Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Επτασφράγιστο μυστικό»... οι τεράστιοι κίνδυνοι από την εμπλοκή

 

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι απειλές του υπουργού Αμυνας κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία χρεώνει τις αποκαλύψεις πως ο οπλισμός που στέλνει η κυβέρνηση - καθ' υπόδειξη του ΝΑΤΟ - στο καθεστώς Ζελένσκι, μόνο «απαρχαιωμένος», «ληγμένος» και από το «απόθεμα» δεν είναι. Ολα αυτά στην προσπάθειά της να κρατήσει τον λαό στο σκοτάδι για την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που ολοένα και βαθαίνει, όπως αποδεικνύουν και οι χτεσινές ανακοινώσεις για αποστολές προσωπικού και μέσων στη Βουλγαρία, για τις ανάγκες πάντα του ευρωατλαντικού άξονα στην κλιμακούμενη κόντρα του με την αστική τάξη της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, αποκαλύφτηκε πως:

-- Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).

-- Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG». Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και είναι όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρονται από περιοχές κρίσιμες, για να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

-- Επιπλέον ετοιμάζουν ένα «πακέτο» τεθωρακισμένων «BMP-1», με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αποσύρονται από τους χώρους ευθύνης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν τα φασιστοειδή της Ουκρανίας, με μεγάλες αμφιβολίες για το τι σόι αντικατάσταση συνιστούν τα οχήματα «Marder 1A3/5», με το αδύναμο πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που σαπίζουν εδώ και χρόνια, πεταμένα στους γερμανικούς αγρούς.

Να σημειώσουμε ότι η πιο πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Βερολίνο αφορά την αποστολή τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης «BMP-1» από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με «Marder 1A3/5» της «Rheinmetall».

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, οι κυβερνώντες σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι τα πρώτα 30 τεθωρακισμένα που θα στείλουν θα τα μαζέψουν από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά.

Σημειωτέον, όσον αφορά τα «Marder», ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες περί «αναβάθμισης», πρόκειται για επίσης παλαιά οχήματα: Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει τότε.

Αλλωστε και τώρα αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι τα 150 περίπου «Marder 1A3/5», που η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει ως «διαθέσιμα», θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν (με σύστημα ελέγχου διοικήσεως κ.λπ.) ώστε να συνεργάζονται με τα άρματα «Leopard 2Hel» σε περίπτωση που προκριθεί να πάνε στον Εβρο για να καλύψουν κενά. Στο ενδιάμεσο η κατασκευάστριά τους, «Rheinmetall», «υπόσχεται» να τα επαναφέρει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, με το Βερολίνο να έχει διαβεβαιώσει - όπως λένε - ότι «τουλάχιστον» 30 «Marder» βρίσκονται σε «πολύ καλή κατάσταση» (για τα άλλα, ίδωμεν...) και μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα σε «σύντομο χρόνο».

Σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει αυτές τις αποκαλύψεις, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας προχτές στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποτίθεται για να ενημερώσει για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όχι μόνο επιστράτευσε καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που στέλνουν στον Ζελένσκι και τάχα «δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», αλλά και «φοβέρισε» στελέχη του στρατεύματος για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, απειλώντας πως θα εγείρει «θέμα στους αρχηγούς να δουν τι θα κάνουν μ' αυτό το "ελβετικό τυρί" που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα Eπιτελεία ή από τις Mονάδες σε κάθε επίπεδο».

Αυτό που τους ενοχλεί, βέβαια, είναι ότι αποκαλύπτεται πως η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για την οποία μάλιστα ο υπουργός «προϊδέασε» ότι θα κλιμακώνεται ανάλογα με την εξέλιξή του, οδηγεί σε τεράστιους κινδύνους τον ελληνικό λαό, ενώ υπονομεύει και την άμυνα της χώρας. Γι' αυτό και δεν θέλουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν και η τοποθέτηση, χτες, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, όταν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου προς τα στελέχη, είπε ότι «χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη σε όσους διαχειρίζονται ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας», χωρίς βέβαια να εξηγήσει και σε τι ακριβώς είναι ...ευαίσθητες αυτές οι πληροφορίες αν όντως έδιναν πυρομαχικά και όπλα από το «απόθεμα», τα «παλαιά» και τα «ληγμένα» και αν η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν εγκυμονούσε κινδύνους...

Αντιαρματιστές και ιπτάμενο ραντάρ στη Βουλγαρία

Στο μεταξύ, χτες, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τον υπουργό (νόσησε με Covid), υποδέχθηκε στο υπουργείο τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Ντράγκομιρ Ζάκοφ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, ως σύμμαχος της Βουλγαρίας, θα συνεισφέρει στο βουλγαρικό συγκρότημα μάχης μια αντιαρματική διμοιρία». Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση του «Ριζοσπάστη» που ήδη από τις 5/4 είχε αποκαλύψει την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών, αποτελούμενου από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Εντάσσεται στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR». Ουσιαστικά επισημοποιούν και κάνουν «κανόνα» πτήσεις που ήδη γίνονται, ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ, στον κάθετο άξονα Βάρνα - Μπουργκάς, συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και μπαίνοντας φυσικά στο στόχαστρό τους.

Τέλος, ο Χαρδαλιάς τόνισε τη «σημασία της επέκτασης του συστήματος αγωγών του ΝΑΤΟ, ώστε να μεταφέρονται καύσιμα από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου