοινωνική διάκριση και αποκλεισμό». Τα παραπάνω διαβάζουμε στην κυριακάτικη «Αυγή», επιβεβαιώνοντας ότι η όποια «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ στις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος γίνεται με δεδομένη την αποδοχή της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οσο για την κυβέρνηση; Αν έχει τέτοια «αντιπολίτευση» τι να την κάνει τη ...συμπολίτευση. Κάτι τέτοια που γράφονται από ΣΥΡΙΖΑ μεριά επιβεβαιώνουν ξανά ότι το μόνο «δεδομένο» για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους είναι η δύναμη της πάλης τους. Μια δύναμη που την έδειξαν και με την απόκρουση εμβληματικών νόμων όπως για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μια απόκρουση που έγινε ακριβώς επειδή το κίνημα των φοιτητών δεν συμβιβάστηκε με τη «σαφήνεια» της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών σχεδιασμών στα ΑΕΙ, δείχνοντας στην πράξη ότι όταν οργανώνεται με τέτοιο προσανατολισμό η πάλη, η λέξη «αδύνατον» δεν υπάρχει...


Σύμ-πλευση

Ούτε μήνας δεν έχει κλείσει καλά καλά από τις εκλογές, κι αν είχε μείνει κανένας με την απορία για το τι εννοούσε η «Πλεύση Ελευθερίας» και η επικεφαλής της για τη «ζωή που θα δώσει στη Βουλή» και για το πόσο... δύσκολη θα κάνει τη ζωή της κυβέρνησης, αυτή λύθηκε σε «χρόνο dt». Ετσι, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις όπου από τα χείλη της Κωνσταντοπούλου μάθαμε πως στόχος της είναι να κάνει την κυβέρνηση «καλύτερη», ήρθε και η ώρα στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης να δείξει τι εννοεί. Και όχι σε όποιο κι όποιο νομοσχέδιο, αλλά σε αυτό που με μεγάλη σπουδή και πάρα πολλές περίεργες «ουρές» φέρνει η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων, επιχειρώντας φόρα παρτίδα την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αίροντας κάθε περιορισμό και εντάσσοντας σε αυτό ακόμη και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα. Και, τι είπε για αυτό το έκτρωμα η Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να συναντήσει την αρμόδια υπουργό Κεραμέως; Οτι είναι ...λίγα (!) και ότι «μέχρι στιγμής η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους», ενώ «η Πλεύση Ελευθερίας προτείνει τη διεύρυνση αυτής της πρόβλεψης, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, όλοι οι συμπατριώτες μας που επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν μπορούν, να καταφέρουν επιτέλους να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία». Τέτοια σύμ-πλευση στην αντιδραστική πολιτική της, ούτε στα πιο τρελά της όνειρα η κυβέρνηση.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου