Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Όταν κάτι δεν αρέσει, το ρίχνουμε στον γνωστό αντικομμουνισμό...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ως «είδηση» από ιστοσελίδες ότι το ΚΚΕ «εμπόδισε» τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθήνας να παίξουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας πριν από προγραμματισμένη παράσταση...

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής του πολιτισμού στην «πολεμική» προετοιμασία της μίας ή της άλλης πλευράς, στις ΗΠΑ σε παράσταση της ΜΕΤ Όπερας της Ν. Υόρκης ο καλλιτεχνικός της διευθυντής ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία με κάθε Ρώσο καλλιτέχνη και οργανισμό, καθώς και την αφαίρεση κάθε ρωσικού έργου από το ρεπερτόριο της Όπερας. Αμέσως μετά χορωδία και ορχήστρα εκτέλεσαν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα της πολεμικής εμπλοκής της χώρας τους.

Το ίδιο σκηνικό προσπάθησε να στήσει και ο δήμαρχος Αθηναίων, απαιτώντας από τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας και τους χορωδούς να εκτελέσουν εκτός προγράμματος τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το Σωματείο της Χορωδίας του Δήμου Αθήνας, μετά από αντιδράσεις μουσικών, πήρε απόφαση, όπως έχει κάθε δικαίωμα, να μη συμμετάσχει σε αυτή τη φιέστα, επιλέγοντας να εκφράσει την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό με διαφορετικό τρόπο.

Στη συνέχεια, στη χθεσινή πρόβα τζενεράλε, η ίδια η πολυπληθής Συμφωνική Ορχήστρα, μαζί με τη Χορωδία, παρά τις πιέσεις της διεύθυνσης του θεάτρου και του δήμου, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισαν αντί να παίξουν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο, να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.

Βεβαίως, τα παπαγαλάκια του μίσους, του εθνικισμού, δεν μπορούν εύκολα να χωνέψουν πως οι καλλιτέχνες δεν είναι απλοί ερμηνευτές, αλλά έχουν άποψη, έχουν δικαίωμα λόγου και παίζουν μουσική για τους λαούς και όχι για την πολιτιστική διπλωματία του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου