Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ «Ατομικές διαφορές» βαφτίζει η ΕΕ τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων!

 

 

Σε απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, προστατεύει το πλαίσιο εργασιακού μεσαίωνα που έχουν δημιουργήσει οι πλατφόρμες στα κράτη-μέλη και υποβαθμίζει την απαίτηση για συλλογική σύμβαση και μισθωτή εργασία των διανομέων της «Wolt» χαρακτηρίζοντας των αγώνα τους «ατομικές εργατικές διαφορές».

Η πρόταση οδηγίας που όπως αναφέρει «θα προλαμβάνει την εσφαλμένη ταξινόμηση των εργαζομένων σε πλατφόρμες» με βάση την ίδια δεν πρόκειται να κάνει και πολλά αφού όπως λέει «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εννέα στις δέκα πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών σε αυτοαπασχολούμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πραγματικά αυτόνομοι στην εργασία τους και μπορούν να χρησιμοποιούν την εργασία σε πλατφόρμα ως τρόπο ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων».

Οι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους  τα συνεργατικά μοντέλα των νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και απογείωσε ο νόμος Χατζηδάκη. Στην ουσία υποκρύπτεται η εξαρτημένη εργασία, αφού ο έλεγχος της εργασίας, ακόμα και οι ώρες που δουλεύουν οι διανομείς ελέγχονται και κατευθύνονται με έμμεσο τρόπο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω μονομερούς διαμόρφωσης των απολαβών των διανομέων. Παράλληλα αυτή η επονομαζόμενη «επιχειρηματική δραστηριότητα» της ΕΕ σημαίνει  δουλειά ήλιο με ήλιο για τους εργαζόμενους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για μην να φτάνει κάποιους μήνες το εισόδημα ούτε στον βασικό μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς άδειες και αναρρωτικές. Όσο για τα εργοδοτικά εγκλήματα, μόνο τους τελευταίους 2 μήνες 2 εργαζόμενοι διανομείς σε πλατφόρμες έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί είναι οι τραυματισμένοι, νίπτει τας χείρας της η «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας» καθώς δηλώνει ότι η αναδιοργάνωση της Ελληνικές Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί ευθύνη μόνο της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ απέναντι στην δεδομένα αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε πλατφόρμες για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση του μισθού, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και ανάληψη από την εργοδοσία κάθε πρόσθετου κόστους κι επιβάρυνσης.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001503/2023/rev.1

Οι διανομείς στην Ελλάδα στη «Wolt» συνεχίζουν τον αγώνα για αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Εργαζόμενοι της «Wolt» σε Γερμανία και Σλοβενία διεκδικούν απλήρωτους μισθούς και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι της «e-food» με τους αγώνες πέτυχαν να καταγράφονται ως «εργαζόμενοι» της επιχείρησης κι όχι ως «συνεργάτες» ή «ενοικιαζόμενοι». Ο νόμος Χατζηδάκη της κυβέρνησης ΝΔ μετατρέπει τους εργάτες σε «συνεργάτες», η οδηγία της ΕΕ για τους «εργαζόμενους στις πλατφόρμες» εισάγει απαράδεκτα τεκμήρια για να αποδείξει κάποιος ότι είναι εργαζόμενος κι όχι αυτοαπασχολούμενος.

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται σχετικά:

1)    με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μαρτίου του 2022 και συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt» και όχι μέσω εταιρειών-δουλεμπορικών γραφείων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας;

2)    με το γεγονός ότι, με τις οδηγίες της ΕΕ, επιδιώκεται να κατοχυρωθεί το καθεστώς «συνεργάτη» και η χρήση αλγορίθμων στην εργασία με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων και με στόχο την επιβολή απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών στους εργαζόμενους;

3)    με το γεγονός ότι με τη δημιουργία της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας» και την αναδιοργάνωση των Αρχών Επιθεώρησης Εργασίας με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ, ακόμα και ο έλεγχος για εξοντωτικές συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι έχει γίνει ουσιαστικά αδύνατος;

Aπάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  1. Η Επιτροπή δεν σχολιάζει τρέχουσες ατομικές εργατικές διαφορές, όπως αυτή που αναφέρουν τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου.
  2. Δεν είναι σαφές σε ποιες οδηγίες της ΕΕ αναφέρονται τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, τον Δεκέμβριο του 2021 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση οδηγίας που αποσκοπεί στην πρόληψη της εσφαλμένης ταξινόμησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες με τη θέσπιση μαχητού τεκμηρίου σχέσης εργασίας. Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στη θέσπιση ενός νέου συνόλου δικαιωμάτων για την αλγοριθμική διαχείριση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα. Ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων μέτρων, θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας που θα επωφεληθούν από ενισχυμένη εισοδηματική ασφάλεια και προβλεψιμότητα, καλύτερη προστασία του χρόνου εργασίας και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον.
  3. Η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Επιθεώρησης Εργασίας ενέπιπτε στην αρμοδιότητα και την ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ΕLΑ) δεν έχει επηρεάσει την Επιθεώρηση κατά τρόπο που θα διευκόλυνε την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αντιθέτως, η συνολική συνεργασία μεταξύ της ΕLΑ και των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, όπως οι επιθεωρήσεις εργασίας, αποσκοπεί στη διασφάλιση της καλύτερης επιβολής των κανόνων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου