Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Απέραντο νεκροταφείο κατατρεγμένων

 

 Εικόνα  αλιευμένη απο  efsyn.gr


Σε ένα απέραντο νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών έχει μετατραπεί η Θράκη τα τελευταία χρόνια. Πρόσφυγες και μετανάστες, από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και άλλες περιοχές, στην προσπάθειά τους να περάσουν προς άλλα κράτη της Ευρώπης ωθούνται από τη βάρβαρη, αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υλοποιούν, στα νύχια των δουλεμπόρων, των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αποτελούν σημαντική «αρτηρία» για τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, που εκμεταλλευόμενοι τη λαχτάρα των κατατρεγμένων για ένα καλύτερο αύριο και αποκομίζουν τεράστια ποσά για να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει την τελευταία πνοή τους στα παγωμένα νερά και τις όχθες του ποταμού Εβρου, αλλά και στους δρόμους της Εγνατίας Οδού και του επαρχιακού δικτύου, σε τροχαία δυστυχήματα.

Οι «κούρσες θανάτου» των δουλεμπόρων έχουν μετατραπεί σε συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Οι διακινητές στοιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτοκίνητα και βαν, συνήθως κλεμμένα και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλου κυβισμού, αφού τους περάσουν από το ποτάμι. Στη συνέχεια κατευθύνονται μέσω της Εγνατίας προς τη Θεσσαλονίκη. Σε πολλές περιπτώσεις, προορισμός τους είναι η δομή προσφύγων στα Διαβατά, η οποία για ένα διάστημα είχε μετατραπεί και σε ένα άτυπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

* * *

Μόλις οι δουλέμποροι αντιληφθούν μπλόκο της αστυνομίας, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να διαφύγουν, αδιαφορώντας για τις ζωές που βάζουν σε κίνδυνο. Πολλά τροχαία έχουν σημειωθεί κοντά σε σταθμούς διοδίων, αλλά και στους κόμβους της Εγνατίας με το τοπικό οδικό δίκτυο, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι δουλέμποροι μπήκαν ακόμα και σε πόλεις, όπως στην Κομοτηνή, όπου έχουν σημειωθεί καταδιώξεις.

Ενδεικτικά, τον Οκτώβρη του 2020 στην Καβάλα 11 πρόσφυγες και μετανάστες κάηκαν ζωντανοί, όταν το όχημα που τους μετέφερε συγκρούστηκε μετωπικά με νταλίκα, ενώ τον Αύγουστο του 2019, άλλοι 6 σκοτώθηκαν στην άσφαλτο και 10 τραυματίστηκαν, όταν ο δουλέμπορος που τους μετέφερε, αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών, κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Δέλτα του Εβρου και έπεσε σε ρέμα στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης.

Τον Ιούνη του 2018 δύο κοριτσάκια συριακής καταγωγής έμειναν ορφανά από μητέρα σε τροχαίο που σκοτώθηκαν συνολικά 3 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στον κόμβο της Μέστης, ενώ τον Αύγουστο του 2020 πρόσκρουση δουλεμπορικού σε τσιμεντένια βάση σταθμού διοδίων υπό κατασκευή κόστισε τη ζωή σε 7 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πολύνεκρο τροχαίο που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στην Εγνατία Οδό, στα νέα διόδια Ιάσμου Ροδόπης, με τους 7 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σ' αυτήν τη μακάβρια αλυσίδα, που μετράει τουλάχιστον 31 νεκρούς και 158 τραυματίες από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με δημοσιογραφικές καταγραφές.

* * *

Τον κατάλογο συμπληρώνουν και οι τουλάχιστον 5 νεκροί που έχουν παρασυρθεί από τρένα στην περιοχή από το 2017, αλλά και εκατοντάδες που έχουν εντοπιστεί στα νερά και τις όχθες του ποταμού Εβρου. Σύμφωνα με τις επίσημες ιατροδικαστικές καταγραφές, μόνο στην ελληνική πλευρά έχουν εντοπιστεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου 500 σοροί προσφύγων και μεταναστών, ενώ αντίστοιχος εκτιμάται πως είναι ο αριθμός τους και στην πλευρά της Τουρκίας.

Στο χωριό Σιδηρό, στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, υπάρχουν τουλάχιστον 400 τάφοι μεταναστών και προσφύγων, ανθρώπων που παρέμειναν «αγνώστου ταυτότητος» και δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων προέρχονται από πνιγμό, στην προσπάθεια διέλευσης του ποταμού. Οι περιπολίες του στρατού και της αστυνομίας πολύ συχνά εντοπίζουν πτώματα να κείτονται στις όχθες του Εβρου, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι είναι οι νεκροί του υγρού αυτού τάφου, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, τα πτώματα έρχονται στην επιφάνεια μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός άνδρα, που το πτώμα του εντοπίστηκε στη γέφυρα Πετάλου στον Πέπλο, σε προχωρημένη σήψη, χωρίς κεφάλι και άνω άκρα, τα οποία είχαν φάει τα ψάρια, τον πολύ καιρό που έμεινε παγιδευμένο μέσα στο ποτάμι.

Ακόμα και όσοι καταφέρνουν να διασχίσουν τον Εβρο, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους. Τον Δεκέμβρη του 2019, δύο γυναίκες, ηλικίας 15 έως 25 ετών, βρέθηκαν παγωμένες κοντά στο χωριό Γεμιστή. Ο θάνατός τους αποδόθηκε σε υποθερμία. Οι νεαρές, που όπως εικάζεται ήταν αδερφές, βρέθηκαν αγκαλιασμένες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το κρύο και την υγρασία.

* * *

Για όλα αυτά τα εγκλήματα, ο αυτουργός έχει όνομα: Είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, που δημιουργούν καραβάνια προσφύγων και μεταναστών, περιπλανώμενα από χώρα σε χώρα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Είναι η βάρβαρη ευρωενωσιακή πολιτική της άγριας καταστολής, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, την οποία υπογράφουν και όλες οι κυβερνήσεις της. Είναι η «εργαλειοποίηση» του Προσφυγικού στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που μετατρέπουν τους κατατρεγμένους σε πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Αυτή η πολιτική είναι το έδαφος στο οποίο τα δουλεμπορικά κυκλώματα κάνουν χρυσές δουλειές, αξιοποιώντας και «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, ή και διάφορες ΜΚΟ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το πρόβλημα λοιπόν πρέπει να ξεπατωθεί από τη ρίζα, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.

Εκεί πρέπει να στοχεύσουν οι διεκδικήσεις σωματείων, φορέων και μεταναστών, φέροντας στο επίκεντρο την επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν οι Συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, να κλείσουν οι δομές - φυλακές και να μη γίνουν άλλες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, να διευκολύνεται και να μην εμποδίζεται η μετάβασή τους στις χώρες προορισμού.


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου