Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ένας κήπος από κάλυκες δακρυγόνων


Εδώ και οκτώ χρόνια, οι κάτοικοι του Μπιλίν, ενός μικρού παλαιστινιακού χωριού στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, κάνουν μια πορεία διαμαρτυρίας μαζί με ξένους και Ισραηλινούς ακτιβιστές, ενάντια στο τείχος που έχει υψώσει το Ισραήλ και στη κατάληψη της γης του χωριού από Ισραηλινούς εποίκους.
Τον Απρίλιο του 2009 ένας διαδηλωτής, ο Μπασέμ Ιμπραήμ Αμπού Ραχμά, δολοφονήθηκε από δακρυγόνο. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, οι συγχωριανοί έφτιαξαν έναν κήπο από κάλυκες δακρυγόνων που έχουν ριχτεί από Ισραηλινούς στρατιώτες ενάντια στους διαδηλωτές. Το βίντεο που ακολουθεί, διάρκειας περίπου 5 λεπτών, προέρχεται από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Πέντε σπασμένες κάμερες” (βλ. εδώ το τρέιλερ), γυρισμένο από έναν Παλαιστίνιο κάτοικο του Μπιλίν.



(Τranscript από MediA Oasis)

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΜ: Αυτός ο κήπος και αυτοί οι κάλυκες… επειδή κάψατε τα παιδιά μας θέλουμε να τα κάνουμε λουλούδια, λιόδεντρα και πρασινάδες

2005

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Όταν έρχεται το φθινόπωρο, μαζεύουμε τις ελιές από τα χωράφια μας που βρίσκονται πέρα από την επιτρεπτή διαδρομή

ΦΩΝΗ: Εδώ στο Μπιλίν αγωνιζόμαστε εδώ κι 7-8 χρόνια ενάντια στους Ισραηλινούς που προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στη γη μας. Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν να χτίζουν το τείχος.

ΦΩΝΗ ΣΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ: Φύγετε από το εργοτάξιο. Θα σας απομακρύνουμε με το ζόρι. Μην πλησιάζετε!


ΦΩΝΗ ΜΗΤΕΡΑΣ: Όταν άρχισαν να χτίζουν το τείχος, όλο το χωριό υπέφερε. Όποιος είχε γίδες δεν μπορούσε να τις πάει να βοσκήσουν. Όποιος είχε ένα μικρό χωράφι δεν μπορούσε να μαζέψει τις ελιές του… εξαιτίας των δακρυγόνων και του τείχους. Ο Μπασέμ [ο γιος μου] πήγαινε στις ειρηνικές πορείες, ποτέ δεν πέταγε πέτρες ή κάτι άλλο. Δεν έκανε τίποτα κακό.

ΦΩΝΗ ΜΠΑΣΕΜ (στα εβραϊκά προς τους στρατιώτες): Αν κάνετε πίσω, κανείς δε θα σας πετάξει πέτρες! Είναι ένα μικρό χωριό. Πολλοί Ισραηλινοί έρχονται εδώ. Οι Ισραηλινοί είναι ξαδέλφια μας, φίλε μου. Αν φύγετε, θα γυρίσουμε πίσω στο χωριό μας. Ε… τι είναι αυτό.

(Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτοξεύουν δακρυγόνα)

ΦΩΝΗ ΜΗΤΕΡΑΣ: Τα είδα όλα με τα ίδια μου τα μάτια. Τους πέταξαν πολλά δακρυγόνα. Πώς να το περιγράψω; Έπεφταν σαν βροχή. Είπαν ότι ένας στρατιώτης τον σημάδεψε και του έριξε εδώ. Ο Μπασέμ σκοτώθηκε από έναν κάλυκα…Κοίτα, τον έχω εδώ. Δεν τον πέταξα.

Υπερασπιζόταν ειρηνικά τη γη του. Είχαμε συνηθίσει μετά από κάθε διαδήλωση ο Μπασέμ να γυρίζει τραυματισμένος. Δε μου είπαν αμέσως ότι είχε σκοτωθεί.

Όταν είμαι στον κήπο, νιώθω ότι ο Μπάσερ είναι μαζί μου. Ακούω τη φωνή του όταν ποτίζω. Η καρδιά μου θα ‘ναι σημαδεμένη για πάντα.

Ο Μπασέμ δολοφονήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2008. Τον Ιούνιο του 2013 ο εισαγγελέας στρατηγός Ντάνι Εφρόνι έκλεισε το φάκελο της έρευνας για τη δολοφονίας του Μπασέμ Αμπού Ραχμά, επικαλούμενος την έλλειψη στοιχείων. Ωστόσο, ο θάνατός του έχει καταγραφεί σε βίντεο από τρεις διαφορετικές γωνίες.

Mπορείτε επίσης να δείτε ένα φιλμάκι διάρκειας 25 λεπτών που γύρισαν οι φίλοι του Μπάσεμ 
εδώ (αγγλικοί υπότιτλοι).

Πηγή: Mao.gr


1 σχόλιο: