Eurokinissi |
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η πράσινη μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία και να προσθέτουμε διαρκώς ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, προσαρμοζόμενοι πάντα και στην πρόοδο της τεχνολογίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα αποθήκευσης Ενέργειας, ανοίγοντας καινούριες αγορές, όπως η αγορά των αιολικών στη θάλασσα».
Για να χρυσώσει, δε, το χάπι στον λαό, ισχυρίστηκε με θράσος ότι η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση» «θα έχει όχι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά θα οδηγήσει τελικά και σε χαμηλότερες τιμές Ενέργειας για τους καταναλωτές». Στην πραγματικότητα, ο λαός βουλιάζει στην ενεργειακή - και όχι μόνο - φτώχεια, λόγω π.χ. της αντικατάστασης της φθηνής Ενέργειας από λιγνίτη με την ακριβή Ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες, αλλά και της επιλογής του εισαγόμενου LNG ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, και την ίδια ώρα οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες, όπως π.χ. με την καύση σκουπιδιών.
Εξάλλου, μπροστά στον «κρανίου τόπο» που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Κορινθία και τη Βοιωτία και την ακραία «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού, επέλεξε να εστιάσει πάλι στην περιλάλητη «κλιματική αλλαγή», παραπέμποντας σε «εξαγγελίες» που θα κάνει αργότερα η κυβέρνηση ως προς τη δασική της πολιτική, στον πυρήνα της οποίας είναι πάντα η εμπορευματοποίηση και η παράδοση της διαχείρισης των δασών σε ιδιώτες.
Διόλου τυχαία σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι «θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής, θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις. Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα», επιχειρώντας η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την καταστροφή για να περάσει στο επόμενο στάδιο τις μπίζνες με τον φυσικό πλούτο της χώρας.
Σημειωτέον, δεν είναι η πρώτη φορά που πάνω στα αποκαΐδια ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδουν να εκμεταλλευτούν μια καταστροφή για να προχωρήσουν και παραπέρα την εμπρηστική πολιτική του κεφαλαίου, όντας άλλωστε διακηρυγμένος στόχος τους.
Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι σε συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή για τις πυρκαγιές σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, περίπου τέτοιο καιρό πριν από δύο χρόνια, στις 25/8/21, κι αμέσως μετά από όσα συνέβησαν τότε σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο, ο πρωθυπουργός ανέφερε καθαρά ότι θα παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους την αναδάσωση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών για να κάνουν μπίζνες με πρόσχημα την «πράσινη ανάπλαση».
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση δίνει «μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές από επιχειρήσεις, ιδρύματα και ομίλους για την ανασυγκρότηση των περιοχών, ενώ με τον νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, θα μπορεί ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση να αναλαμβάνει τη μελέτη αλλά και τα έργα της αποκατάστασης».
Στην πράξη ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο ώστε οι πληγείσες περιοχές να αποτελέσουν πεδίο «επενδύσεων» και με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, με προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί τους ομίλους και όχι τις ανάγκες των πυρόπληκτων να ζήσουν στον τόπο τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Στο μεταξύ, κάνοντας ξανά χτες σημαία τους την «ατομική ευθύνη», επέμεινε ότι «όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου - αν όχι περισσότερο σημαντική - είναι και η πολιτική της πρόληψης. Εχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά», την ώρα που για άλλη μια φορά άνθρωποι του μόχθου έβλεπαν το βιος τους να χάνεται.
Τέλος, βάζοντας ξανά σε πρώτο πλάνο την τακτική του «όπου φύγει φύγει», τόνισε ότι «εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η ιεραρχία την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει στην αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς: Πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, των ζώων μας, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών, και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου», με το δάσος τελευταίο στην ιεράρχησή τους, και την έλλειψη κάθε ουσιαστικού μέτρου πρόληψης και πυροπροστασίας να βαφτίζεται... ιεράρχηση της ανθρώπινης ζωής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, εστίασε στην «πολύ σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Ειδικά στην εισαγωγή των ΑΠΕ». Διαφημίζοντας, μάλιστα, τη χρησιμότητά τους για την προώθηση αυτών των επιλογών του κεφαλαίου, υπογράμμισε ότι «πάνω από τις μισές ΑΠΕ που διαθέτουμε σήμερα, έχουν μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αυτή στην ενεργειακή αγορά», τόνισε, διαβεβαιώνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι «πολλά περισσότερα φιλόδοξα σχέδια έρχονται για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα να είναι μία χώρα πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση».
Την ίδια ώρα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, είπε ότι την Τρίτη άρχισε η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, ενώ χτες ξεκίνησαν και στο Λουτράκι. Με βάση τη μέχρι χτες καταγραφή, στην Ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και 2 επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη. Εξάλλου, τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης και παραμονής σε δασικές περιοχές όπου το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3, 4 και 5.
Αργότερα το βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) της Πολιτικής Προστασίας, ενώ από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι «βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών», σε άλλη μια ένδειξη της ακραίας «γύμνιας» του κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου