Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που σπίτια και περιουσίες γίνονται στάχτη απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, έχει το θράσος να κάνει λόγο για «πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο»! Ολα αυτά στο φόντο της τεράστιας καταστροφής σε Εβρο, Λέσβο και Ηλεία, πέραν των άλλων που έχουν προηγηθεί. Μάλιστα, και γι' αυτές τις πυρκαγιές προσπάθησε να βγάλει λάδι την κυβέρνηση επικαλούμενος, σε ό,τι αφορά τη Δαδιά, μεγάλα μεγέθη δυσκολίας όπως ότι «μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου».
Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα, αναδιοργανωθήκαμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα φαινόμενα - σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης - καλύτερα από προηγούμενες περιόδους»! Κι όλα αυτά την ώρα που παρά την περσινή τραγωδία στην Εύβοια παραμένει ζητούμενο η ενίσχυση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η κάλυψη όλων των ελλείψεων στην αντιπυρική προστασία με ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με κρατική χρηματοδότηση, όπως και η λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας μεταξύ των άλλων.
«Οποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές ή να αντιμετωπιστούν όλες από τα πρώτα λεπτά και με τον τρόπο αυτό να μην προκληθούν ζημιές είναι απλώς εκτός πραγματικότητας», πρόσθεσε, προκαλώντας τον λαό που υφίσταται τις συνέπειες της εμπρηστικής τους πολιτικής και αξιώνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, και μπράβο αφού, όπως συμπλήρωσε, «έχουμε καταφέρει - με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό - να μη θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες - είναι το πρώτο, το βασικό - και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν»!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Μάτι με αφορμή τη συμπλήρωση 4 ετών απ' την τραγωδία για να κομπάσει ότι ...«βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής»!
Κατά τα λοιπά ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης για τα ψίχουλα των προγραμμάτων «τουρισμός για όλους», που κατά τον ίδιο αρκούν για «φυγή και αποφόρτιση» «για μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού», την ώρα που ακόμα και τα γλίσχρα ποσά για τους επισκέπτες της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου που επλήγησαν βαριά τα προηγούμενα χρόνια, δίνονται σε ελάχιστους με διαδικασίες που γεννούν τουλάχιστον ερωτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα 100 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια έκλεισε μέσα σε 10 λεπτά, με πολλούς να περιμένουν μάταια κωδικό στο κινητό τους ώστε να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησης που όταν τελικά ήρθε η πλατφόρμα είχε κλείσει!
Στο ίδιο πνεύμα εγκωμίασε και τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης καθώς ανοίγει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων 80.000 ανέργων.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα», Γ. Οικονόμου κόμπασε για το κυβερνητικό «πρόγραμμα αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα», αναγγέλλοντας ...χρυσές «πράσινες» μπίζνες με τη θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν «αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές, με την απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, την απλοποίηση των χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών, τη ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και Πράσινου Ταμείου, τη ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις, τη ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας» κ.ά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γ. Οικονόμου υπεραμύνθηκε πλήρως του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020, στο πλαίσιο του οποίου 7 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA, μεταξύ των οποίων και του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, ενσωματώθηκαν στον ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της αλλαγής χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου