Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ενδεχόμενα... και παραθυράκια

 

«Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η τουρκική πλευρά ζητεί επίμονα από την Αθήνα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης, με σκοπό τη σύνταξη συνυποσχετικού», «...πολιτικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των Ελληνοτουρκικών (...) επισημαίνουν: "Το ερώτημα κατά βάθος είναι αν θα οργανωθεί ένας διάλογος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα και της διεθνούς έννομης τάξης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, πριν από ένα θερμό επεισόδιο ή μετά από ένα θερμό επεισόδιο"». Τα παραπάνω γράφτηκαν ανάμεσα σε άλλα στο «Βήμα», σε μια καταγραφή για όλα τα ανοιχτά ενδεχόμενα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά.

Αλλα ΜΜΕ αναφέρονται στα πολλά «παραθυράκια» που αφήνει ανοιχτά η πρόσφατη επιστολή στον ΟΗΕ, την οποία συνέταξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από κοινού - όπως γράφτηκε - με νομικά γραφεία της Βρετανίας και της Γαλλίας, σχετικά με τις τουρκικές αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Παραθυράκια» που επί της ουσίας «δίνουν κλότσο να γυρίσει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι, ειδικά σε συνθήκες όπου η διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» τίθεται ως ο «νούμερο 1» στόχος. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως οι απειλές, η στρατιωτική κλιμάκωση, ο ορατός κίνδυνος ακόμα και για θερμά επεισόδια δεν είναι το αντίθετο των διαπραγματεύσεων και των ιμπεριαλιστικών παζαριών αλλά η άλλη όψη τους. Ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο και σενάρια στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι συγκοινωνούντα δοχεία, που ο λαός με την πάλη του πρέπει να απορρίψει.


Εξισώσεις

«Αν μειώσουμε τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, δεν θα έχουμε λεφτά για συντάξεις και επιδόματα». Αυτό το ψευτοδίλημμα αναμασούν κυβερνητικά στελέχη, εξετάζοντας αν ο «δημοσιονομικός χώρος» επαρκεί για τη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα ή για κάποια «παρέμβαση» στα καύσιμα κ.ο.κ. Της υποκρισίας το ανάγνωσμα δηλαδή... Αλήθεια, όμως: Από πού κι ως πού οι ειδικοί φόροι - που αποτελούν τους κατεξοχήν πιο άδικους για τα λαϊκά στρώματα - μαζεύονται για να γίνουν συντάξεις και επιδόματα; Πώς γίνεται την ώρα που συντάξεις και επιδόματα κουτσουρεύονται από παντού, οι ειδικοί φόροι να έχουν εκτιναχθεί όλα αυτά τα χρόνια; Πώς γίνεται ο λαός να συνεχίζει με κάθε προϋπολογισμό να πληρώνει πάνω από 95% των φόρων; Ας αφήσουν τα παραμύθια για το «φιλεύσπλαχνο» αστικό κράτος, που τάχα μαζεύει τους φόρους για να τους μοιράσει κατόπιν «ακριβοδίκαια» σε συνταξιούχους και φτωχούς. Το «ταμείον» είναι μόνιμα μείον για τον λαό και τις ανάγκες του και μόνιμα γεμάτο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκείνων τον «λογαριασμό» προσπαθεί να «φέρει βόλτα» η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει τις «απόλυτα κοστολογημένες» προτάσεις του και διαβεβαιώνει ότι «δεν επιβαρύνουν ούτε σεντ» το ταμείο των καπιταλιστών, στέλνοντας και πάλι τον λογαριασμό στον λαό. Ξανά επιβεβαιώνεται πως για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός από την ακρίβεια, όπως με την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, χρειάζεται να αμφισβητήσει τις «εξισώσεις» και τα «θεωρήματα» του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να πάρει ανάσα ο ίδιος.


«Αχρηστα»

«Το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (RM-70) είναι τσεχοσλοβάκικης κατασκευής (...) Οι ΠΕΠ RM-70 είναι τεχνολογίας του 1970, τέθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και έδωσαν μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό. Οι ΠΕΠ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος. Για το λόγο αυτόν μελλοντικά το Ελληνικό Πυροβολικό θα προχωρήσει στην πληρέστερη αξιοποίηση των ΠΕΠ RM-70 εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού...». Αυτά γράφονται όχι κάπου τυχαία, αλλά στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ. Θυμίζουμε πως τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες - το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, καταγγελία που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη Κυριακή και η κυβέρνηση δεν διαψεύδει. Αλήθεια, όταν τέτοια οπλικά συστήματα, που αποτελούν - σύμφωνα με τους καθ' ύλην αρμόδιους - «πολλαπλασιαστές ισχύος» για την άμυνα της χώρας, βαφτίζονται από την κυβέρνηση λίγο πολύ «άχρηστα», τότε αυτό πώς λέγεται, αν όχι συνειδητή εξαπάτηση για να υπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί στόχοι;

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου