Μνημείο...
Μνημείο ψηφοθηρίας και καιροσκοπισμού που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο από χτες συζητιέται στη Βουλή για να ψηφιστεί τη Δευτέρα.
Το νομοσχέδιο οδηγεί σε πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αφού καταργεί κάθε κριτήριο που ίσχυε έως σήμερα ώστε να αποδεικνύεται ο οικονομικός, κοινωνικός δεσμός των εκλογέων με την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για δυνητικά ανυπολόγιστη διεύρυνση των εκλογικών καταλόγων με την άμεση παρέμβαση διαφόρων λόμπι του εξωτερικού.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα τέτοιο εκλογικό σώμα, ψηφοθηρώντας χυδαία με τους αποδήμους, δημιουργεί αυτονόητα πολύ μεγάλα ερωτήματα, την ώρα που μπροστά βρίσκονται μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. οι προαναγγελλόμενες «υποχωρήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για να «τρέξουν» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.
Αλλά τι σημαίνει κατάργηση των κριτηρίων και ασφαλιστικών δικλίδων; Σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάζει, αν όχι θα διαμορφώνει κιόλας, ένα εκλογικό σώμα το οποίο όχι μόνο δεν θα έχει ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα, γνώση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, αλλά δεν θα υφίσταται και καμία από τις συνέπειες των όποιων πολιτικών επιλογών του.
Για παράδειγμα, κάποιος από τις ΗΠΑ θα μπορεί με την ψήφο του να στηρίζει την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» των εργαζομένων, ή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, παρότι ο ίδιος ούτε θα δουλέψει ούτε θα συνταξιοδοτηθεί ποτέ εδώ. Θα «αποφασίζει» π.χ. για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, παρότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος δικός του θα πάει ποτέ σε σχολείο ή σε νοσοκομείο στην Ελλάδα. Κάποιος από την Αυστραλία θα στηρίζει με την ψήφο του αύξηση των φόρων που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που ζουν στην Ελλάδα. Από τον Καναδά να καθορίζει με την ψήφο του τον ρόλο της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, τη συμμετοχή σε επεμβάσεις και πολέμους, τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικής έμπνευσης παζάρια για κυριαρχικά δικαιώματα παρότι δεν έχει ο ίδιος καμιά εμπλοκή σε όλα αυτά.
Αυτό το έκτρωμα ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση από κοινού με ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη» και το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών», οι οποίοι ως «λαγοί» υπερθεματίζουν ήδη και για το επόμενο βήμα, της «επιστολικής ψήφου», για να είναι «από χέρι» μεγαλύτερα η αλλοίωση, ο ασφυκτικός έλεγχος, οι παρεμβάσεις στην ψήφο.
«Δίνουμε φωνή στους Ελληνες του εξωτερικού», λέει η κυβέρνηση. Ποιοι τα λένε αυτά; Εκείνοι που με την πολιτική τους τους οδήγησαν εκτός συνόρων, σε αναζήτηση δουλειάς, εκπαίδευσης και μιας καλύτερης τύχης. Εκείνοι που παραμένουν σταθερά «κουφοί» στη φωνή που έχουν οι ομογενείς και ακούγεται μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς τους, για τα μεγάλα και χρόνια προβλήματά τους, όπως αυτά της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης που υποβαθμίζεται διαρκώς.
«Δεν δίνουμε κάποιο καινούργιο δικαίωμα, απλά διευκολύνουμε όσους είναι γραμμένοι στους καταλόγους να ψηφίσουν», λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Ενα ψέμα ολκής, γιατί με βάση το αντιδραστικό «δίκαιο του αίματος», στο οποίο στηρίζεται το νομοσχέδιο, ο Ελληνας πολίτης δεν προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα, αλλά από τα γονίδιά του και άρα κάποιος με πρόγονο ομογενή ή με ελληνική ιθαγένεια, θα μπορεί οποτεδήποτε να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους! Ακόμη δηλαδή και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ...ελληνικής καταγωγής!
Και βέβαια η υποκρισία περί «διευκόλυνσης» περισσεύει, την ώρα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο όπως αυτά που πρότεινε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνση των εκλογέων που δούλευαν σεζόν στα νησιά, των στρατευμένων και στρατιωτικών, των φοιτητών. Ενώ, καλλιεργώντας κλίμα περί «ανυπέρβλητων εμποδίων», όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για την εγγραφή των αποδήμων στους καταλόγους αλλά έβαλε και εμπόδια συγκροτώντας τμήματα ακόμα και... δυο χώρες παραπέρα από εκεί που υπήρχαν δηλώσεις.
Ψέμα είναι και ότι τάχα «παίρνουν υπόψη τη διεθνή πείρα» και κάνουν «ό,τι γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου». Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται όσα φέρνει το νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, σε Ισραήλ και Ιρλανδία, δυο χώρες με εξίσου μεγάλη διασπορά, δεν επιτρέπεται καν η ψήφος στους κατοίκους εξωτερικού, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις υπηρετούντων στο εξωτερικό (Ενοπλες Δυνάμεις, διπλωματικές αποστολές κ.λπ.). Επίσης, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ η ψήφος των αποδήμων επιτρέπεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς.
Απέναντι στα επικίνδυνα παιχνίδια κυβέρνησης και λοιπών «προθύμων» στέκεται ξανά το ΚΚΕ, που με τη σταθερή, ξεκάθαρη και από θέση αρχών στάση του, που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν οι απόδημοι τιμώντας το Κόμμα με διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό του στις πρόσφατες εκλογές, πρωταγωνιστεί και σ' αυτήν τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
- Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 22 Ιουλίου 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου