Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

«Μένουμε σπίτι» σε νέα ... έκδοση

 

«Κλειδωθείτε μέσα» τα κρατικά μέτρα και για τον καύσωνα, μαζί με το λουκέτο στα πάρκα

Eurokinissi

«Κλειδωθείτε μέσα» τα κρατικά μέτρα και για τον καύσωνα, μαζί με το λουκέτο στα πάρκα
Και έκδοση ...καύσωνα αποκτά πλέον το «μένουμε σπίτι», το μέτρο που από την πανδημία και μετά έγινε «συνήθεια» σε κάθε «έκτακτη κατάσταση». «Κλειστείτε μέσα» για να μην κολλήσετε, «μέσα» και πάλι για να μην πνιγείτε όταν βρέχει, «κλειδαμπαρωθείτε» όταν χιονίζει κ.ο.κ. Τώρα, το μήνυμα είναι «κλειδωθείτε» γιατί ...θα κάνει ζέστη. Τι είναι όλα τα παραπάνω αν όχι μια επαναλαμβανόμενη κυνική ομολογία ότι το σάπιο κράτος του κεφαλαίου δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε για να προστατέψει ουσιαστικά τον λαό ούτε για να τον ανακουφίσει έστω και στοιχειωδώς; Υπάρχει πιο ωμή παραδοχή από την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να βάλει λουκέτο στους μοναδικούς χώρους που δίνουν ανάσα δροσιάς μέσα στον καύσωνα, δηλαδή στα πάρκα, αποκλείοντας τον λαό ακόμα και από μια τέτοια διέξοδο; Για να μην τους αδικούμε, πάντως, τα παραπάνω έχουν και «εξαιρέσεις», αφού το «μένουμε σπίτι» δεν ισχύει εκεί που πρέπει να βγουν τα κέρδη, δεν αγγίζει τους χώρους δουλειάς. Εκεί που η εργοδοσία έσπερνε στην πανδημία τον κορονοϊό αφού τα μέτρα «κόστιζαν», σήμερα βάζει εργαζόμενους σε μεγάλους κινδύνους, με υπαίθριες εργασίες που δεν παύουν ποτέ, με εργαζόμενους να πεθαίνουν στο λιοπύρι όπως στα ναυπηγεία, ντελιβεράδες να συνεχίζουν τη δουλειά ακόμα και τις ώρες αιχμής, ενώ ευαίσθητοι χώροι μένουν χωρίς κλιματισμό, όπως μια σειρά από νοσοκομεία, γιατί πάλι «κοστίζει». Είτε «μένουμε σπίτι» μπας και γλιτώσουμε είτε «μένουμε για δουλειά» μέχρι τελικής πτώσης: Αυτές είναι οι επιλογές, έτσι για να μην ...πλήττουν οι εργαζόμενοι.

Φαντασία

«Στηρίζω την Εφη Αχτσιόγλου γιατί από τα πρώτα νομοθετικά μέτρα που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτά που είχε νομοθετήσει η ίδια για την προστασία των εργαζομένων και άρα η υποψηφιότητά της φωτίζει τη στρατηγική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ», είπε χτες σε συνέντευξή του ο Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι πως ήθελε και πολύ, αλλά το νόημα όσο να 'ναι το πιάνουμε. Γιατί αν οι «στρατηγικές διαφορές» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι στα Εργασιακά, εκεί όπου «φιγουράρουν» ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία που έβαλαν από κοινού, οι διατάξεις για τη γενίκευση της ευελιξίας και λοιπές «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές», ούτε να φανταζόμαστε δεν θέλουμε τι μένει για τις συναινέσεις, τις συμπλεύσεις και τη «δημιουργική αντιπολίτευση» που δεσμεύτηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Από την άλλη, καμία ιδιαίτερη φαντασία δεν χρειάζεται για το τι έχει να περιμένει ο λαός από το λίφτινγκ της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας και την «ανανέωση» παλιών και νέων αυταπατών: Απολύτως τίποτα και γι' αυτό ακόμα περισσότεροι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, δυναμώνοντας τον δικό τους αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Θηλιά σε ... δόσεις

Μόλις 27.000 από τις 200.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί και καταφέρνουν προς το παρόν να ανταποκρίνονται στο καθεστώς των διαφόρων δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι αυτή των 120 δόσεων που ξεκίνησε το 2019, των 72 που αφορούν χρέη της πανδημίας, όπως και αυτή για χρέη που προκλήθηκαν την περίοδο που οι λογαριασμοί Ενέργειας είχαν απογειωθεί. Μάλιστα, μπροστά σε αυτήν τη μηδαμινή ανταπόκριση, που αποτυπώνει ξανά την αδυναμία της πλειοψηφίας των μικρών επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε τέτοιες ρυθμίσεις, τώρα κλιμακώνονται και οι εκβιασμοί από την κυβέρνηση. Η θηλιά σφίγγει, αφού η προθεσμία που έχει δοθεί είναι για τις 31 Ιούλη, προειδοποιώντας με αποκλεισμό όποιον επαγγελματία δεν ανταποκριθεί μέχρι τότε, ενώ μετά έρχονται οι γνωστές διαδικασίες κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι τέτοια μέτρα, που η κυβέρνηση τα προπαγανδίζει ως «ευνοϊκές ρυθμίσεις», αποσκοπούν απλά στο να σύρουν τους μικρούς ΕΒΕ στα γκισέ, να υλοποιηθεί δηλαδή το ξεζούμισμα, αυτό που ονομάζεται «φοροδοτική ικανότητα»... Η «χρεοκοπία» όμως ακόμα κι αυτής της προσπάθειας, αφού μόνο το 13,5% συμμετέχει, φανερώνει ότι η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Δικαιώνεται δηλαδή μια από τις διεκδικήσεις των μικρών ΕΒΕ για ουσιαστική ανακούφιση, όπως για διαγραφή των χρεών της πανδημίας, που ειδικά γι' αυτά δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αφού είναι αποτέλεσμα των λουκέτων που επέβαλε η κυβέρνηση με τη γνωστή αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης του κορονοϊού. Αντίστοιχες είναι και οι διεκδικήσεις για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου κ.ά., που βέβαια απορρίπτονται διαχρονικά πότε στο όνομα των «δημοσιονομικών αντοχών» και πότε της «επενδυτικής βαθμίδας» που κυνηγιέται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Οι μικροί ΕΒΕ με τη θηλιά να σφίγγει, λοιπόν, προκειμένου να μπουκώνουν με χρήμα οι μεγάλοι κολοσσοί...


Πρακτικές θεραπείες

Αλλη μια είδηση, που έρχεται από τη Βρετανία, είναι αρκετά αποκαλυπτική για τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας - «πρότυπα» που επιστρατεύουν και οι εγχώριες κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν περαιτέρω αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Συγκεκριμένα, έκθεση αναφέρει ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε οδοντίατρο, οπότε αναγκάστηκαν να βγάλουν μόνοι τους κάποιο δόντι στο σπίτι τους. Το 22% της έρευνας απάντησαν ότι δεν είναι συμβεβλημένοι με κάποιον οδοντίατρο με κύρια αιτία το ότι δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της θεραπείας, ενώ μόλις πέρυσι γραφόταν ότι αρκετοί ήταν αυτοί που έφτιαχναν μόνοι τους ψεύτικα δόντια με ...ρητίνη. Βέβαια, και στην Ελλάδα υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία, με το 32% όσων χρειάστηκαν οδοντιατρική περίθαλψη να μην την έλαβαν κάθε φορά που χρειάστηκε, εκ των οποίων το 77,2% για οικονομικούς λόγους. Βέβαια, για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, ως συνήθως πλάσαρε ένα Dentist Pass, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, το οποίο αντιστοιχεί σε 40 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψει ένα σφράγισμα, στέλνοντας συντεταγμένα πελατεία σε ιδιώτες αφού δεν υπάρχει δημόσια παιδοοδοντιατρική φροντίδα. Κάπως έτσι, το σύστημα της βαρβαρότητας ζωντανεύει εικόνες περασμένων δεκαετιών με τις τανάλιες, τις δεμένες κλωστές σε πόρτες και άλλες ...«πρακτικές θεραπείες».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου