Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Σωματεία και φορείς συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις


Συλλαλητήριο στις 8 Οκτώβρη με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε χτες

Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και η διοργάνωση συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.
 Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι μικρών επαγγελματιών και αγροτών, συνταξιουχικών οργανώσεων, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ, απόστρατοι, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.


Αναλύοντας εισηγητικά το στόχο της σύσκεψης, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, στάθηκε στην ανάγκη «να διαμορφωθεί σχέδιο δράσης, που θα συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, σε ένα πλατύ άνοιγμα και σε μαζική κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, για να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην ανανέωση - ενίσχυση - επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του λεγόμενου "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στις επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής και κάλεσε σε ένταση της προσπάθειας για την ανάπτυξη μαζικού, μαχητικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές επιλογές, θα προβάλλει και θα διεκδικεί στόχους προς το συμφέρον των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Μπ. Βέλλης, παρουσίασε το κάλεσμα για το συλλαλητήριο με αιτήματα:

-- Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία.

-- Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

-- Απεγκλωβισμός της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

-- Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τον σημαντικό ρόλο των υποδομών της χώρας μας στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό μας φώτισε, τέλος, η τοποθέτηση του Γ. Γκαντίδη, απόστρατου και εκπροσώπου της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).
Στη συζήτηση που ακολούθησε μίλησαν εκπρόσωποι της ΟΓΕ, των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των εκπαιδευτικών (Α' και Δ' ΕΛΜΕ), των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Επιβεβαίωσαν την απόφαση των φορέων τους να κλιμακώσουν τις παρεμβάσεις ώστε το πλαίσιο πάλης να συζητηθεί πλατιά στους χώρους μόρφωσης και δουλειάς, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, των μαθητών και φοιτητών, των γυναικών. Αλλά και να ενταχθούν μαχητικά στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

Ριζοσπάστης   Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου