Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Νέο κάλεσμα ΗΠΑ σε «εποικοδομητικό διάλογο» για τις «εντάσεις στο Αιγαίο»

 

Τηλεφωνική συνομιλία υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Τουρκίας, προς αναζήτηση «πραγματιστικών λύσεων»

 

Ως «εντάσεις στο Αιγαίο» περιέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις (φωτ. από συνάντηση των δύο υπουργών τον Φλεβάρη)
Ως «εντάσεις στο Αιγαίο» περιέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις (φωτ. από συνάντηση των δύο υπουργών τον Φλεβάρη)
Νέα ορμή στην προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς, ενώ η Αγκυρα δεν σταματά βδομάδα να απειλεί με ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά του Αιγαίου, εκείνες επιμένουν να υποβαθμίζουν τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και να καλούν σε όλους τους τόνους «βρείτε τα», ώστε να διαφυλαχτεί η ΝΑΤΟική συνοχή, απαραίτητη για την αναμέτρηση με Ρωσία και Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, στην οποία οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μειωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου». Δηλαδή, η Ουάσιγκτον μιλά ξανά απλά για «εντάσεις στο Αιγαίο», ελάχιστα μάλιστα 24ωρα αφού υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν (ο ΥΠΕΞ αλλά και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας) έθεσαν πάλι ζήτημα για το «καθεστώς ιδιοκτησίας» σε μια σειρά από νησιά για τα οποία - όπως ανέφεραν - «η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της» και κατηγόρησαν την Αθήνα για «παραβιάσεις» από τις οποίες, όπως είπαν, «αν δεν κάνει πίσω (...) θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών».

Με φόντο ωστόσο αυτήν τη διαρκή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο Οστιν συζήτησε με τον Ακάρ για την αξία ενός «εποικοδομητικού διαλόγου», χωρίς την παραμικρή νύξη στις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Σημειώνουμε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στις ΗΠΑ με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Οστιν, του είχε πει ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Ακάρ, προτρέποντας τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», όπως τότε είχαν βαφτιστεί οι απαράδεκτες και «εφ' όλης της ύλης» διεκδικήσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη στο τραπέζι. Ο δε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε σπεύσει κι εκείνος από τη δική του μεριά να καλέσει την Τουρκία «να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου». Χαρακτηριστική ήταν και η τότε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου που μιλούσε πάλι για «ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Εκτός των άλλων, η προχτεσινή επικοινωνία Οστιν - Ακάρ επιβεβαίωσε πως το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας φουντώνει για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, τμήμα του οποίου αποτελούν τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό κ.ά. Εκτός από το Αιγαίο, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν και για «τη σημασία της διατήρησης σταθερότητας στη Συρία» αλλά και για τη «συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία», ενώ ο Οστιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ακάρ και για «τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Τουρκίας που σχετίζονται με την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η τουρκική ανακοίνωση σημείωνε πως Ακάρ και Οστιν συζήτησαν και για διμερή και περιφερειακά θέματα, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της προμήθειας νέων αμερικανικών μαχητικών F-16 που ζητά η Αγκυρα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου