Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Μουλωχτοί


Και επαίσχυντοι και μουλωχτοί. Ο λόγος για τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από χτες φωνάζουν ότι τάχα δεν ήξεραν τίποτα για την αίτηση επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας. Αίτηση που ανακάλεσαν άρον - άρον, κάτω από την γενικευμένη κατακραυγή, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πασπαλίζοντας την κίνησή αυτά και με «παχιά λόγια» όπως ότι «το έγκλημα της Μανωλάδας δεν παραγράφεται»! Βέβαια, όπως γράφτηκε χτες, εδώ και τρεις μήνες, μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργάτες γης. Το γεγονός ότι δεν το έκανε, δείχνει ότι τόσους μήνες το «ζύγιζε» το πράγμα και στο τέλος πήγε να το διευθετήσει στα «μουλωχτά». Πιάστηκε όμως «με τη γίδα στην πλάτη» και η συνέχεια είναι γνωστή...

Θράσος
 
Μια εργαζόμενη 42 ετών, που επί 15 μήνες παρέμενε απλήρωτη από την εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδη»), έδωσε τέλος στη ζωή της στα Γιαννιτσά. Το πανελλαδικό σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του τις ευθύνες της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης, για το αδιέξοδο που ζουν οι 1.400 εργαζόμενοι. Ωστόσο, ο γγ του υπουργείου Εργασίας επέλεξε το ...facebook για να καλύψει τα νώτα της κυβέρνησης, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ακούει κανείς εισαγγελέας; 15 μήνες απλήρωτη. 170 μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε βάρος του Καρυπίδη. Καμία αντίδραση. Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και ο τύπος κυκλοφορεί ελεύθερος, "επενδύει" αλλού και να τα αποτελέσματα. Δικαιοσύνη ακούς; Είναι τελικά η οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών βλαπτική μεταβολή κύριοι αδέκαστοι; Τι λέτε τώρα; Δικαιοσύνη ακούς;». Βολικός «αντίπαλος» για την κυβέρνηση η αστική Δικαιοσύνη, μόνο που οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν με βάση το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση. Και επιπλέον, καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει πάρει το υπουργείο για να ανακουφίσει τους απλήρωτους εργαζόμενους, για τους οποίους κατά τα άλλα κόπτεται ο Νεφελούδης. Αντίθετα, με τη στάση της η κυβέρνηση προσφέρει κάλυψη στα σχέδια του εργοδότη να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους χωρίς να πληρώσει φράγκο. Και ενώ σε κάθε συνάντηση με τους εργαζόμενους το υπουργείο απέρριπτε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, με το επιχείρημα ότι δεν έχει λεφτά να διαθέσει, φαίνεται ότι το θράσος τούς περισσεύει και με το παραπάνω.

Κριτής
 
«Οταν βγαίνει ο ΣΕΒ και επιβεβαιώνει ότι δημιουργούνται ισχυρότερες προοπτικές για ανάκαμψη από το κλείσιμο της αξιολόγησης - και τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ - και τη δόση που εκταμιεύθηκε (...) πώς να συνεχίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να καταστροφολογεί για την οικονομία; Πώς (...) να εξακολουθήσει να ζητάει εκλογές όταν ακόμα και οι βιομήχανοι διαμηνύουν πως εάν δεν διαταραχτεί η ομαλότητα στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία, οι προβλέψεις για ανάπτυξη πάνω από 1,5% το 2017 πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν;». Αυτά έγραφε τις προάλλες η «Αυγή», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι στήνει μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης «ξαναζεσταμένα μέτωπα» σε πεδία όπως η Δικαιοσύνη και η Παιδεία, επειδή δυσκολεύεται να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στην οικονομία. Αν μη τι άλλο, ο σχολιασμός αυτός της «Αυγής» συνιστά χαρακτηριστική ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την «μπουκιά απ' το στόμα» της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, σε ό,τι αφορά την προώθηση της πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα όμως, παραδέχεται ότι ο κριτής της πολιτικής όλων τους είναι (ποιος άλλος;) ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες ενώσεις των καπιταλιστών. Μια ακόμα απόδειξη ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Γαλέρες
 
Με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας σε ξενοδοχεία και τις παραβάσεις που εντόπισαν, το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε με στόμφο να επαναφέρει το παραμύθι ότι «η πλήρης διασφάλιση τόσο της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, όσο και της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνδεση της ανάπτυξης της οικονομίας με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ανάπτυξη των κερδών των καπιταλιστών μπορεί να «συνδεθεί» μονάχα με τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τους εργαζόμενους, γεγονός για το οποίο μάλλον δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Τουρισμό και τα «ρεκόρ» των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, για τα οποία πανηγύριζε και πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός μαζί με τους μεγαλοξενοδόχους. Η μόνη «πλήρης διασφάλιση» την οποία προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν αφορά βέβαια τους εργαζόμενους, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους καπιταλιστές να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους «με νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις». Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά... 14 μορφές νόμιμης «ευελιξίας» στη διάθεση των μεγαλοεργοδοτών στον Επισιτισμό - Τουρισμό κατέγραψε στο ρεπορτάζ του ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή! Αυτή είναι η βάση της εργασιακής γαλέρας και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν στους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες, δεν ξεπλένονται με κανένα δελτίο Τύπου και κανένα παραμύθι!

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου