Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Στάση που σπανίζει, αλλά στάση που αξίζει

 

 

Αυτή η φράση μπορεί να αποδώσει τη στάση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χρύσας Ρουμελιώτη, που με δική της πρωτοβουλία ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γιατί δεν δέχεται να συγκαταλέγεται στους «δουλικούς» και τους «κόλακες». Γιατί επέλεξε, ως δημοσιογράφος, την περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς της και της αξιοπιστίας, αξίες που κρίνονται από τους αναγνώστες και τους ακροατές, όπως λέει η ίδια. Γιατί δεν δέχεται άλλο τις κάμποσες, από ό,τι φαίνεται, άνωθεν παρεμβάσεις στη δουλειά των συντακτών. Η δημοσιογράφος, με λίγα λόγια, τράβηξε την κουρτίνα για να δει όλος ο κόσμος αυτό που ψυχανεμίζεται: Ότι οι μεγαλοστομίες για «ελεύθερη ενημέρωση» περιέχουν τόνους ψευτιάς και υποκρισίας από όσους τις ξεστομίζουν με τη σέσουλα.

Οι καταγγελίες της δημοσιογράφου εκθέτουν και τους διάφορους «πεφτοσυννεφάκηδες» όλων των αποχρώσεων, που είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό. Γιατί παρεμβάσεις στην ενημέρωση, στη δουλειά των δημοσιογράφων και των τεχνικών, χωρίς βέβαια η κρατική τηλεόραση να αποτελεί εξαίρεση, υπήρχανε πάντα. Άλλωστε η ΕΡΤ έχει μαζέψει πολλά ράμματα στη γούνα της, που δείχνουν ότι αποτελεί το φερέφωνο της κάθε κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ τη στάση της κρατικής τηλεόρασης δεν την ανακάλυψε τώρα, αλλά χρόνια την καταγγέλλει και την αποκαλύπτει στους εργαζόμενους και τον λαό. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Για την περίοδο 2018-2019 η προβολή του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, ιδιωτικών και της ΕΡΤ, ήταν στο μισό του εκλογικού ποσοστού του Κόμματος. Πλέον -στην έκθεση του ΕΣΡ για το 2020, που δημοσιοποιήθηκε φέτος- έφτασε στο ένα τρίτο της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, δηλαδή στο 1,9%.

Το σκηνικό του μιντιακού αυταρχισμού, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη δουλειά των δημοσιογράφων, αποκλεισμό της προβολής του ΚΚΕ και της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, φιλτράρισμα γεγονότων, θάψιμο ειδήσεων, δεν διαμορφώνεται από μόνο του. Το διαμορφώνουν η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου